Dark Mode Light Mode

Συμφώνησαν για το νέο καθεστώς στάθμευσης οχημάτων στη συνοικία της Παναγίας

Στο πλαίσιο διαδικασίας διαβούλευσης που έγινε προχθές το απόγευμα, ο Δήμος Καβάλας που παρουσίασε την πρόταση του συμφώνησε με τους κατοίκους της Παναγίας για το νέο καθεστώς στάθμευσης οχημάτων στη συνοικία.

Αυτό δήλωσε στην Πρωινή ο παρόντας στη συνάντηση, πρόεδρος του συνοικιακού συλλόγου, Φώτης Λαζαρίδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Πείτε μας τι έγινε την Τετάρτη το απόγευμα σε μια καινούρια διαβούλευση για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Παναγία.

Απ: Η προχθεσινή Τετάρτη ήταν μια πολύ καλή μέρα. Είχαμε πολύ κόσμο αφού τον ενδιαφέρει αυτό το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις, υπήρχαν διαφωνίες σε αυτά τα οποία συμβαίνουν.  Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας που μπορούσαν  και έδιναν απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων. Αυτό το οποίο βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι γενικά όλοι συμφωνούν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.  Να ξεκινήσει το μέτρο με όποια προβλήματα υπάρχουν, αφού βέβαια πάντα στην αρχή τίποτα δεν είναι τέλειο. Όλα μετά τα διορθώνουμε. Έχει ληφθεί η μέριμνα για όλους και για τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα κοινής ωφελείας, για την εκκλησία, όλα τα βάλαμε και τα συζητήσαμε. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, έτσι πιστεύω αυτή θα περπατήσει στη συνέχεια.

Ερ: Αυτή η πρόταση βασίζεται στο ότι στην Παναγία παρκάρουν κατά προτεραιότητα οι μόνιμοι κάτοικοι.

Απ: Ακριβώς. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα το μεγάλο είναι με τα ενοικιαζόμενα. Το καλοκαίρι που έχουμε τους επισκέπτες στα ενοικιαζόμενα σπίτια. Για αυτούς τους επισκέπτες η πρόταση είναι να μπαίνουν μέσα στα ενοικιαζόμενα, να αφήνουν τα πράγματα τους, την οικογένεια τους στο κατάλυμα και στη συνέχεια να φεύγουν τα αυτοκίνητα τους. Δεν θα έχουν δικαίωμα να τα παρκάρουν σε μόνιμη βάση, όπως γίνεται τώρα.

Ερ: Με βάσει τις θέσεις που υπάρχουν και τα αυτοκίνητα ιδιοκτησίας των μονίμων κατοίκων, περισσεύουν για τους επισκέπτες θέσεις στάθμευσης ή δεν περισσεύουν;

Απ:  Όχι για τους επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα των κατοίκων είναι περίπου 450. Αυτά είναι τα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν θέσεις. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ανεβαίνουν για να παρκάρου στην Παναγία όλα  τα αυτοκίνητα επαγγελματιών. Π.χ. κάθε πρωί επαγγελματιών από την αγορά του Αγίου Νικολάου. Από την Θεοδώρου Πουλίδου και την Κατσώνη.

Ερ: Το πρόβλημα είναι όταν παρκάρουν άνθρωποι που δεν μένουν  στην  Παναγία. Είναι επαγγελματίες των δρόμων που είπατε.  Αυτό που θα εφαρμοστεί είναι μήπως στάθμευση για τους μόνιμους κατοίκους μόνο;

Απ: Έτσι είναι. Το ονομάζουμε ίσως από συνήθεια ελεγχόμενη στάθμευση. Θα μπορεί να μπει κάποιος άλλος. Είτε τεχνίτης, είτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά όχι σε μόνιμη βάση. Όλοι θα έχουν κάποια ειδική άδεια για να μπορούν να εξυπηρετούν άτομα της τρίτης ηλικίας που τα παιδιά τους μένουν κάπου αλλού στην Καβάλα. Μερικά βασικά πράγματα που έχουμε συμφωνήσει να εφαρμοστούν από την αρχή είναι: Σήμανση, να ενημερωθεί περί των αλλαγών και να αναφέρεται στο Google για τα συστήματα GPS ότι δεν επιτρέπεται σε επισκέπτες να παρκάρουν. Να υπάρχει σήμανση για το που επιτρέπεται για τα αυτοκίνητα των κατοίκων, που επιτρέπεται για τα μηχανάκια, που επιτρέπεται για το ξενοδοχείο, για την εκκλησία όπου βέβαια έχουμε λάβει μέριμνα. Όπως και για τον εφοδιασμό, τις προμήθειες να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που να ανεβαίνουν τα φορτηγά. Έχει γίνει μια καλή δουλειά. Είχαμε ερωτήματα, είχαμε πολύ κόσμο. Νομίζω ότι όλο αυτό το σχέδιο είναι έτοιμο να εφαρμοστεί.

Ερ: Έχει πάντως γραφειοκρατία μεγάλη. Δεν είναι απλά τα πράγματα.  Πρέπει το σχέδιο να εγκριθεί από τις δημοτικές  επιτροπές, από το δημοτικό συμβούλιο κτλ.

Απ: Ήταν να ξεκινήσει. Αφού ξεκινήσαμε και καταλήξαμε σε αυτό το σχέδιο, από εκεί και πέρα θα πάει στην ποιότητα ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πήραμε τη διαβεβαίωση από το Δήμαρχο ότι αν προλάβει την άλλη εβδομάδα θα περάσει από την ποιότητα ζωής και μετά έχουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, την Αποκεντρωμένη όπου πρέπει να πάει για έγκριση.

Ερ: Τι θα γίνεται με τους γάμους στην Παναγία; Μόνο με τα ταξί θα ανεβαίνουμε;

Απ: Πήραμε μια απόφαση για τους γάμους και για την ημέρα εκείνη θα δίνονται στην εκκλησία κάρτες 5 ή 6 στον αριθμό για τους βασικούς συντελεστές  του γάμου ή της βάπτισης. Οι υπόλοιποι θα ανεβαίνουν με ταξί.  Παρκάρισμα τέλος. Αυτό που γινόταν τέλος. Ευτυχώς δεν έγινε καμιά στραβή για να έχουμε και χειρότερα, τα προηγούμενα χρόνια.

Προηγούμενο άρθρο

Δημοπρατείται το έργο ανάπλασης της πλατείας των Ποταμουδίων

Επόμενο άρθρο

Στον Υπουργό Υποδομών για την ελεύθερη διέλευση από τα νέα διόδια