Εκπαιδευτικό Εργαστήριο στο Όσλο της Νορβηγίας, Φεβρουάριος 20-24, 2023 «Ενεργοί Παρατηρητές και Ενεργοί Αποτροπείς: Προλαμβάνοντας την Έμφυλη Βία στη ζωή των Νέων»
Στο πλαίσιο του έργου «Ενεργοί Παρατηρητές και Ενεργοί Αποτροπείς: Προλαμβάνοντας την Έμφυλη Βία στη ζωή των Νέων» διοργανώθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Terram Pacis» (με έδρα το Όσλο, Νορβηγία) εκπαιδευτικό εργαστήριο για την πρόληψη της βίας λόγω φύλου στη ζωή των νέων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πλαίσιο EEA Grants και έχει ως φορέα υλοποίησης τον « Όμιλο για την Επιχειρηματικότητα και την Κοινωνική Οικονομία»- (ΕΚΟ) και ως εταίρους το «Σύλλογο ΠΝΟΗ για το Παιδί και την Οικογένεια» με έδρα την Καβάλα, το «Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» με έδρα την Αθήνα, και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Terram Pacis» με έδρα το Όσλο, Νορβηγία.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν κατάρτιση των εκπροσώπων των εταίρων μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μάθησης για τους εργαζόμενους στο χώρο της νεολαίας ώστε να ενισχύσουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν, να διοργανώνουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές, συμμετοχικές παρεμβάσεις, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και δη την πρόληψη της έμφυλης βίας.
Οι συμμετέχοντες απέκτησαν νέα τεχνογνωσία επί του θέματος και εξέτασαν καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές, με σκοπό τον περαιτέρω σχεδιασμό και διεξαγωγή εργαστηρίων κατάρτισης των ομάδων στόχου του έργου σε τοπικό επίπεδο, για παροχή υποστήριξης προς τα θύματα έμφυλης βίας, την ενδυνάμωσή τους προκειμένου να προχωρούν σε αναφορά περιστατικών έμφυλης βίας λόγω φύλου και τέλος την δημιουργία νοοτροπίας Ενεργών Αποτροπέων της Έμφυλης βίας.
Προκειμένου να διερευνηθεί η κατάσταση της έμφυλης βίας στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, διοργανώθηκε επίσκεψη στο Φορέα «Δωρεάν Νομική Βοήθεια για τις Γυναίκες», που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διαπιστώσουν πώς συνεργάζεται η οργάνωση στην Νορβηγία με τα θύματα έμφυλης βίας.
Συζητήθηκαν θέματα τρόπων επίγνωσης τόσο του χάσματος που υπάρχει μεταξύ του τυπικού και του πρακτικού δικαίου, όσο και της διαφοροποίησης μεταξύ της δικαιοδοσίας απόκτησης μίας ελευθερίας και της πραγματικής κατάκτησης αυτής της ελευθερίας.
Επισημάνθηκε ότι η γνώση σχετικά με την πραγματική νομική θέση των γυναικών πρέπει να κοινοποιηθεί στην κοινωνία για να βελτιωθεί η κατάσταση, και επομένως η προσφερόμενη νομική βοήθεια έχει ευρύτερο στόχο πέραν της παροχής υποστήριξης σε μία μεμονωμένη περίπτωση.
Αναλυθήκαν οι τρόποι συλλογής εμπειριών και προκλήσεων στα πλαίσια της παροχής νομικής βοήθειας για πολλές δεκαετίες, και πως αυτοί αξιοποιούνται από τον Φορέα για το έργο της υποστήριξης των θυμάτων έμφυλης βίας.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Οργάνωση «Εναλλακτική στη Βία», που παρέχει ψυχολογική θεραπεία, αναπτύσσει επαγγελματικές δεξιότητες και παρέχει γνώσεις για την ενδοοικογενειακή βία.
Το έργο της οργάνωσης βασίζεται στην αρχή ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη βία και ότι η βία είναι έκφραση ενός προσωπικού προβλήματος για το οποίο είναι δυνατόν να προσφερθεί θεραπεία.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Οργάνωση έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση της κατανόησης της οικογενειακής βίας ως κοινωνικού προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προσφέροντας ψυχολογική θεραπεία σε δράστες βίας, ενήλικες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας και εφήβους που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας και επιθετικότητας.
Το έργο «Ενεργοί Παρατηρητές και Ενεργοί Αποτροπείς: Προλαμβάνοντας την Έμφυλη Βία στη ζωή των Νέων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Όμιλο για την Επιχειρηματικότητα και την Κοινωνική Οικονομία (ΕΚΟ) και εταίρους το Σύλλογο ΠΝΟΗ για το παιδί και την οικογένεια με έδρα την Καβάλα, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με έδρα την Αθήνα, και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Terram Pacis με έδρα το Όσλο, Νορβηγία.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)