Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δημόσιου ΙΕΚ Καβάλας κατά την τριετία 2019-22 στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ201, με τίτλο «ZOOM MEDIA» και κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου 2019-1-CZ01-KA201-061232 το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε από τις 03-07-2022 έως και τις 05-07-2022, στο Rokiskis της Λιθουανίας, η 3η και τελική διακρατική συνάντηση.
Το Δημόσιο ΙΕΚ Καβάλας κατά την τριετία αυτή συνεργάστηκε με επτά ευρωπαϊκούς οργανισμούς από πέντε άλλες χώρες της Ευρώπης: Τσεχία, Τουρκία, Ιταλία, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη παιδείας στα μέσα επικοινωνίας ως βασική ικανότητα για την προσωπική ανάπτυξη και ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια του έργου έγιναν επισκέψεις σε τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, συνεντεύξεις με έγκριτους δημοσιογράφους, σχέδια μαθημάτων σχετικά τον γραμματισμό στα media, λεξικό για τα media σε 6 γλώσσες (των συμμετεχόντων χωρών), 6 webinars για εκπαιδευόμενους και 2 webinars για εκπαιδευτικούς, παρουσιάσεις για την ιστορία της δημοσιογραφίας και των media σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες αλλά και για σημαίνουσες προσωπικότητες του χώρου των και τέλος, e-booklet για την Εκπαίδευση στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας στην Ευρώπη (Media Literacy Education in Europe) όπου παρουσιάζεται η υπάρχουσα πραγματικότητα στις 6 χώρες της σύμπραξης καθώς επίσης και καλές πρακτικές.
Για τη δημιουργία του e-booklet – έργου που ανατέθηκε από τη σύμπραξη στο ΙΕΚ Καβάλας – η ελληνική αποστολή εισέπραξε επανειλημμένως θερμές ευχαριστίες και επαίνους από το Συντονιστή του σχεδίου και τους υπόλοιπους εταίρους, ως δείγμα εκτίμησης και βέλτιστη ανταμοιβή για την σκληρή, επίπονη και άψογη δουλειά της.
Στη συνάντηση το ΙΕΚ Καβάλας εκπροσώπησαν 2 εκπαιδευτές του οι οποίοι αξιολόγησαν τις υλοποιηθείσες δράσεις και προϊόντα και πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης τους. Επίσης αναλυτικά παρουσίασαν τον αντίκτυπο του σχεδίου στον Οργανισμό αλλά και στην κοινωνία σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και τέλος υπέβαλαν μακροσκελή λίστα συμπαγών προτάσεων για μελλοντικές συνεργασίες σε θέματα του ενδιαφέροντος του Δημόσιο ΙΕΚ Καβάλας.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε ακόμη γνωριμία με τις αρχές του τόπου με επίσκεψη στο Δημαρχείο του Rokiskis και ενδιαφέροντα εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών γλυκισμάτων της Λιθουανίας κατά τα οποία οι συμμετέχοντες με διάθεση συνεργασίας είχαν την ευκαιρία με την ενεργό συμμετοχή τους να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό στην κουλτούρα και τον πολιτισμό της φιλοξενούσας χώρας.
Τέλος το πρόγραμμα της συνάντησης έκλεισε με την τελετή απονομής βεβαιώσεων στο Salos Manor και την αξιολόγηση, καθοριστική διαδικασία για την επιτυχία κάθε προγράμματος.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)