Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, εκπροσώπησε τον Δήμο Καβάλας στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο (International Sille Symposium), που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου στην πόλη Σίλλυ του Ικονίου, με θέμα τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των Ελλήνων που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας και των Τούρκων, που κατοικούσαν στην Ελλάδα.
Το Συμπόσιο έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης και γνωριμίας με τον Καππαδοκικό Πολιτισμό, που διοργανώνει το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης σε συνεργασία με τους Δήμους Καβάλας και Ικονίου, του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου (Necmett1n Erbakan University) και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου.
Παράλληλα με το Συμπόσιο, εκτέθηκαν φωτογραφίες των ιερών κειμηλίων και φορεσιών, που μετέφεραν οι Καππαδόκες στην Ελλάδα και αποτελούν τη σπάνια συλλογή του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη. Σημειώνεται ότι στην ψηφιοποίηση των φωτογραφιών βοήθησε το προαναφερθέν Πανεπιστήμιο.
Χαιρειτισμός Απόστολου Μουμτσάκη
«Ξαναβρισκόμαστε, έναν αιώνα μετά, στη γη της Καππαδοκίας, την γη προγόνων μας, που, σαν σήμερα, υποχρεώθηκαν να ξεριζωθούν και να χτίσουν ξανά τη ζωή τους σε άλλα μέρη. Η Καβάλα, που ήταν ένας σημαντικός προορισμός για τους πρόσφυγες από την Καππαδοκία, θέλουμε και επιδιώκουμε να γίνει η γέφυρα που θα ενώσει και πάλι τους ανθρώπους των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν μαζί επί αιώνες, και μοιράζονταν την ίδια καθημερινότητα και δημιουργούσαν τον ίδιο πολιτισμό.
Με τη βοήθεια του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, των δύο Δήμων και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου, φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους σημερινούς απογόνους μας με το Ικόνιο και την Καβάλα, τους δύο τόπους που η ίδια η Ιστορία θέλησε να έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.
Οι Έλληνες της Καππαδοκίας, φεύγοντας, κατάφεραν και πήραν πολλά από τα ιερά κειμήλιά τους, τα οποία, με κόπο και αγάπη, κομμάτι-κομμάτι, τα συνέλλεξε και τα συντήρησε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.
Σήμερα αποτελούν το κόσμημα του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη. Αυτός ο μοναδικός Θησαυρός των Καππαδοκών εκτίθεται σήμερα και εδώ για να γίνει γνωστός στους σημερινούς κατοίκους του Ικονίου, και θα ταξιδέψει κι αλλού, ώστε να τον γνωρίσει όλος ο κόσμος.
Κυρίως, όμως, οι υπόλοιποι Έλληνες και Τούρκοι, διότι ήταν στοιχείο της κοινής πορείας των δύο λαών, και αποτελεί κοινή παρακαταθήκη της Ιστορίας τους. Είναι χαρά και τιμή μου που συμμετέχω σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας τον Δήμο Καβάλας, έναν τόπο, που την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών, το 70% των κατοίκων της ήταν πρόσφυγες και σήμερα, οι περισσότεροι είμαστε απόγονοι προσφύγων, με πολλούς συλλόγους, που κρατάνε ζωντανές τις μνήμες και τα πατρογονικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.
Άλλωστε, μεταξύ των απόψεων που υπάρχουν για την ονομασία της Καβάλας, είναι και ο ιστορικός ισχυρισμός που λέει ότι οι πρώτοι μουσουλμάνοι έποικοι της περιοχής προέρχονταν από την περιοχή του Ικονίου, όπου υπάρχει το βυζαντινό φρούριο με το όνομα “Καβάλα”. Ας είναι, λοιπόν, αυτό το κάστρο το σύμβολο που θα μας φέρει πιο κοντά, για να χτίσουμε μαζί ένα δημιουργικό και ειρηνικό μέλλον για τους λαούς μας».
Συναντήσεις
Στο περιθώριο του Συμποσίου, ο Αντιδήμαρχος συναντήθηκε με τους Δημάρχους της Καρβάλης (Γκέλβερι, Guzelyurt), Unal Demircioglu, και του Ικονίου (Konya), Tahir Akyurek, καθώς και με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, Prof. Dr. Mehmet Birekul, και τον Περιφερειάρχη Άγκυρας, Hakan Han Ozcan, με τους οποίους συζήτησε τρόπους συνεργασίας σε κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως και αλληλοδιαφήμισης των δύο τόπων, με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων των σημερινών κατοίκων των δύο περιοχών και της Καβάλας με την Άγκυρα.
Την ελληνική αποστολή, εκτός του Αντιδημάρχου, αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης, η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη και 30 χορευτές-μέλη της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.
Επόμενες εκδηλώσεις
- Στην Καβάλα, στο ΙΜΑΡΕΤ, με την συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ (Μοχάμεντ Αλή), θα παρουσιασθεί Έκθεση Κοστουμιών 17ου, 18ου,19ου αιώνα από την Καππαδοκία, ως μια διαδρομή μνήμης της προσφυγιάς στο χώρο όπου φιλοξενήθηκαν Καππαδόκες πρόσφυγες, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Καβάλα, τον Σεπτέμβριο του 1924, καθώς και στην οικία Μοχάμεντ Αλή, όπου θα μεταφερθεί η Έκθεση Φωτογραφιών «Ο θησαυρός των Καππαδοκών» από το Ικόνιο και θα πλαισιωθεί από ημερίδες και διαλέξεις,
- Στην Καβάλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,
- Στο Ακόντισμα, τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» θα παρουσιασθεί η Έκθεση Κοστουμιών, καθώς, επίσης, και
- Τον Αύγουστο, κατά την Ετήσια Συνάντηση των Καππαδοκών «Νόστιμον Ήμαρ» στο Ακόντισμα,
- Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,
- Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Ιδρύματος Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», θα παρουσιασθούν Έκθεση Κοστουμιών από την Καππαδοκία και οι καππαδοκικοί χοροί από το χορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών,
- Στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο 2024, και
- Στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 2024.
Τις εκθέσεις θα συνοδεύσουν τέσσερεις επετειακές εκδόσεις βιβλίων: «Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη που βρίσκονται στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας» (κατάλογος επιλεγμένων έργων), σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικά.
«Η Μοναστική Αδελφότητα του Γκέλβερι – Η Διασωθείσα σκευή». «Το Αρχείο της 8ης μικτής επιτροπής ανταλλαγής των Καππαδοκών 1923-1925, με έδρα τη Μερσίνα». «Μην κλαίς – Ενθύμιον ανταλλαγής» επιλεγμένες φορεσιές της Ανατολής από τη συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.
πηγή: Δήμος Καβάλας