H Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – Σ.Α.Ε.Κ (πρώην Ι.Ε.Κ) Καβάλας φιλοξένησε στην πόλη μας την τρίτη διεθνική συνάντηση (ΤΠΜ) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus που έχει τίτλο “Innovative Model of learning STEM in secondary schools” («Καινοτόμο μοντέλο μάθησης STEM σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης») κατά την περίοδο 31 Ιανουαρίου ως 2 Φεβρουαρίου 2024).
Η ομάδα της σύμπραξης αποτελείται από τα Πανεπιστήμια του Ικονίου της Τουρκίας και του Paderborn της Γερμανίας, 4 σχολικές-εκπαιδευτικές μονάδες, 1 ΜΚΟ και μια επιχείρηση από 5 συνολικά χώρες: Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Ρουμανία.
Το έργο «Learn STEM» αναπτύσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus Plus KA220-SCH – Συμπράξεις συνεργασίας στη σχολική εκπαίδευση και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποσκοπεί στη βελτίωση της στάσης και της απόδοσης των μαθητών στους τομείς STEM.
Με περισσότερες λεπτομέρειες, την 1 Φεβρουαρίου 2024 η σύσκεψη της συνάντησης ξεκίνησε με θερμό χαιρετισμό της διοργανώτριας εκπροσώπου από το ΙΕΚ Καβάλας προς όλους τους συμμετέχοντες. Στην συνέχεια εξετάσθηκαν σύντομα τα «Παραδείγματα καλής πρακτικής καινοτόμου μάθησης STEM» των ομάδων του έργου.
Αυτή η συλλογή παρέχει ορισμένα παραδείγματα καλών πρακτικών για τη διδασκαλία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) μέσω καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων, θα ακολουθήσει δε, δημοσίευση αυτών των πρακτικών ως e-book ή/και εκτυπώσιμη μορφή έως το τέλος Μαρτίου 2024.
Κάθε σχολείο-εταίρος παρουσίασε το δικό του παραχθέν υλικό σε μαθησιακές ενότητες σχετικά με τα τέσσερα ακόλουθα θέματα: Ανακύκλωση, Ρύπανση περιβάλλοντος, Φύση, Κλίμα. Όλοι οι εταίροι παρείχαν σχόλια για το υλικό του πακέτου εργασίας που αναφέρεται παρακάτω:
- Βίντεο σχετικά με το πραγματικό μέρος του πειράματος, το σενάριο και τη θεωρητική υποδομή
- Παρουσίαση (ppt) – θεωρητική υποδομή και πείραμα
- Διαδραστικές εργασίες αξιολόγησης H5P
- Πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό και βίντεο στο youtube
Ο Γερμανός εκπρόσωπος της Ingenious Knowledge, παρουσίασε τη διαδικτυακή πύλη εκπαίδευσης, προϊόν του προγράμματος και διευθέτησε τις ερωτήσεις σχετικά. Το διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης LEARN STEM θα αναπτυχθεί στα Αγγλικά και επίσης θα μεταφραστεί στις επίσημες γλώσσες των χωρών των εταίρων.
Τα διαδικτυακά μαθήματα που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς θα αναπτυχθούν ως MOOC (Massive Open Online Courses, δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα διαθέσιμα σε οποιονδήποτε) προκειμένου να επιτραπεί μεγάλος αριθμός χρηστών και να διευκολυνθεί η δυνατότητα μεταφοράς και περαιτέρω εκμετάλλευσή τους.
Το Online Περιβάλλον MOOC είναι σχεδόν έτοιμο για χρήση. Η Ι.Κ. ετοίμασε το προσχέδιο και έδειξε το demo της διαδικτυακής πλατφόρμας στους εταίρους. Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν τέσσερα θέματα, τα οποία μελετήθηκαν από τα σχολεία.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε ένα ανοιχτό περιβάλλον μάθησης χωρίς την απαίτηση να ανοιχθεί λογαριασμός και να γίνει εγγραφή. Το πρωτότυπο της πλατφόρμας μάθησης παρουσιάστηκε από την ΙΚ και άρεσε σε όλους τους συμμετέχοντες.
Οι εταίροι συμφώνησαν στην αρχιτεκτονική του μαθησιακού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις ανάγκες και τους μαθησιακούς στόχους που προσδιορίστηκαν και με βάση το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που αναπτύχθηκε.
Το Παιδαγωγικό Μοντέλο, το πρόγραμμα μάθησης, το διερευνητικό μαθησιακό περιβάλλον και οι κατευθυντήριες γραμμές υλοποίησης που παράγονται θα ενσωματωθούν στο διαδικτυακό περιβάλλον. Προκειμένου να διευκολυνθεί η περαιτέρω εκμετάλλευση του μαθησιακού περιβάλλοντος, οι εταίροι θα παράσχουν πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές, εξηγώντας τις λειτουργίες του και τα διάφορα στοιχεία του.
Τέλος, το Τελικό Συνέδριο διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα υλοποιηθεί στην Τουρκία στο τέλος του 2024 και θα συμμετάσχουν 145 ενδιαφερόμενοι φορείς. Δάσκαλοι, διευθυντές και ερευνητές είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στη συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια του, ειδικοί από το Learn STEM, την επιστημονική έρευνα καθώς και τη σχολική πρακτική θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν πώς μπορεί να βελτιωθεί η σχολική εκπαίδευση στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM).
Υπενθυμίζεται ότι η σύμπραξη έχει ήδη αναπτύξει δυο ιστοσελίδες του έργου, όπου και δημοσιεύονται όλα τα αποτελέσματα, οι δραστηριότητες και τα προϊόντα του έργου. Μπορείτε να ακολουθήσετε το έργο στους παρακάτω συνδέσμους: www.learnstem.eu και https://learnstem.eduproject.eu.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)