Και φέτος το Καλοκαίρι, ζεστό από την πρώτη του μέρα, ζητήσαμε τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών.
Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του σωματείου των Επαγγελματιών Ψυκτικών για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Ποιο το λογικό και πιο το παράλογο (ως προς τις χρεώσεις).
Ο κ. Γιώργος Τζίνας ζήτησε οι καταναλωτές να προτιμούν πάντα έναν πιστοποιημένο επαγγελματία, να αποφεύγουν όσους από χόμπι ή στον ελεύθερο τους χρόνο κάνουν αυτήν την δουλειά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε πιο αναλυτικά σε αυτά που πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά. Δηλαδή όλοι μας.
Η συνέντευξη
Ερ: Πόση δουλειά έχετε αυτό το διάστημα; Τι θέματα ανακύπτουν φέτος το καλοκαίρι;
Απ: Καταρχήν ήδη εδώ και ένα μήνα η δουλειά μας έχει αυξηθεί. Ο κόσμος δυστυχώς παραμέλησε τα κλιματιστικά. Δεν ξεκίνησε τη συντήρηση τους τη σωστή χρονική περίοδο. Κι έτσι πέσανε όλα μαζί. Εγκαταστάσεις, τοποθετήσεις και ειδικά οι βλάβες. Ανοίγοντας τα κλιματιστικά στις πρώτες μέρες και ώρες λειτουργίας παρουσιάστηκαν προβλήματα. Δεν μπορούσαν να λυθούν άμεσα αυτά, λόγω της πίεσης του χρόνου μας. Ο κόσμος θα πρέπει πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι να ανοίγει τα κλιματιστικά του και να βλέπει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν μυρίζουν, αν θέλουν συντήρηση κτλ. Να ξεκινάει τις διαδικασίες από νωρίς. Να μην περιμένει μέσα στις ζέστες. Δεν προλαβαίνουμε όλο τον όγκο των εργασιών. Μας είναι λίγο δύσκολο. Λίγο ο κόσμος παραφέρεται φέτος, λίγο βιάζεται.
Ερ: Πώς να λειτουργούμε ένα κλιματιστικό για να έχουμε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος;
Απ: Τα πράγματα είναι απλά. Θα πρέπει να μην το λειτουργούμε κάτω από τους 25-26 βαθμούς. Αν το λειτουργούμε κάτω από τους 25-26 βαθμούς αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος κατά 10%. Επίσης να είναι καθαρό το κλιματιστικό, να είναι συντηρημένο. Να μην είναι βουλωμένο για να δουλεύει καλύτερα, να έχει καλύτερη απόδοση. Εκτός αυτού θα πρέπει να αγοράζει, να προμηθεύεται κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση πάνω από 2+. Αν το κλιματιστικό είναι παλιό, καίει λίγο παραπάνω. Τώρα με την καινούργια τεχνολογία έχει μειωθεί λίγο η κατανάλωση. Λάθος είναι που το ανοίγουμε και το κλείνουμε μέσα σε 15 λεπτά. Μόλις δηλαδή αισθανθούμε ότι έχει δροσίσει το χώρο που βρισκόμαστε. Πρέπει να κρατάμε μια θερμοκρασία στο χώρο, οπότε μετά το κλιματιστικό θα σταματήσει, θα κόψει από μόνο του και θα έχουμε έτσι εξοικονόμηση ρεύματος. Κάτι που είναι το πιο βασικό στη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν χρειάζεται το άνοιξε-κλείσε. Πολλοί ζητούν χαμηλές θερμοκρασίες. Στους 20 βαθμούς ή και χαμηλότερες. Για να φτάσει στους 20-21 βαθμούς η θερμοκρασία, το σπίτι θα πρέπει να είναι πλήρως μονωμένο. Αλλά και πάλι είναι πολύ δύσκολο. Δεν είναι σωστό για τον οργανισμό μας οι 20-21 βαθμοί όταν έχει έξω πάνω από 30 βαθμούς.
Ερ: Οι τιμές των κλιματιστικών έχουν αυξηθεί. Είναι απλησίαστα τώρα σε σχέση με τις τιμές τους πριν από λίγα χρόνια ή κάνουμε λάθος;
Απ: Οι αυξήσεις των κλιματιστικών είναι σε λογική βάση. Έχουν αυξηθεί όλα τα αγαθά. Τα πάντα έχουν αυξηθεί. Έχουν αυξηθεί και τα υλικά μας. Στην παγκόσμια αγορά όλα έχουν μια αύξηση. Είναι δύσκολο να κρατηθούν οι τιμές και ότι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει.
Ερ: Εσείς ως ψυκτικοί που κυμαίνεστε όταν κάνετε μια δουλειά με κλιματιστικά;
Απ: Το κόστος της τοποθέτησης ενός κλιματιστικού 9 και 12 χιλιάδες BTU είναι στα 120 ευρώ συν το ΦΠΑ. Στο 18αρι είναι 130 ευρώ συν το ΦΠΑ. Στο 24αρι είναι 150 ευρώ συν το ΦΠΑ. Οι τιμές αυτές είναι μέχρι κάποια μέτρα σωληνώσεων. Τα υλικά έχουν ξεφύγει, έχουν αυξηθεί τα πάντα. Αν βγάλεις το κλιματιστικό το παλιό (για να βάλεις το καινούργιο), το κόστος είναι 30-35 ευρώ συν το ΦΠΑ. Μια συντήρηση έχει να κάνει με το πόσο ασυντήρητο είναι ένα μηχάνημα. Όταν έχουμε να το συντηρήσουμε 10 χρόνια μην περιμένουμε η τιμή να είναι 30 ή 40 ευρώ όπως είναι για ένα μηχάνημα το οποίο συντηρούμε μετά από 1 ή 2 χρόνια. Αυτό των 10 ετών έχει πολύ περισσότερη δουλειά γιατί έχει μεγαλύτερη βρωμιά.