Dark Mode Light Mode

Συνάντηση για τη διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας

Συνάντηση για την διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μ. Μουρβετίδη, Θ. Μαρκόπουλου & Π. Σπυρόπουλου.

Την Τετάρτη 19/6 πραγματοποιήθηκε στον ρουφράκτη (φράγμα) της Συμβολής Ν. Σερρών συνάντηση των ΤΟΕΒ της ευρύτερης περιοχής των νομών Δράμας, Καβάλας & Σερρών με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, Θόδωρου Μαρκόπουλου & Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η εξαιρετική έλλειψη υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις απορροές που καταλήγουν στην κεντρική τάφρο, όσο και τις πηγές του νομού Δράμας καθώς και την παροχή του ποταμού Αγγίτη. Τονίσθηκε ότι ίσως πρόκειται για τη δυσκολότερη χρονιά όσον αφορά το διαθέσιμο αρδευτικό νερό.

Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ όλων των ΤΟΕΒ, όλων των νομών (τόσο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας) προκειμένου οι ποσότητες του νερού να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γεωργών όλων των περιοχών, να περιορισθεί κάθε σπατάλη στην διαχείριση του νερού και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις η χρήση των γεωτρήσεων.

Σκοπός είναι να μην «χαθούν» ποσότητες νερού προς την θάλασσα αλλά να εξασφαλισθεί το απαραίτητο νερό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι παραγωγικές και οικονομικές ζημίες των καλλιεργειών.

Στην όλη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η διαφορετική «φύση» των οργανικών εδαφών των Τεναγών αλλά και η ιδιαιτερότητα της προς τον βορρά εκροής των υδάτων αρχικά στον Αγγίτη και εν συνεχεία στον Στρυμώνα ποταμό.

Όσον αφορά την λειτουργία του ρουφράκτη της Συμβολής συστήθηκε τετραμελής επιτροπή από εκπροσώπους και των τριών νομών, η οποία με ομόφωνες αποφάσεις θα χειρίζεται το άνοιγμα και το κλείσιμο των «θυρών» στο παραπάνω πλαίσιο.

Σκοπός τόσο των τριών Αντιπεριφερειαρχών και των διοικήσεων των δύο περιφερειών που εμπλέκονται καθώς και των ΤΟΕΒ είναι να γίνει διαχείριση των μικρών ποσοτήτων των αρδευτικών υδάτων που υπάρχουν στα πλαίσια των κανόνων της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων αλλά και της καλής γνώσης των συνθηκών της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μ. Μουρβετίδης δήλωσε σχετικά:

«Είναι μία δύσκολη περίσταση αλλά θα συνεργαστούμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν το περιορισμένο όγκο νερού. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους αλλά και να εξάρω την υπευθυνότητα των αγροτών και των ΤΟΕΒ όλων των περιοχών των τριών νομών καθώς και τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ανατρέψαμε όλο το πρόγραμμά μας και βρεθήκαμε παρόντες στην προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης διαθέσιμης λύσης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Σερρών τον Μιχάλη Μουρβετίδη και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την κατανόηση και την συνεργασία.

Με την συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη των ΤΟΕΒ της περιοχής προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημίες, οι οποίες σε κάποιες καλλιέργειες φαντάζουν αναπόφευκτες. Παρόλα αυτά θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης υδατικών πόρων και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό νερό που υπάρχει».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Ελευθερία Αρβανιτάκη & Ελεωνόρα Ζουγανέλη “Ξανά Μαζί” στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Επόμενο άρθρο

Εποικοδομητική συνάντηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης