Συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο δημαρχείο μεταξύ των εκπροσώπων του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και με θέμα το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τη στέγασή του στον Μεντρεσέ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση μας έδωσε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κυριάκος Λυκουρίνος, αναφέροντας ότι πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση ενόψει του τελικού συμφωνητικού παραχώρησης από το δήμο στον φορέα.
Κάποια εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστούν εξαρχής ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του μουσείου και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μετέπειτα προβλήματα. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα και με εμφανή την καλή διάθεση εκ μέρους της κ. Τσανάκα, του κ. Καλανταρίδη, του κ. Αγελαράκη και των υπολοίπων εκπροσώπων των νομικών προσώπων. Κάθε πλευρά διατύπωσε τις προτάσεις της επί του θέματος της παραχώρησης για μία πενταετία, έτσι ώστε να εξετασθούν ορισμένα επιμέρους κρίσιμα ζητήματα τα οποία γεννούν ανησυχίες. Όπως είναι για παράδειγμα το κυλικείο και οι ακριβείς συνθήκες λειτουργίας του.
Ο κ. Λυκουρίνος σημείωσε ότι η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού έτσι κι αλλιώς θα καθυστερήσει, αφού ακόμη κι αν γίνει σήμερα η μετακόμιση θα απαιτηθούν μήνες έως το τελικό του στήσιμο. Πέραν της μεταφοράς των εκθεμάτων θα πρέπει να κατασκευαστούν και νέες προθήκες. Η παλαιότερη στέγη του μουσείου, το διαμέρισμα που είχε παραχωρήσει η κ. Χίζαρη, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί διότι τα εκθέματα έχουν ήδη συσκευαστεί. Γεγονός που σημαίνει ότι προσωρινά η λειτουργία έχει ανασταλεί.
Εκείνο που τώρα αναμένεται είναι η σύνταξη του οριστικού συμφωνητικού παραχώρησης για τον Μεντρεσέ ώστε άμεσα να αρχίσει η μεταφορά των συσκευασμένων εκθεμάτων. Οι έφοροι του μουσείου, ο κ. Ζαχαρόπουλος και η κ. Έλενα Ζαχαροπούλου, έχουν προετοιμασθεί ενώ και άτομα διαθέσιμα για την μετακόμιση υπάρχουν μεταξύ των μελών του συλλόγου. Κοντολογίς και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Λυκουρίνου, η μεταφορά είναι το εύκολο κομμάτι της διαδικασίας το δε στήσιμό του είναι το δυσκολότερο αφού θα πρέπει να γίνει σε τρεις διαφορετικούς χώρους με διαφορετική διαρρύθμιση και διαφορετικές εισόδους. Ο κ. Λυκουρίνος έκανε λόγο για ένα χρονικό ορίζοντα εξαμήνου έως την τακτοποίηση των πάντων.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό των περίπου 1.300 εκθεμάτων μπορεί να τοποθετηθεί, κάτι που συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα μουσεία, όπου το κοινό βλέπει μόνο αντιπροσωπευτικά δείγματα. Οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τα ακριβή εκθέματα που θα τοποθετηθούν στις προθήκες.
Την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού βρήκε επιτέλους του χώρο του, εξέφρασε ραδιοφωνικά ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης. Πέραν όμως των εργασιών που προανέφερε ο κ. Λυκουρίνος, στη μελέτη προβλέπονταν και άλλες ενέργειες, επεσήμανε ο κ. Μουριάδης. Για παράδειγμα, προβλέπονταν η αγορά κάποιων κτισμάτων προκειμένου κάποια στιγμή να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης του μουσείου.
Επίσης, προς την πλευρά της οδού Λαχανά υπάρχουν δύο κτίσματα εβρισκόμενα ανάμεσα στις Καμάρες. Αυτά θα πρέπει επίσης να δοθούν στο μουσείο με σκοπό την επέκταση του χώρου, όπως και τα σπιτάκια μεταξύ των οδών Λαχανά και Γαλλικής Δημοκρατίας, τα οποία αποτελούν κομμάτι της καβαλιώτικης ιστορίας. Άρα, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε ο κ. Μουριάδης, που δε διαπιστώνει ότι στις προθέσεις του δήμου είναι να προχωρήσει στις προαναφερόμενες ενέργειες. Τα στενά από την οδό Κολοκοτρώνη προς το 1ο γυμνάσιο εμφανίζουν μια διαφορετική όψη της Καβάλας η οποία αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στις ξεναγήσεις των επισκεπτών της πόλης.