Dark Mode Light Mode
Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) σε Καβάλα & Θάσο για αύριο
Συνάντηση Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας και Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
Ευκαιρίες Επιχειρηματικών Συνεργασιών με επιχειρήσεις της Ιαπωνίας

Συνάντηση Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας και Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο Δήμαρχος Καβάλας συμμετείχε στη συνάντηση Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μουριάδης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιαπωνίας, Tadayuki Miyashita. Ο Δήμαρχος Καβάλας πήρε μέρος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2024, στο ελληνικό κοινοβούλιο, μεταξύ της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου, και των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές Καβάλας της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Αγγελική Δεληκάρη.

Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω συνάντησης, ο κ. Μουριάδης παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιαπωνίας, Tadayuki Miyashita, για την ουσιαστική συμβολή του στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας και ως φόρο τιμής στους Ιάπωνες ναυτικούς που διέσωσαν Έλληνες και Αρμένιους το 1922.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Γιάννη Πασχαλίδη και του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, φυτεύτηκε ένα δέντρο στην περιοχή του Παλιού Υδραγωγείου (Καμάρες), σε ανάμνηση της ηρωικής πράξης του καπετάνιου του πλοίου «Tokei Maru», Λου, ο οποίος, αφού πέταξε τα εμπορεύματα που μετέφερε στη θάλασσα, περισυνέλεξε εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους της Σμύρνης, προκειμένου να τους οδηγήσει στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, σώζοντας τους από τη μανία των Νεότουρκων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπό τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, Γιώργο Στύλιο, επιβεβαιώθηκε το βάθος των διμερών διπλωματικών σχέσεων που υφίστανται από το 1899, οπότε και υπεγράφη το Σύμφωνο Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας.

Και οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι οι ελληνοϊαπωνικές σχέσεις εξακολουθούν να ακμάζουν, καθώς συμπληρώνονται 125 χρόνια αγαστής συνεργασίας, που σηματοδοτείται από την ανάδειξη του 2024 ως έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις εκατέρωθεν πρωτοβουλίες για την άρση δυσκολιών στο διμερές εμπόριο και την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς των υποδομών και της τεχνολογίας, ενώ διέκριναν πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτουρισμό, την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εν συνεχεία, ο προεδρεύων, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Δημήτριος Καιρίδης, εξέφρασε την άποψη περί αξιοποίησης των δυνατοτήτων των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας και περιφερειακής ασφάλειας, στη βάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης και αποδοχής των προβλέψεων της σχετικής Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).

πηγή: Δήμος Καβάλας 

Προηγούμενο άρθρο

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) σε Καβάλα & Θάσο για αύριο

Επόμενο άρθρο

Ευκαιρίες Επιχειρηματικών Συνεργασιών με επιχειρήσεις της Ιαπωνίας