Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, 11 Μαρτίου 2022, με τον Υπουργό Αμύνης της Ινδονησίας κ. Πραμπόουο Σουμπιάντο (Prabowo Subianto) στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που πραγματοποίησε στην Ελλάδα.
Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» σχετικώς με την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς
Κατά την υποδοχή ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε:
«Κύριε Υπουργέ,
Είναι μεγάλη μου χαρά να καλωσορίζω εσάς και την αντιπροσωπεία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πρώτα από όλα, θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία για να εκφράσω τα πιο βαθιά αισθήματα συμπάθειας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας σχετικά με τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στη Σουμάτρα της Ινδονησίας που προκάλεσε το θάνατο έντεκα ανθρώπων, τον τραυματισμό παραπάνω από τετρακόσιους και το διωγμό από τις εστίες παραπάνω από δεκατρείς χιλιάδες ανθρώπους.
Επιπλέον, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για το συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στην πανδημία και έχουμε απαντήσει ταχέως στις αυξημένες εμβολιαστικές ανάγκες, δωρίζοντας παραπάνω από ένα εκατομμύριο (1.065.700) δόσεις εμβολίου μέσω του COVAX.
Η Ελλάδα και η Ινδονησία διατηρούν παραδοσιακούς, ειλικρινείς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Ο κύριος σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καθώς και να επεκτείνουμε την αμυντική μας συνεργασία.
Το θαλάσσιο εμπόριο, η ναυτιλία, η έρευνα και ανάπτυξη, ο τουρισμός και η αμυντική βιομηχανία είναι μερικοί τομείς στους οποίους μπορεί να επικεντρωθεί η προσπάθειά μας.
Θεωρούμε τη Δημοκρατία της Ινδονησίας έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-ειρηνικού λόγω της ιστορίας, του μεγέθους και της στρατηγικής της σημασίας.
Οι δύο χώρες μας μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες: πίστη στην ελευθερία, δημοκρατία, κράτος δικαίου και φυσικά σεβασμός και άμυνα του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η Ελλάδα και η Ινδονησία αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στα χωρικά τους ύδατα και τις θαλάσσιες ζώνες. Και οι δύο χώρες μας ανταποκρίνονται μέσω πολιτικών που βασίζονται στο σεβασμό ή στο Διεθνές Δίκαιο, την απόρριψη της απειλής ή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Επιπλέον εργαζόμαστε προς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε στενή συνεργασία με χώρες οι οποίες μοιράζονται το ίδιο όραμα και ιδανικά.
Όμως, συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε όλη μας την επικράτεια, σε ξηρά, θάλασσα και εναέριο χώρο, ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή, επιθετική, αναθεωρητική ή επεκτατική συμπεριφορά».
Μετά τις συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, καθώς και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο Υπουργοί, o κ Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Είναι χαρά για εμένα να σας υποδέχομαι εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Η Ελλάδα και η Ινδονησία έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς, αλλά και μια ειλικρινή και μακρά φιλία.
Η επίσκεψη του Υπουργού κ. Σουμπιάντο στην Ελλάδα, και η σημερινή μας συνάντηση, υπογραμμίζει την κοινή μας επιθυμία και την πρόθεση της Ελλάδας και της Ινδονησίας για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της αμυντικής μας συνεργασίας.
Πράγματι, υπάρχει υψηλό δυναμικό για συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και των Βιομηχανιών Άμυνας των χωρών μας, και έχουμε συζητήσει τρόπους για την ανάπτυξη αμοιβαίως επωφελών συνεργειών.
Σήμερα, είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας των αντίστοιχων περιοχών μας. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και ανταποκρίνονται αμφότερες μέσω πολιτικών που βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την απόρριψη της απειλής χρήσης δύναμης στις διεθνείς σχέσεις και την προώθηση ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Η κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα κάθε κράτους πρέπει να προστατεύονται πλήρως έναντι κάθε επιθετικής, αναθεωρητικής ή επεκτατικής συμπεριφοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκόσμιων αξιών. Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι θερμά για την εξαιρετική συνάντησή μας, αλλά και για την εποικοδομητική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. Προσβλέπω στην συνεργασία μας για την περαιτέρω ενίσχυση της Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδονησίας.
Σας ευχαριστώ».
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)