Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), κοινώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις του εντέρου. Στατιστικά, 1 στους 6 ενήλικες πάσχει από ΣΕΕ, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά οι ποιότητα ζωής τους.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου, είναι τα φουσκώματα, έντονο κοιλιακό άλγος καθώς και οι εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
Διατροφικά, δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία με 100% αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, κάποιες γενικές διατροφικές συστάσεις μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από το ΣΕΕ.
Οι συστάσεις αυτές είναι:
- Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
- Επαρκής μάσηση της τροφής
- Αποφυγή κατανάλωσης τροφών γρήγορα και βεβιασμένα
- Μείωση διαλυτών και αύξηση αδιάλυτων φυτικών ινών*
- Επαρκής και συστηματική ενυδάτωση
- Περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών τροφών
- Περιορισμένη κατανάλωση πικάντικων και με πολλά καρυκεύματα τροφών
- Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
- Λήψη προβιοτικών
Εάν η υιοθέτηση των παραπάνω συστάσεων δεν επιφέρουν κάποια βελτίωση στα συμπτώματα, τότε εφαρμόζεται η δίαιτα FODMAP υπό τη καθοδήγηση και τη παρακολούθηση πτυχιούχου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.
Σε αυτή τη δίαιτα δεν επιτρέπονται κάποιες τροφές, κυρίως τροφές που περιέχουν συγκεκριμένους τύπους υδατανθράκων, οι οποίες έχει βρεθεί από μελέτες ότι εντείνουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
Αυτοί οι συγκεκριμένοι τύποι υδατανθράκων τροφές που περιέχουν:
- Λακτόζη (προϊόντα γάλακτος)
- Φρουτκόζη (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, καρπούζι κ.α.)
- Φρουκτάνες (σιτάρι, κρεμμύδι, σκόρδο)
- Γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (όσπρια)
- Πολυόλες (μανιτάρια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.α.
Αρχικά, το διαιτολόγιο διαμορφώνεται με βάση τα «επιτρεπόμενα τρόφιμα» και στη πορεία εντάσσονται και άλλα με σκοπό να «ελεγχθούν» στον ίδιο τον ασθενή στο πλαίσιο της εξατομίκευσης. Μιλώντας για εξατομίκευση, πρόκειται για μια σύγχρονη οπτική, με την οποία δεν αποκλείουμε καθολικά κανένα τρόφιμο από τη διατροφή του ατόμου εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό το τρόφιμο του προκαλεί πράγματι κάποιο αρνητικό σύμπτωμα.
Για παράδειγμα, ενώ στη δίαιτα FODMAP τα γαλακτοκομικά (χωρίς επεξεργασία με λακτόζη) είναι απαγορευτικά, ενδεχομένως σε κάποιον ασθενή να μη προκαλούν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι λάθος να αποκλείσουμε μια ολόκληρη κατηγορία. Το ίδιο ισχύει για τα όσπρια και τα υπόλοιπα.
*διαλυτές φυτικές ίνες: όσπρια, αμυλούχα τρόφιμα και φρούτα, αδιάλυτες φυτικές ίνες: προϊόντα ολικής άλεσης και σκληρά μέρη φρούτων και λαχανικών
Μη ξεχνάτε, η διατροφή μπορεί να είναι πιστός σύμμαχός μας σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε. Απευθυνθείτε σε ειδικούς!
Αναστασία Β. Πατέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος