Dark Mode Light Mode

Συνεχίζεται το έργο συντήρησης τμήματος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού

Τον Ιούλιο του 2021 η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας ξεκίνησε μέσω εποχιακού προσωπικού που προσέλαβε ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο συνεχίζεται.

Έχει αποτελέσματα αλλά όπως φαίνεται έχει και μέλλον μπροστά του. Πρόκειται για τη συντήρηση τμήματος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, την γενικότερη περιποίηση και ανάδειξη του. Μαζί με συμπληρωματικές παρεμβάσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις από τη μια γίνεται απαραίτητη δουλειά στο πλαίσιο του σεβασμού προς την κληρονομιά μας. Από την άλλη αναλαμβάνεται ένα ισχυρό ρίσκο. Όλα όσα θα γίνουν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από τις γνωστές -νυχτερινές συνήθως- δραστηριότητες των ανθρώπων.

Το τμήμα που συντηρείται με θαυμαστά αποτελέσματα, είναι μακριά από το κέντρο της Καβάλας. Σε μια περιοχή δασική, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει. Χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Στο παρελθόν ίδιες προσπάθειες όπου μάλιστα ξοδεύτηκαν περισσότερα χρήματα, έγιναν στόχος βανδάλων! Υπήρξαν καταστροφές και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν για την Αρχαία Εγνατία Οδό καταστράφηκαν σχετικά γρήγορα. Ας ευχηθούμε να μην συμβεί το ίδιο αυτή τη φορά.

Το τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που συντηρείται είναι το γνωστό. Από τα τελευταία σπίτια στη συνοικία του Βύρωνα (κάτω από το ξενοδοχείο Εγνατία) μέχρι τα πρώτα σπίτια στο Σταυρό του Αμυγδαλεώνα.

Οι εργασίες σήμερα βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια της Καβάλας. Συχνά τα συνεργεία επανέρχονται στο τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού κοντά στο Σταυρό, προκειμένου να διορθώσουν όλα όσα εν τω μεταξύ άλλαξαν. Κι αυτό έγινε λόγω των πρόσφατων βροχών, κακοκαιρίας κτλ αφού φύτρωσαν χόρτα που στο μεταξύ μεγάλωσαν.

Το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως το Δεκέμβριο του 2023. Πρόκειται για μια λεπτή εργασία που γίνεται πέτρα πέτρα προκειμένου να καθαριστούν οι αρμοί. Γίνεται ταυτόχρονα αποκατάσταση των ζημιών ενώ αντικείμενο της εργολαβίας είναι και η συντήρηση των σημείων ανάπαυσης κατά μήκος της οδού.

Θα προστεθούν παγκάκια για να αυξηθούν τα σημεία ανάπαυσης.  Η ίδια εργολαβία προβλέπει επίσης την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και την απομάκρυνση παλαιών φωτιστικών εδάφους που έχουν καταστραφεί. Δεν λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργασίες έγιναν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω της ζέστης. Παρόλα αυτά το έργο συνεχίζεται καθημερινά.

Το αποτέλεσμα του έργου δεν είναι όπως προείπαμε ορατό, μιας και αφορά μία περιοχή δασική. Σίγουρα θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση και ειδικά όσους επισκέπτονται την Καβάλα και για να δουν από κοντά και το τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που διασώζεται.

Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος. Να εξασφαλιστεί η διατήρηση μιας ικανοποιητικής κατάστασης στην Αρχαία Εγνατία Οδό για να είναι επισκέψιμη. Όπως το οφείλουμε στους προγόνους μας.

Προηγούμενο άρθρο

Λίγο ακόμη και τα χόρτα θα κρύψουν … το Βερούλειο!

Επόμενο άρθρο

Δεν έπεισε τις αρχές για το που βρίσκονταν την ώρα έναρξης των δύο πυρκαγιών