Δραστήρια όπως πάντα η εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Καβάλας, επανήλθε στα σεμινάρια σε θέματα πρώτων βοηθειών.
Μιλήσαμε με τον κ. Νίκο Δοξάκη που έχει μεγάλη εμπειρία. Ο νέος κύκλος σεμιναρίων άνοιξε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Θα συνεχιστεί ως το ερχόμενο Καλοκαίρι.
Η συνέντευξη
Ερ: Αρχίζουν και πάλι (μετά την Καλοκαιρινή διακοπή) οι εκπαιδεύσεις πάνω σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών, τα σεμινάρια για την ΚΑΡΠΑ.
Απ: Έχουμε ξεκινήσει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ξεκινήσαμε με το Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, την εκπαίδευση του προσωπικού του. Με αυτό το προσωπικό είχαμε κλείσει κιόλας τον περασμένο Ιούνιο. Οι δράσεις έχουν πάρει μπρος για τη νέα περίοδο. Την Τετάρτη (χθες) ήταν η Παγκόσμια Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς (16 Οκτωβρίου). Βρεθήκαμε στην πλατεία και ενημερώσαμε τον κόσμο για τις πρώτες βοήθειες, την ΚΑΡΠΑ και πως μπορεί να συμμετέχει σ’ ένα σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Προσπαθούμε να ενημερώνουμε ακόμη περισσότερο, όντως το έργο μας είναι αρκετά μεγάλο. Έχουμε κάνει αρκετά σεμινάρια. Πρέπει να ξεπερνούν τις 2.000 οι εκπαιδεύσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τη συνέχεια που είχε η εκπαιδευτική μας ομάδα, παλαιότερα στην προ covid εποχή. Με τα σεμινάρια που κάναμε τότε. Είχαμε ενημέρωση σε σχολεία κλπ.
Ερ: Τι διαδικασία υπάρχει αν κάποιος ενδιαφέρεται να τον επισκεφθείτε για ένα σεμινάριο;
Απ: Καταρχήν απευθυνόμαστε στις κοινωνικές ομάδες. Υπάρχει το site του ΕΚΑΒ. Αν είναι μεμονωμένος πολίτης, θα τον καλέσουμε εμείς να συμμετέχει σε μια εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ που θα κάνουμε. Αν είναι ομάδα- σύλλογος κτλ κάνει ένα αίτημα στη σελίδα του www.ekav.gr, εκπαίδευση, στην επιλογή εκπαίδευση κοινωνικών ομάδων. Έχει μια ηλεκτρονική φόρμα, την υποβάλει και επικοινωνούμε εμείς, το γραφείο εκπαίδευσης Καβάλα με το σύλλογο, με την ομάδα ή το σχολείο και αφού έρθουμε σε επαφή μαζί τους, ενημερώνουμε όταν έχουμε διαθέσιμη ημερομηνία.
Ερ: Η εκπαίδευση που κάνετε-το μάθημα πόση ώρα διαρκεί;
Απ: Η εκπαίδευση διαρκεί πέντε διδακτικές ώρες. Πέντε 45λεπτα. Είναι διαδραστικό σεμινάριο. Υπάρχει θεωρία, παρουσίαση βίντεο, επίδειξη, πρακτική εφαρμογή και είναι σε μικρές ομάδες. Είναι σε μικρές ομάδες, κάθε ομάδα έχει 6-7 άτομα. Ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναζωογόνησης. Μάλιστα, φέτος φιλοξενείται στην Ελλάδα το συνέδριο Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναζωογόνησης με διοργανωτή το ΕΚΑΒ. Θα γίνει στο τέλος του Οκτώβρη. Ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες που είναι φυσικά για όλη την Ευρώπη.
Ερ: Με τους απινιδωτές που υπάρχουν πολλοί σε διάφορα σημεία, χρειάζονται συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα;
Απ: Οι απινιδωτές είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό σημαντικοί. Τα χέρια μας μόνο δεν είναι δυνατό να επαναφέρουν μια καρδιά. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό το οποίο μπορούν να επαναφέρουν. Χρειάζεται ο απινιδωτής για να βάλουμε μπρος μια καρδιά. Οι απινιδωτές θα πρέπει να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως θέλουν ανά τέσσερα χρόνια συντήρηση. Τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια είναι μιας χρήσης. Τα χρησιμοποιούμε μια φορά και μετά τα πετάμε, είναι άχρηστα. Πρέπει να βάλουμε νέα. Το πιο σημαντικό είναι οι απινιδωτές να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Να είναι προσβάσιμοι 24 ώρες το 24ωρο. Δυστυχώς υπάρχουν απινιδωτές κλειδωμένοι σε δωμάτια. Σε ιατρεία, μέσα σε αποδυτήρια συλλόγων. Δεν έχει νόημα ο απινιδωτής αν δεν είναι τοποθετημένος σε εξωτερικό χώρο.