Dark Mode Light Mode

«Συνειδητή αποχή» από τις εκλογές στο Επιμελητήριο ανακοίνωσε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων

φωτογραφία αρχείου

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΜΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα Επιμελητήρια από την δημιουργία τους φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν την πολιτική ανάπτυξης που χαράζουν οι κυβερνήσεις. Είναι στην πορεία τους γνωστό οτι εφάρμοσαν την στρατηγική ανάπτυξης όπως ακριβώς χαράχτηκε από τις κυβερνήσεις μεταφέροντας, κατά καιρούς, τα αιτήματα και τις επιθυμίες των πιο ισχυρών επιχειρήσεων της κάθε περιοχής στις κυβερνήσεις.

Στις τελευταίες δεκαετίες απέκτησαν έναν επιπρόσθετο ρόλο στα πλαίσια των προγραμμάτων της ΕΕ και των μηχανισμών της. Δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των ισχυρότερων επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή, με διάφορους τρόπους, με την συμβολή των Επιμελητηρίων.

Από την άποψη αυτή τα Επιμελητήρια, παρότι ήταν φορείς που ο νόμος υποχρέωνε τους αυτοαπασχολούμενους να εγγράφονται και να πληρώνουν συνδρομές, ποτέ δεν τους παρείχαν κάποια ουσιαστική βοήθεια. Χαρακτηριστική για την κατεύθυνση που έχει η δραστηριότητα των Επιμελητηρίων είναι η ομιλία του προέδρου Ι. Μασούτη (της γνωστής αλυσίδας SM) στην ΓΣ της ΚΕΕΕ (Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος) στην Καβάλα, στις αρχές του Οκτώβρη και χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους προέδρους των Επιμελητηρίων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, αναφέρθηκε σε «σημαντικές για την επιχειρηματικότητα παρεμβάσεις» που έκαναν τα Επιμελητήρια και δήλωσε την ικανοποίησή του για την κυβερνητική πολιτική και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με την «μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών», την φορολόγηση βάση τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών, αλλά και την «διεύρυνση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και επενδύσεις στην καινοτομία».

Ενδεικτική της στήριξης στην κυβέρνηση είναι δήλωση ότι «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες (στη ΔΕΘ) περιείχαν ένα αρκετά ισορροπημένο μείγμα μέτρων» εκθειάζοντας μια πολιτική που έχει γδάρει το λαό και φυσικά τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ αυξάνει τη στήριξη των μεγάλων.

Ιδιαίτερα για την «φορολογική κόλαση» που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους δήλωσε ότι περιμένει «περισσότερα βήματα για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο πάντα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας».

Αναμάσησε την θολή ελπίδα για φορολογικές μειώσεις αλλά «σε συνδυασμό πάντα με την εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας», δηλαδή στο δρόμο της άγριας φορολόγησης και των ματωμένων πλεονασμάτων!

Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να αξιοποιήσει «τα εργαλεία για την αναβάθμιση των σχετικών ελέγχων» στρώνοντας τον δρόμο σε νέα πρόστιμα και φορολογικές επιβαρύνσεις στους αυτοαπασχολούμενους Επιβράβευσε επίσης την κυβέρνηση για τις αυξήσεις κοροϊδία στους μισθούς και τις συντάξεις, κάτω από τον πληθωρισμό, γεγονός που περιορίζει συντριπτικά και τους τζίρους των αυτοαπασχολούμενων.

Πανηγύρισε για το πρόγραμμα σύμπραξης μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών (Ερευνώ-Καινοτομώ) που ενισχύει την διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην πανεπιστημιακή έρευνα αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Για το σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι περιορίστηκε να δηλώσει ανησυχία για «τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές» ενώ για τα συσσωρευμένα χρέη δήλωσε ότι ελπίζει σε «ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις πλαίσιο» και «πιο προσιτές επιλογές» στην αποπληρωμή τους!

Από την ομιλία αυτή αλλά και την εμπειρία τους οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα για ποιού τα συμφέροντα ενδιαφέρονται και λειτουργούν οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων σε όλη τη χώρα και στον νομό μας.

Κουβέντα δεν λένε για τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων αρπακτικών της οικονομίας, για τα δις σε εξοπλισμούς και αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας για τα δικά τους κέρδη, γεγονός που στερεί πόρους από τις λαϊκές ανάγκες, για τα επιπλέον έξοδα των επαγγελματιών λόγω της ψηφιοποίησης, των my data, για την πράσινη μετάβαση και το χρηματιστήριο ενέργειας που έχει πάει τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη, για την επιδείνωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων που δεν μπορούν να πληρωθούν και διαρκώς αυξάνουν με αυτή τη πολιτική.

Οι παρατάξεις που εμφανίζονται μπροστά στις εκλογές του Επιμελητηρίου δεν αποτελούν επιλογή διεξόδου για τους αυτοαπασχολούμενους αφού, έτσι κι αλλιώς, δεν περιέχονται αυτοί στο «κάδρο» των επιλογών του υπουργείου, της κυβέρνησης και του κράτους που διευθύνουν τις διεργασίες της οικονομικής ανάπτυξης.

Και οι δύο είναι έτοιμες να υπηρετήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι κλώνοι της ίδιας πολιτικής κονίστρας. Παρά τα πλατιά χαμόγελα, τα χτυπήματα στην πλάτη, ακόμη και τις καλές προθέσεις, οι διεκδικητές στις εκλογές του Επιμελητηρίου ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αλλάξουν αυτή την πολιτική.

Κανείς τους δεν βγαίνει από την κατεύθυνση που χαράζουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που υπηρετούν ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Στις εκλογές του Επιμελητηρίου, εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι από διάφορους κλάδους, παίρνουμε την πρωτοβουλία να φωτίσουμε το επίπλαστο δίλημμα της δήθεν επιλογής, να αναδείξουμε την αντιδραστική ουσία του επιμελητηριακού θεσμού και να καλέσουμε τους συναδέλφους μας να γυρίσουν την πλάτη, να απέχουν από μια διαδικασία που δεν τους αφορά και δεν τους αγγίζει, είναι ξένη για αυτούς.

Επιλογή με προοπτική και ελπίδα υπάρχει μόνο στο κίνημα που μπορούν οι ίδιοι να διαμορφώσουν αιτήματα σύμφωνα με τις ανάγκες τους και να κερδίσουν με τους αγώνες τους καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Οργανωμένοι στα σωματεία και στους συλλόγους τους, συμμετέχοντας στις διαδικασίες μαζικά, μαζί με τους φορείς του εργατικού και του λαϊκού κινήματος. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε και θα είμαστε πάντα μπροστά, κάθε μέρα και περισσότεροι…

Αλχαζίδης Θεόδωρος Θερμοϋδραυλικά Καβάλα
Αναστασιάδης Αθανάσιος Καφέ Καβάλα
Βατσιτσή Αντωνία Έμπορος Καβάλα
Βουλγαράκη Αναστασία Τουριστική επιχείρηση Καβάλα
Καρασταμάτης Παναγιώτης Έμπορος Καβάλα
Κοντογεωργίου Θεόδωρος Υπηρεσίες Καβάλα
Κοντόπουλος Ευάγγελος Εστίαση Καβάλα
Κιρτάζογλου Θεόδωρος Τουριστική επιχείρηση Καβάλα
Λουβουλούδη Μαργαρίτα Τουριστική επιχείρηση Θάσος
Μαδεντζής Νικόλαος Εστίαση Καβάλα
Μαριώτης Γεώργιος Μηχανικός Καβάλα
Εμμανουήλ-Περζέ Σταματία Εστίαση Θάσος
Προβιάς Αντώνιος Έμπορος Καβάλα
Συμεωνίδης Θεόδωρος Έμπορος Παγγαίο
Τσιπλάκης Κυριάκος Επιπλοξυλουργός Θάσος
Φιλαρέτου Αργυρή Λογιστικά Θάσος

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Μία επιπλέον παραλία στις πολυσύχναστες του Νομού Καβάλας για το Καλοκαίρι του 2025

Επόμενο άρθρο

Γ. Παναγιωτίδης: «Θα δώσουμε έναν αγώνα με επιχειρήματα, εντιμότητα, σοβαρότητα και καθαρά λόγια»