Dark Mode Light Mode

Συνέντευξη του Γιάννη Κελγιώργη για την εκδήλωση που λόγω Δήμου δεν θα γίνει

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης έκανε ότι μπορούσε.

Ενημέρωσε, συζήτησε, πίεσε. Στο τέλος και προς γενική έκπληξη ο Δήμος Καβάλας του απάντησε αρνητικά. Με αφορμή αυτήν την αρνητική εξέλιξη, δεν θα γίνει στην αγορά μια μουσική και όχι μόνο εκδήλωση που προγραμματίζονταν για αύριο απόγευμα και βράδυ. Ρωτήσαμε σχετικά τον κ. Κελγιώργη. Έθεσε υπόψη μας τα γεγονότα, τα οποία ελάχιστα σχολίασε.

Η συνέντευξη

Ερ: Η γιορτή της αγοράς τελικά δε θα γίνει. Τι ακριβώς συνέβη κι οδηγηθήκαμε στο να μη γίνει;

Απ: Δεν είναι το μείζον ζήτημα το γιατί δε θα γίνει η εκπτωτική γιορτή της αγοράς. Κι εννοώ το σοβαρότερο θέμα των ημερών, την πυρκαγιά στο Παγγαίο. Εκεί έχουμε το μυαλό μας αυτήν την εποχή. Ως Εμπορικός Σύλλογος είχαμε απευθυνθεί εγκαίρως στους φορείς αφού και πέρσι –σε συνεργασία μαζί τους- υλοποιήσαμε τη συγκεκριμένη γιορτή. Πέρσι δεν είχε γίνει μόνο το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης. Την οποία είχε «αγκαλιάσει» και η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος αλλά και το Επιμελητήριο. Είχαν συμβεί πέρσι τέτοιες μέρες οι καταστροφικές πυρκαγιές στα χωριά της Χρυσουπόλεως, που είχαν καεί και σπίτια συνανθρώπων μας. Πέρσι κάναμε όλα τα άλλα εκτός από το μουσικό σκέλος. Εκτός από τη συναυλία. Ας υπενθυμίσω περί τίνος πρόκειται. Είναι μια γιορτή εκπτωτική. Συμπίπτει με τις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων. Με μια ενδεχόμενη ζωντανή εμφάνιση κι ενός διάσημου καλλιτέχνη στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα φέρναμε τον κόσμο -με μια κατάλληλη διαφήμιση- στην αγορά. Έτσι ώστε να ψωνίσει και να καταναλώσει. Πέρσι τα καταστήματα δούλεψαν και δούλεψαν πάρα πολύ καλά. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης λόγω των πυρκαγιών. Όχι μόνο το βράδυ της Παρασκευής αλλά και την επόμενη μέρα, όσο διαρκούσαν οι καλές προσφορές που έκαναν οι συνάδελφοι. Από εκεί και πέρα εμείς εγκαίρως ζητήσαμε από τους φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια, τη χρηματοδότηση αυτής. Δεν μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα. Βάζει και ο Εμπορικός Σύλλογος τον οβολό του, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Η Περιφέρεια ΑΜΘ ανταποκρίθηκε πρώτη, διαθέτοντας ένα ποσό έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε. Το Επιμελητήριο ήταν και εκείνο προς την ίδια κατεύθυνση. Με τον Δήμο Καβάλας δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε ποτέ αυτήν την πολυπόθητη χρηματοδότηση μέχρι και την τελευταία στιγμή. Πράγμα το οποίο μας κάνει να ακυρώσουμε τη φετινή μας εκδήλωση μιας και δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.

Ερ: Για ποιο λόγο ο Δήμος Καβάλας δε χρηματοδοτεί φέτος την εκδήλωση;

Απ: Δε γνωρίζω το λόγο που ο Δήμος Καβάλας το τελευταίο διάστημα δεν έχει –συνεχώς- χρήματα. Εμείς και στη Λευκή Νύχτα φτάσαμε σχεδόν στο παραπέντε για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της. Θέλαμε να προσκαλέσουμε σε συναυλία κάποιον καλλιτέχνη. Δεν είχαμε σκοπό να φέρουμε π.χ. τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου τον οποίο έφερε η Ελευθερούπολη με αυτά τα κόστη. Εμείς θα φέρναμε ένα γνωστό καλλιτέχνη στο πανελλήνιο με μικρότερο όμως μπάτζετ. Με μικρότερη αμοιβή από τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα. Από εκεί και πέρα ο κόσμος που θα κατέβαινε, θα πήγαινε στα καταστήματα. Δυστυχώς αυτά τα events πρέπει να προγραμματίζονται μήνες πριν. Εμείς χτυπήσαμε την πόρτα του Δήμου μήνες πριν, ζητώντας συγκεκριμένο ποσό, έτσι ώστε και εμείς να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Πρέπει να κλειστούν ξενοδοχεία, πρέπει να κλειστούν εισιτήρια, πρέπει να κλειστεί ο ήχος… Είναι διάφορα πράγματα, τα οποία αυτά δεν γίνονται στο γόνατο. Ούτε μπορούν να γίνουν τις τελευταίες 15 ημέρες. Είδαμε ότι υπάρχει μια δυσχέρεια με τα χρήματα. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ γιατί.

Ερ: Οι εκπτώσεις- προσφορές των καταστημάτων θα γίνουν ή ματαιώνεται όλο το πακέτο της εκδήλωσης;

Απ: Οι εκπτώσεις υπάρχουν. Απλά επειδή είναι οι δυο τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων θα γινόταν και αυτό το event για να κατεβεί ακόμη περισσότερος κόσμος στα καταστήματα. Αν θα γινόταν αυτό το γεγονός θα έρχονταν περισσότερος κόσμος στην πόλη της Καβάλας. Βλέπω το θέμα κι από την άλλη του πλευρά. Ψηφίστηκαν κάποια αυξημένα ανταποδοτικά- δημοτικά τέλη. Οι συνάδελφοι εδώ και 3-4 μήνες όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, βλέπουν ότι η κατανάλωση ρεύματος υπολείπεται των χρημάτων που πρέπει να δώσουν για τα ανταποδοτική τέλη. Η κατανάλωση ρεύματος είναι μικρότερη από τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε βάση των  τετραγωνικών μέτρων σε πολλές περιπτώσεις. Οπότε ήδη έχουν αρχίσει να ρέουν στα ταμεία του Δήμου χρήματα. Όταν δε ψηφίστηκαν τα ανταποδοτικά τέλη, την επόμενη μέρα δέχτηκα ένα τηλεφώνημα και μια επίσκεψη, ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου από στενούς συνεργάτες του Δημάρχου. Οι οποίοι μου είπαν «τώρα με τα ανταποδοτικά τέλη θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε περισσότερες εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου». Κάποιες ιδέες που έχουμε εμείς για να μπορεί να αναβαθμίζεται η πόλη μας. Για τα Χριστούγεννα ή για κάποια άλλη εποχή. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Πιθανόν να είναι γραφειοκρατικά ζητήματα και οι λόγοι. Τα γραφειοκρατικά ζητήματα τα δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι και τα λύνουμε εμείς οι άνθρωποι.

Ερ: Τελειώνει και το καλοκαιρινό ωράριο της αγοράς…

Απ: Αλλάζει πάλι ωράριο η αγορά από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Θα εφαρμόζουμε το γνωστό ωράριο που καθιερώθηκε από πέρσι. 18:00 με 21:00 τα τρία απογεύματα και το πρωί όπως είναι και σήμερα.

Προηγούμενο άρθρο

Συνταξιούχοι της Καβάλας σε διαμαρτυρία στη ΔΕΘ

Επόμενο άρθρο

Παράπονα για την κατάσταση του πεζόδρομου άθλησης στο ύψωμα Βασιλάκη