Μια δυναμική, πολύ επιτυχημένη επαγγελματικά γυναικά, έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης της.
Η Γκλόρια Μισσιριάν είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Ιμαρέτ» που αξιοποίησε και «μεταμόρφωσε» με μοναδικό τρόπο σε κορυφαίο ξενοδοχείο τον ιστορικό χώρο ο οποίος ανήκει στον οργανισμό βακουφίων της Αιγύπτου.
Με σπουδές στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην École hôtelière de Lausanne (EHL) στην Ελβετία, είναι πολύ οργανωτική και πάντα επιμένει στην ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου (plan B) για οτιδήποτε για λόγους ασφαλείας. Θέλει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους συναδέλφους της και σε όλους όσοι συνεργάζονται μαζί της.
Έχει πάθος με τα ζώα, όπως λέει, «ανεξαρτήτως μεγέθους, χρώματος, ποδιών ή μη. Απλά έχω τρέλα».
Άλλωστε, ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος και βαλκανιονίκης στην ιππική δεξιοτεχνία (Dressage) – λόγω της επαφής και λατρείας της προς τα άλογα- με αποτέλεσμα να εμπλουτίσει την δεξιότητα της υπομονής και της πειθαρχίας. Προσόντα πολύτιμα σε κάθε πτυχή του πολυδιάστατου βίου της.
Στον ελεύθερο χρόνο της κατά το παρελθόν κυρίως ασχολείτο ερασιτεχνικά με το τραγούδι (musical και μαθήματα όπερας), ενώ αγαπά να διαβάζει και να ακούει για την ψυχολογία. Αυτό, εκμυστηρεύεται στους δικούς της ανθρώπους, τη βοηθάει να αποβάλει -ή έστω να μειώσει- το υπερβολικό άγχος.
Η ξεχωριστή κυρία Γκλόρια Μισσιριάν μιλάει στην Αντωνία Σταυρίδου της Women Act Kαβάλας, στο #chatwithwomenact
Αν έδινες µια συµβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;
«Πρέπει να ζήσεις περισσότερο τις στιγµές, γιατί δεν θα ξαναέρθουν.
Τα δύσκολα σε περιµένουν, άρα κράτα γερά και µην δίνεις σηµασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα». Στην ηλικία των 17 θέλουµε να γίνουµε µεγάλοι, δεν έχουµε συναίσθηση του τι γίνεται και θέλουµε να αναλάβουµε υποχρεώσεις χωρίς να καταλάβουµε το βάρος τους. Αφιερωνόµαστε στο µέλλον και τα χρόνια κυλάνε µε πολλούς προβληµατισµούς.
Έτσι χάνουµε το σήµερα και πολύ αργά κατανοούµε ότι θέλουµε να επιστρέψουµε σε εκείνα τα χρόνια χωρίς υποχρεώσεις.
Τι σου προξένησε µεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;
Όπως ίσως γνωρίζετε, το Ιµαρέτ είναι οικογενειακή επιχείρηση. Δεν περίμενα ποτέ να είναι τόσο δύσκολη η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο. Αποδείχτηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να διαχειριστώ κατά την διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας µου.
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες της οικογένειας είναι πολύ δυναμικές. Αυτό µε αποπροσανατόλισε αρκετά μέχρι να καταλάβω πως τελικά και οι «υλοποιητές» παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο οραματιστής έρχεται πάντα πρώτος, ο υλοποιητής δεύτερος.
Το να έρχεσαι δεύτερος στην οικογενειακή επιχείρηση δεν είναι αδυναµία, είναι δύναµη. Δύναµη αντίληψης της κατάστασης και σύνδεση του οράµατος µε την πραγματικότητα.
Πως θυµάσαι τη µεγαλύτερη αποτυχία σου;
Με στεναχώρια αρχικά, γιατί δεν είναι ευχάριστες αναµνήσεις. Κάθε αποτυχία είναι µεγάλη στα µάτια µας, αλλά είναι και η αφορµή για ένα µάθηµα. Σε σκληραίνει και σου ανοίγει άλλους ορίζοντες για να διδάσκεσαι.
Ένα ακόµα παράδειγμα προς αποφυγή ή προς µίµηση. Μέσω αυτών των µαθηµάτων καθοδηγείσαι σε αυτό που είσαι σήµερα. Όλες οι αποτυχίες µου µε βοήθησαν να γίνω αυτό που είµαι τώρα και συνεχίζω να µαθαίνω από αυτές κάθε µέρα.
Έχεις κάποια γυναίκα που έπαιξε ρόλο µέντορα σε σένα;
Δεν θα έλεγα πως έχω µέντορα µε την κυριολεκτική σηµασία της λέξης, αλλά πρότυπα είχα αρκετές γυναίκες, από τις οποίες άντλησα στοιχεία του χαρακτήρα τους που µε επηρέασαν.
Σαφώς, η γιαγιά µου και η µητέρα µου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και µε βοήθησαν να εξελιχθώ και σε συνάρτηση µε τα δικά µου χαρακτηριστικά, να πορευτώ.
Ποια είναι η πιο σοφή συµβουλή που σου έχουν δώσει και γιατί;
«Όλα γύρω µας αλλάζουν. Ποτέ µην θεωρήσεις δεδοµένο κάτι που έχεις ή αυτό που είσαι αυτή τη στιγµή. Πρέπει να δουλεύεις πάντα µε τον εαυτό σου και να είσαι όσο το δυνατόν πιο σωστός και ταπεινός άνθρωπός».
Καθηµερινά βλέπουµε ανθρώπους να αλλάζουν καθώς επιτυγχάνουν τους στόχους τους και βρίσκουν αναγνωσιµότητα ή κάποιου άλλου είδους δύναµη. Με λυπεί που ως άνθρωποι δεν έχουµε την απαραίτητη αντίληψη να καταλάβουµε ότι η επιτυχία µας δεν είναι αποκλειστικά δικό µας έργο.
Παίζουν ρόλο και άλλες παράµετροι όπως η τύχη, οι χρονικές συγκυρίες και η βοήθεια άλλων προσώπων που επηρέασαν την εξέλιξη σου σαν άτοµο. Ναι µεν χαίροµαι για την επιτυχία µου και πάλεψα για αυτήν αλλά χωρίς να επηρεάσει την συµπεριφορά µου απέναντι στους άλλους.
Ποιο θέλεις να είναι το legacy σου;
Πιστεύω πως το να θεωρούµαι δίκαιη και να µου αναγνωρίζεται ότι έχω βάλει το δικό µου λιθαράκι σε οτιδήποτε κάνω, είναι οι πρωταρχικοί µου στόχοι, τουλάχιστον για τώρα. Σίγουρα αύριο που θα έχω την οικογένειά µου θα αλλάξουν οι προτεραιότητες µου αλλά η υστεροφηµία µου θα ήθελα να βασίζεται πάνω στην συµπεριφορά µου.
Έχεις κάποιο moto / τραγούδι/ φράση που λες στον εαυτό σου όταν τα πράγµατα ζορίσουν;
Πάντα µου έδινε κίνητρο η φράση «Aut inveniam viam aut faciam» που σηµαίνει «ή θα βρω τον δρόµο ή θα τον φτιάξω». Φυσικά είναι εύκολο να το λες στην θεωρία -όπως τα περισσότερα-, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη αφού δεν εξαρτάται µόνο από εσένα.
Παρ’ όλα αυτά µε κάνει να ηρεµώ και να συγκεντρώνοµαι στις γκρίζες µέρες.
Ποια είναι τα µελλοντικά σου σχέδια, τα επόµενα βήµατα;
Ζούµε σε αβέβαιες εποχές. Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάζεις το µέλλον όταν στην γωνία κρύβεται κάτι που δεν µπορείς να ερµηνεύσεις, ούτε και να κατανοήσεις. Φυσικά και έχω θέσει πολλούς µικρούς στόχους για το µέλλον και πιστεύω πως µε πείσµα και συνέπεια θα τους καταφέρουµε αν έχουµε σωστό team και διάθεση.
Οδηγούµαι στο µέλλον µε µικρά σταθερά βήµατα τα οποία αποφασίζω ανάλογα µε την δεδοµένη στιγµή.
Ποια θεωρείς ότι είναι η µεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιµετωπίσει µία γυναίκα στην Ελλάδα σήµερα;
Η γυναίκα από την φύση της έχει πολλές ταµπέλες, κάνει multitasking και καλύπτει πολλούς ρόλους, ζόρικους ρόλους, που σε συνδυασµό µε την «καριέρα» είναι ασύλληπτα δύσκολο. Οι γυναίκες διαπρέπουν σε πολλά επίπεδα αλλά δεν δέχονται την αναγνώριση που τους πρέπει ίσως λόγω των παραπάνω.
Το αποτέλεσµα είναι πως η δηµιουργικότητα της γυναίκας εγκλωβίζεται στην πολυπραγµοσύνη της.
Είναι σπάνιο µεν το να υπάρχει φρεσκάδα σε µια πολύπλοκη καθηµερινότητα γεµάτη υποχρεώσεις αλλά όχι αδύνατο σαν στόχος.
Πηγή: www.mononews.gr