Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε χθες, 1 Απριλίου 2021, συνέντευξη στο δημοσιογράφο κ. Νίκο Σπιτσέρη απαντώντας σε ερωτήσεις για την πολιτική, τη διπλωματική, αλλά και την τοπική επικαιρότητα.
Ακολουθούν σημεία της συνεντεύξεως:
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η νέα αμερικανική διακυβέρνηση βλέπει διαφορετικά όλο το πλέγμα Ελλάδας-Τουρκίας και του συστήματος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αισιοδοξούμε ότι η θέση της Ελλάδας θα εισακούεται περισσότερο. Η στρατηγική θέση Ελλάδας και ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Είμαστε σε φάση αναδιατύπωσης και βελτίωσης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με κάποιες επιπλέον προβλέψεις που συζητάμε αυτή τη στιγμή ομάδες διαπραγμάτευσης αυτή την ώρα. Μεταξύ άλλων εξετάζουμε και επιμήκυνση συμφωνίας χρονικής, εξετάζουμε και προσθήκη κάποιας δήλωσης σχετικά με συνδρομή προς εμάς, όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση».
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Υπάρχει κάποια ύφεση καθότι φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης έτσι ώστε να βρεθεί κοινός τόπος κατανόησης. Αυτό όμως είναι αρμοδιότητα και κομμάτι της διπλωματίας.
Από την πλευρά μας, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνουμε ό,τι μπορούμε κι έχουμε επιδοθεί σε μία τεράστια προσπάθεια, ώστε να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία μεταφράζεται πολύ απλά στην ενίσχυσή τους. Γι’ αυτό και διεκπεραιώνουμε με ταχύτητα και διαφάνεια διότι δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο.
Ασφαλώς και η Τουρκία έχει τις στοχεύσεις της, αλλά κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Με εντατική διπλωματική δραστηριότητα προς πάσα κατεύθυνση και βρίσκει ευήκοα ώτα που δέχονται τα επιχειρήματά μας, διότι έχουν κοινές αντιλήψεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές και την πηγή προέλευσής τους. Επομένως, θεωρώ ότι στη βάση αυτή θα γίνουν προσπάθειες να μετριαστεί αυτή η συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Αναφέρομαι και στα δύο λιμάνια διότι οι Αμερικανοί επενδυτές τα βλέπουν συνδυαστικά. Η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα έχουν ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι σε επαφή με τουλάχιστον με τη μία εταιρεία των επενδυτών η οποία για λόγους τάξης κρίνει σκοπό να με ενημερώνει θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή θα τρέξει μέσα στο έτος που διανύουμε, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και του λιμανιού Καβάλας και νομίζω ότι από κει και πέρα θα υπάρχουν πολλά πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Θα είναι μία μεγάλη επένδυση στην περιοχή, της έχουμε ανάγκη αυτές οι επενδύσεις δεν θα είναι η μόνη θέλω να πιστεύω που θα δρομολογηθεί στην επόμενη διετία, αλλά σε κάθε περίπτωση το να περάσει ένα λιμάνι με εμπορική δραστηριότητα τα οποία ασφαλώς και θα γίνει ακόμα πιο εντατική στα χέρια κάποιων επενδυτών με διεθνές προφίλ και με στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή, μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι για την τοπική οικονομία και όχι μόνο».
ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
«Καθήκον μου είναι, ανάμεσα στα άλλα, να έχω την επαφή με τα προβλήματα του τόπου μου. Δεν παραιτούμαι, από το καθήκον αυτό, να είμαι σε επαφή με τα προβλήματα του τόπου μου και το κάνω στο βαθμό που μπορώ να το κάνω. Καθημερινά είμαι σε επαφή και με τους τέσσερις δημάρχους της εκλογικής περιφέρειας Καβάλας. Ενδεικτικά λέω ότι μέσα σε 24 ώρες έχω μιλήσει και με τους τέσσερις, με στόχο να δρομολογήσουμε τη λύση προβλημάτων που ανάγονται στην αρμοδιότητα του καθενός διάφορα προβλήματα δεν είναι και λίγα, σε όλο το φάσμα θέλετε της τοπικής κοινωνίας, Ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τον “Covid-19”.
Σε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη δρομολογήσαμε λύσεις σε ζητήματα που έθεσε υπ’ όψιν μου ενώ μετέβη και στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου συνεργάστηκε με τον Υπουργό κ. Νότη Μηταράκη προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα επανασχεδιασμού της δομής φιλοξενίας στο “Στρατόπεδο Ασημακοπούλου” και να χαραχθεί δρόμος παράκαμψης του Στρατοπέδου σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως. Δρομολογούνται λύσεις και για άλλα θέματα όπως είναι η Καλαμίτσα, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και άλλα. Θεωρώ υποχρέωσή μου όπου μπορώ να συνδράμω την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους, εκεί που μπορώ».
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΘΑΣΟΥ
«Εξασφαλίστηκε η επιδότηση της γραμμής Πρίνου-Καβάλας. Πιστεύω ότι αυτή η γραμμή πρέπει να παραμείνει ενεργή – ζωντανή διότι συνδέει το νησί της Θάσου με την Καβάλα, παρότι ενδεχομένως κρίνεται οικονομικά ασύμφορη από κάποιες εταιρείες.
Σε συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον Υπουργό κ. Γ. Πλακιωτάκη ανακοινώθηκε ότι ξεκινά πάλι η επιδότηση γραμμής, το μήνα Απρίλιο. Αργότερα θα μπούμε στην τουριστική σεζόν και η κίνηση θα είναι έτσι κι αλλιώς πιο αυξημένη. Πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί η τουριστική οικονομία στην Καβάλα και τη Θάσο».
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΚΑΖΑ – ΝΥΜΦΑΙΑΣ
«Φέτος πρέπει να ανοίξει η Νυμφαία και να υποδεχτούμε τουρίστες από τα βόρεια σύνορά μας. Θα εργαστούμε γι’ αυτό και θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας. Αφού θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στο εσωτερικό, άρα η θωράκιση του πληθυσμού, κι αφού πλέον είναι δυνατόν να έχουμε εύκολα τα διάφορα τεστ στα σημεία ελέγχου, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Η Νυμφαία πρέπει να λειτουργήσει άμα θέλουμε να έχουμε άνοιγμα και επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, που το καλοκαίρι ως -επί το πλείστον- είναι τουριστική. Φέτος πρέπει να λειτουργήσουν η οικονομία και ο τουρισμός.
Η Κυβέρνηση έκανε πολλά για να στηρίξει οικονομικά τους ανθρώπους που επλήγησαν. Διοχετεύτηκαν πολλά λεφτά στην εγχώρια οικονομία. Δεν καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες, αλλά θέλω να πιστεύω ότι καλύφθηκαν αρκετές. Έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από το καλοκαίρι. Θα υπάρξουν δηλαδή οικονομικές «ενέσεις» με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επέλθει μία ακόμα μεγαλύτερη τόνωση όταν θα πέσουν αυτά τα λεφτά στην αγορά. Πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για όλα τα άλλα».
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)