Η πνευμονολόγος κ. Χρυσαυγή Τεροβίτου (φωτογραφία) είναι η υπεύθυνη της κλινικής COVID του Νοσοκομείου Καβάλας.
Μίλησε στην Πρωινή.
Μετέφερε τις γνώσεις της, την εμπειρία της για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Από τις δηλώσεις της καταλαβαίνουμε ότι το Νοσοκομείο έχει εμπλακεί πλήρως με όσα αφορούν ασθενείς ακόμη και ύποπτα προς διερεύνηση περιστατικά.
Το σημαντικότερο από τα μηνύματα της είναι αυτό για σωστή χρήση μάσκας, με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει και τη μύτη.
Η συνέντευξη
Ερ: Μιλήστε μας για τη κλινική Covid που έχει εδώ και λίγες μέρες το νοσοκομείο Καβάλας. Μας είπε ο διοικητής ότι είναι στον 5ο όροφο. Πως έχει δημιουργηθεί;
Απ: Έχει δημιουργηθεί με τη μετακίνηση των ασθενών που προϋπήρχαν σε αυτό το χώρο. Υπάρχουν 36 κρεβάτια. Μέχρι χθες (προχθές) το βράδυ που έφυγα από το νοσοκομείο ασθενείς είχαν τα 28 από αυτά.
Ερ: Πως θα περιγράφατε τα περιστατικά; Μας ενδιαφέρει και ηλικιακά και με βάση τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα των περιστατικών.
Απ: Τα περιστατικά καλύπτουν όλες τις ηλικίες. Έχουμε περιστατικά από 20 ετών μέχρι 90.
Η βαρύτητα είναι υψηλή. Τα πολύ νέα παιδιά, αυτά που σας λέω ότι είναι γύρω στα 20, έχουν ελαφριά εικόνα, μέχρι στιγμής βέβαια. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν βαρύτατες κλινικές εικόνες, οι πολύ ηλικιωμένοι δηλαδή.
Είναι σε στενή παρακολούθηση και οι ενδιάμεσες ηλικίες.
Ερ: Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο Καβάλας είναι ένα νοσοκομείο αναφοράς ή είναι σε μια ενδιάμεση κατάσταση;
Απ: Όχι δεν είναι ενδιάμεση κατάσταση. Είναι νοσοκομείο που νοσηλεύει γενικά περιστατικά Covid. Δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Το νοσοκομείο αναφοράς είναι νοσοκομεία που δέχονται περιστατικά και από άλλα νοσοκομεία.
Το νοσοκομείο Καβάλας δεν είναι σημείο αναφοράς. Νοσηλεύει τα περιστατικά μόνο του νομού Καβάλας. Εκτός κάποιων εξαιρέσεων που συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Είναι λίγα αυτά τα περιστατικά.
Ερ: Κρεβάτια ΜΕΘ για πολύ σοβαρά περιστατικά covid υπάρχουν;
Απ: Ναι υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ για περιστατικά covid. Βέβαια η ΜΕΘ είναι άλλο θέμα. Τι περιστατικά νοσηλεύει η ΜΕΘ είναι άλλο θέμα. Οι ΜΕΘ διαχειρίζονται κεντρικά και η ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας μπορεί να δεχτεί περιστατικά από αλλού.
Δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Ερ: Έτσι όπως μας τα λέτε το νοσοκομείο Καβάλας έχει και ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με covid.
Απ: Βεβαίως η μονάδα εντατικής θεραπείας είχε 9 κλίνες, ανοίξανε ακόμη 3 ενώ έχουν αναπτυχτεί 12 κλίνες covid. Έχει δημιουργηθεί σε άλλο χώρο του νοσοκομείου καθαρή μονάδα εντατικής θεραπείας για άλλου είδους περιστατικά.
Ερ: Με πόσα κρεβάτια είναι αυτή η άλλη μονάδα ;
Απ: Με 6 κλίνες. Όπως καταλαβαίνετε όλα τα υπόλοιπα κρεβάτια λειτουργούν με το προσωπικό που υπήρχε και με αυτό το προσωπικό που προσελήφθη βέβαια αλλά πάλι είναι λίγο.
Ερ: Είναι εκπαιδευμένο αυτό το προσωπικό που προσελήφθη;
Απ: Δεν είναι εκπαιδευμένο αλλά όμως πέφτει ανάμεσα σε εργαζόμενους οι οποίοι είναι έμπειροι. Το νοσοκομείο της Καβάλας δεν ενεπλάκη τώρα με τον Covid. Το νοσοκομείο Καβάλας έχει να κάνει με τη νόσο από την αρχή της πανδημίας, από το πρώτο κύμα.
Το τμήμα ΜΕΘ, η βραχεία νοσηλεία κτλ διαχειρίζονται περιστατικά με πάρα πολύ καλό τρόπο όλους αυτούς τους μήνες. Η κλινική Covid δημιουργήθηκε από τότε και λειτουργεί έκτοτε με επείγοντα περιστατικά μέχρι τώρα. Οπότε το νοσοκομείο Καβάλας δεν λειτουργεί μόνο τώρα για περιστατικά κορωνοϊού.
Το προσωπικό που έρχεται με το που μπαίνει μέσα στις έμπειρες ομάδες, εκπαιδεύετε κατευθείαν.
Ερ: Εχουμε να κάνουμε με ένα νοσοκομείο που είναι πλήρως προσαρμοσμένο στα δεδομένα του covid και εξυπηρετεί από τα τεστ , τα ύποπτα περιστατικά μέχρι και τα πολύ σοβαρά. Αυτό δείχνει και το πόσο εξαπλωθεί το πράγμα. Δεν είναι όπως το Μάρτιο.
Απ: Βεβαίως. Νομίζω από τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ, καταλαμβάνονται μέχρι τώρα τα 3.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς.
Ερ: Τι πρέπει να προσέχουμε, έτσι όπως εσείς βλέπετε τα περιστατικά;
Απ: Το τι πρέπει να προσέχουμε είναι κάτι κλασσικό αλλά ίσως να περιέχει το πιο ουσιώδες μήνυμα. Πρέπει να προσέχουμε υπεύθυνα. Βλέπω πάρα πολλούς ανθρώπους γύρω μου να περπατούν με τη μάσκα κάτω από τη μύτη.
Είναι να σαν μην τη φορούν ή όταν είναι πολύ χαλαρή. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να φοράνε τη μάσκα σωστά. Να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο τους. Είναι το τυπικό αλλά και η πιο ουσιώδης συμβουλή αυτή.
Από εκεί και μετά αυτό που έχω να πω είναι ότι όσοι έχουν ελαφρά συμπτώματα να μην μεταβαίνουν στο νοσοκομείο μόνο με την απορία αν έχουν κορωνοϊό η όχι. Με την εξάπλωση που έχει τώρα η νόσος, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν αλλά πρέπει να τονίσουμε το εξής.
Ακόμη και αν κάνουν ένα τεστ που βέβαια μόνο για αυτό το λόγο πλέον στο νοσοκομείο δεν γίνονται, αλλά ακόμη και αν βρουν τον τρόπο να κάνουν ένα τεστ και βγει αρνητικό, δεν πρέπει να εφησυχάσουν εφόσον έχουν συμπτώματα, εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με ένα θετικό περιστατικό.
Το πρώτο τεστ μπορεί να βγει αρνητικό και οι συμπολίτες μας αν πάρουν στα χέρια τους ένα αρνητικό τεστ εφόσον έχουν την υποψία ότι έχουν κορωνοϊό και επειδή έχουν συμπτώματα ή επειδή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν κορωνοϊό, να μην είναι ήσυχοι. Να παίρνουν τα μέτρα τους και μέσα στο σπίτι τους και έξω.
Η μάσκα προστατεύει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.
Ερ: Ένας άνθρωπος που έχει κάνει το τεστ και έχει βρεθεί θετικός και μένει σπίτι με πολύ ελαφρά συμπτώματα. Τι πρέπει να παίρνει; Έχει κάποια φάρμακα που μπορεί να παίρνει; Κάποια αντιπυρετικά;
Απ: Αντιπυρετικά σε καμία περίπτωση. Στοχευμένα φάρμακα για την προφύλαξη του κορωνοϊού δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που εξασφαλίζει κάποια πράγματα για να νοσήσει κάποιος ελαφρύτερα.
Ωστόσο για να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μια κατάσταση ξεκούραστη , μια κατάσταση με σωστή διατροφή, σωστή ενυδάτωσης, να εξασφαλίσει για τον εαυτό του επαρκή πρόσληψη βιταμινών , όλα αυτά έχουν σημασία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο.
Ερ: Πιο σημαντικό είναι αυτό που μας είπατε ότι ανάμεσα στους ασθενείς βλέπετε νέους ανθρώπους 20 ετών. Αυτό καταρρίπτει πολλούς μύθους.
Απ: Ακριβώς πολλούς μύθους. Δυσκολία υπάρχει σε οποιαδήποτε άνθρωπο βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο. Πολύ περισσότερο σε αυτούς που νοσηλεύονται με τις συνθήκες απομόνωσης. Επίσης έχοντας μια νόσο με αβέβαιη πορεία.