Dark Mode Light Mode

Συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα «Τα Νέα»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι αλλάζει με την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία; Τι πρέπει να περιμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση και ποιες πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής πλευράς και αν θεωρείτε πως το μορατόριουμ πρέπει να συνεχιστεί.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με εδραιωμένη την απόλυτη πολιτική του κυριαρχία, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να βγάλει το «καλό πρόσωπο» της Τουρκίας προς τη Δύση προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά οφέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα βαίνουν σε πορεία εξομάλυνσης. Ξέρουμε όμως ότι οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της γείτονος δεν αλλάζουν.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιμείνουμε στη στάση εγρήγορσης και στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού η ισχύς γίνεται πάντα σεβαστή απ’ όλους. Οι όποιες ευκαιρίες συνεννόησης λόγω της ύφεσης στις εντάσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά οι κόκκινες γραμμές μας είναι δεδομένες και δεν αποκλίνουμε καθόλου απ’ αυτές, για παράδειγμα είναι μοναδική και σαφής η επίδικη διαφορά, δηλαδή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ.

Και φυσικά χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Όσο για το μορατόριουμ, ήταν και είναι σε ισχύ κι αυτό δεν είναι κακό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτά τα τέσσερα χρονιά υπήρξαν πράγματα για τα οποία μετανιώσατε ή θα κάνατε κάτι διαφορετικό; Κατά την κρίση με την Τουρκία, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περιθώρια κριτικής και αυτοκριτικής ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά είναι άλλο να αγωνίζεσαι στο πεδίο κι άλλο να είσαι απ’ έξω κριτικάροντας.

Η ένταση με την Τουρκία δεν ήταν στιγμιαία αλλά είχε μεγάλη διάρκεια για αρκετούς μήνες σε στεριά (Έβρος), αέρα (παραβιάσεις-υπερπτήσεις) και θάλασσα (Νότιο Αιγαίο). Ήταν μια διαρκής κατάσταση για αυτό και δεν ξεχωρίζω κάποιο στιγμιαίο χαρακτηριστικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπήκε και η τέταρτη υπογραφή για τα F-35 και η υπόθεση φαίνεται να δρομολογείται. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε εξαιρετικό σημείο, έχει βαθιές ρίζες, εξελίσσεται και ενισχύεται.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον την Ελλάδα, τον πλέον αξιόπιστο και συνεπή εταίρο και σύμμαχο στην περιοχή. Η πρόσκτηση των F-35 είναι σε καλό δρόμο αφού οι αρμόδιες επιτροπές σε Κογκρέσσο και Γερουσία εγκρίνουν η μια μετά την άλλη την πώληση των F-35.

Έχουμε δρόμο ακόμα αλλά είμαστε σε πολύ καλό σημείο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτος σε σταυρούς στην Καβάλα και με ρεκόρ, μάλιστα! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να βάλει φρένο στην όποια έπαρση δημιούργησε το μεγάλο ποσοστό της πρώτης κάλπης της 21ης Μαΐου. Υπάρχει κίνδυνος αλαζονείας και κατά πόσο τελικά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί λευκή επιταγή για μια Κυβέρνηση;

Μπορεί η έπαρση να λειτουργήσει αρνητικά στους ψηφοφόρους που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή τη Νέα Δημοκρατία;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το εκλογικό σώμα με τίμησε με την ψήφο του και γι’ αυτό δεν αισθάνομαι αλαζόνας αλλά ευγνώμων.

Η δουλειά όμως δεν τελείωσε ακόμα. Η Νέα Δημοκρατία στις επαναληπτικές εκλογές πρέπει να λάβει εντολή διακυβέρνησης της χώρας με όρους αυτοδυναμίας γιατί μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί την αυτοδύναμη Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από το έργο της τετραετίας που αναγνωρίστηκε από τον ελληνικό λαό στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Επομένως συνεχίζουμε την προσπάθεια όχι με έπαρση αλλά με ένταση και ορθό πολιτικό λόγο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλέγεσθε στη Βόρεια Ελλάδα, θα ήθελα να μας πείτε αν σας ανησυχούν τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων που εμφανίζονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και πού αποδίδετε αυτή την κατάσταση και κατά πόσο σας ανησυχεί.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα θα υπάρχουν τα λεγόμενα «κόμματα διαμαρτυρίας». Διαχρονικά αυτά τα κόμματα πολιτεύτηκαν με όρους λαϊκισμού, ανορθολογισμού και φοβικότητας αλλά ουδέποτε άθροισαν σημαντικές δυνάμεις για να ανακόψουν την πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές όμως, επιλέγουμε όχι διαμαρτυρία ή μίζερη αντιπολίτευση αλλά Κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα με σαφείς και ξεκάθαρους όρους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η σταθερή πορεία που με πολύ κόπο δρομολόγησε η Κυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας πρέπει να συνεχιστεί.

Και βέβαια η Ορθόδοξη Πίστη δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα ενός μικρού κόμματος κι ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικά εμπορεύσιμο αγαθό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία μιλά για τις μεγάλες επενδύσεις που πέτυχε και προβάλει ιδιαίτερα όσα έγιναν στον τομέα των Εξοπλιστικών. Θεωρείτε ότι αντιμετωπίσατε όμως τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν υπάρχει το αγαθό της Ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη, ούτε προοπτική, ούτε κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Αυτή είναι μια αντικειμενική αρχή.

Επομένως η προσπάθεια ισχυροποίησης της Πατρίδας μας μέσω των Εξοπλιστικών που ενίσχυσαν τη στρατιωτική της ισχύ έχει αντίκτυπο και στην γενικότερη εικόνα.

Άλλωστε οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι είναι κοντά στην κοινωνία και εν καιρώ ειρήνης. Κι αυτό πρέπει να το συνυπολογίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως η καθημερινότητα των πολιτών σε μια σειρά από πεδία κοινωνικής δράσης ήταν και παραμένει αναμφισβήτητα βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του ίδιου, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι εκεί έχει επιδειχθεί έργο, αλλά ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια να γίνουν περισσότερα.  Ας μην ξεχνούμε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε όρθια τη χώρα μέσα σε μια σειρά από παγκοσμίως πρωτοφανείς κρίσεις, όπως ήταν η πανδημία.

 

ΕΝΘΕΤΟ:

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε τα εθνικά θέματα να μπαίνουν στην προεκλογική ατζέντα και στην Ελλάδα.  Είναι σωστό και κατά πόσο σας ανησυχεί, αν σας ανησυχεί;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον εμφανίζει ακόμα περισσότερες αστάθειες, προκλήσεις και δυνητικούς κινδύνους σε σχέση με το 2019 όταν αναλάβαμε. Η ανάγκη για στιβαρή διακυβέρνηση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να επιδείξει  σημαντικές επιτυχίες στα εθνικά θέματα, καθώς το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας ενισχύθηκε σημαντικά την προηγούμενη τετραετία.

Ο συνδυασμός του έργου που έχει παραχθεί με τις προκλήσεις του μέλλοντος επιβάλει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα των εθνικών θεμάτων. Και επί τη ευκαιρία επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτό που γίνεται στη Θράκη, με την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου και την ανεξήγητη ανοχή από κομμάτια του πολιτικού συστήματος, πρέπει να μας προβληματίσει ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.

 

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

3ο ΓΕΛ Καβάλας: Εκπαιδευτική μετακίνηση Erasmus στην Αλμερία (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Ολοκλήρωση του 34ου Σχολικού Πρωταθλήματος Μίνι Μπάσκετ Δήμου Καβάλας