Dark Mode Light Mode
Νέα επιστολή των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ στην Κυβέρνηση για τους συμψηφισμούς
Συνέντευξη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και άλλα δημοτικά θέματα
Δήλωση Νίκου Παναγιωτόπουλου για τους υποψήφιους δημάρχους στην Καβάλα

Συνέντευξη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και άλλα δημοτικά θέματα

Δύο φορές συνεδριάζει το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Η πρώτη συνεδρίαση είναι ειδική. Συγκεκριμένη. Μια διαδικασία απολογισμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, για όσα ο Θανάσης Αθανασίου έκανε το προηγούμενο έτος. Ακολουθεί μια πιο κλασική συνεδρίαση αλλά με λίγα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Οι δύο συνεδριάσεις ήταν η αφορμή μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Πεφάνη.

Η συνέντευξη

Ερ: Είναι χρήσιμος ο Συμπαραστάτης του Δημότη;

Απ: Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ένας καινούριος θεσμός. Είμαστε από τους λίγους Δήμους που καταφέραμε να εκλέξουμε Συμπαραστάτη του Δημότη. Ήταν μάλιστα από τις λίγες φορές που καταφέραμε να συνεργαστούμε και αυτό δείχνει τη βούληση της διοίκησης στο να συνεργαστεί. Γιατί πολύ καλά ξέρετε ότι η πρόταση του συγκεκριμένου κυρίου ως Συμπαραστάτη του Δημότη δεν ήταν της διοίκησης αλλά της αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά και εμείς συνδράμαμε γιατί ο κ. Θανάσης Αθανασίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Είναι ένας από τους ευυπόληπτους νομικούς της Καβάλας και πραγματικά η μέχρι σήμερα πορεία του σε αυτό το θεσμό είναι αρκετά αξιοπρόσεκτη.

Ερ: Έχετε ακούσει από πολίτες ότι βοηθήθηκαν από το θεσμό του Συμπαραστάτη;

Απ: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη είναι λίγο τυπικός. Ο κ. Αθανασίου ως Συμπαραστάτης μια φορά το χρόνο συντάσσει μια αναφορά των πεπραγμένων. Αυτή περιλαμβάνει πόσες καταγγελίες δέχτηκε,πόσες ερωτήσεις δέχτηκε και τι έκανε για κάθε μια από αυτές. Είναι ένας καινούριος θεσμός. Περίπου 40 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν τον Συμπαραστάτη από το σύνολο των 300 και παραπάνω Δήμων. Άλλοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν, άλλοι δεν πίστεψαν σε αυτό το θεσμό και δεν τον έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφιστεί.  Εμείς πιστέψαμε και θεωρώ ότι πηγαίνει καλά, βλέποντας τα αποτελέσματα των ερωτήσεων και των σχέσεων που έχει ο Συμπαραστάτης με τους δημότες. Τα θέματα, οι ερωτήσεις που δέχεται από τους πολίτες ώστε να ζητήσουν τη βοήθεια του είναι άλλοτε σοβαρά και άλλοτε αστεία. Θα έλεγα όπως είναι η ζωή μας όλη.

Ερ: Τελευταία οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται σε καλύτερο κλίμα.  Είναι και πιο σύντομες. Αυτό είναι συμπτωματικό ή είναι επιλογή όλων των εμπλεκόμενων;

Απ: Πλέον  γνωριστήκαμε όλοι μεταξύ μας. Γνωρίζει ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου.  Πως θα φερθεί, τι να περιμένει. Είμαστε στη μέση της θητείας μας. Δυστυχώς  εγώ περιμένω -και ελπίζω να διαψευστώ- ότι όσο θα φτάνουμε στις εκλογές πάλι θα οξυνθούν τα πνεύματα. Γιατί ξέρετε ο λόγος πάντα έχει ένα στόχο. Μιλάμε, συζητάμε και κάτι περιμένουμε να βγει από αυτό. Όταν λοιπόν θα φτάσουμε στην προεκλογική περίοδο φοβάμαι ότι θα δείξουμε πάλι την εικόνα που δείχναμε στην αρχή. Όντως τώρα  είμαστε σε καλύτερο δρόμο.

Ερ: Υπάρχει προοπτική για τις δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Αυτό θα γίνει σύντομα;

Απ:Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ επιθυμώ  όσο τίποτα άλλο. Εξαρτάται όμως από τη γενικότερη πορεία της νόσου του κορωνοϊού. Από τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος. Αν θα συνεδριάσουμε δια ζώσης δεν μπορεί να είναι δική μου ή κάποιου άλλου απόφαση. Είναι καθαρά μια εγκύκλιος που βγαίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις διατάξεις του Υπουργείου. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να καταφέρουμε να επανέλθουμε στις διά ζώσης συνεδριάσεις και γενικότερα στις συναντήσεις των ανθρώπων.

Ερ: Υπάρχουν από μέρος σας  προτάσεις για ένα πιο σύγχρονο και πιο χρήσιμο κανονισμό στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

Απ: Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε, όταν ξεκίνησε η θητεία μας. Κάναμε μια επιτροπή για να το συζητήσουμε, έκανα κάποιες προτάσεις.  Δυστυχώς δεν υπήρξε συνέχεια γιατί δεν υπήρξε βούληση από μερίδα των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Θα κάνω μια καινούρια προσπάθεια αυτό το διάστημα, έχοντας αλλάξει κάποια δεδομένα. Πιστεύω να προχωρήσουμε.  Βέβαια ο επόμενος εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στις επόμενες  δημοτικές εκλογές αλλάζει και κάποια θέματα στον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό  είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη στο νέο κανονισμό έτσι ώστε να μην αλλάζουμε συνεχώς κανονισμό.  Αυτός που ισχύει, ισχύει από το 2010.

Ερ: Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου φάνηκε η ανησυχία για την ενεργειακή κρίση. Το θέμα είναι να στηριχθούν οι Δήμοι για να στηρίξουν στη συνέχεια τους πολίτες τους όπως το είπε κάποιος. Στηρίζονται άραγε οι Δήμοι;

Απ: Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, δεν έχουμε δει ακόμη κάτι (ως στήριξη των Δήμων).  Δεν έχουν αυξηθεί τα κονδύλια. Είμαστε τυχεροί που έρχεται καλοκαίρι. Κακά τα ψέματα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ως διοίκηση και ως Δήμος να εξασφαλίσουμε μια φτηνότερη ενέργεια για τους δημότες μας. Όσο μπορούμε, όσο υπάρχουν οι δυνατότητες.  Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η ενεργειακή κοινότητα που έχει συσταθεί, η οποία νομίζω ότι είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από την πλευρά μας. Εξασφαλίζοντας τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα θα εξασφαλίσουμε τη δωρεάν διάθεση ρεύματος σε πολλά νοικοκυριά. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Δυστυχώς εγώ το βλέπω νωρίτερο σε 3 χρόνια να έχουμε  κάποια αποτελέσματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ερ: Σκέφτεστε ως παράταξη Μουριάδη τις επόμενες εκλογές; Ετοιμάζεστε ή νωρίς ακόμη;

Απ: Είναι νωρίς ακόμη. Σκέψεις υπάρχουν αλλά θα προχωρήσουμε ως ομάδα και θέλουμε δίπλα μας περισσότερο κόσμο. Θέλουμε πραγματικά να συμβάλουμε έτσι ώστε και η δική μας θητεία αλλά και η επόμενη, να είναι σημαντική για το Δήμο. Έτσι θα γίνεται στη συνέχεια, να αφήνουμε το αποτύπωμα μας, γιατί παρά τις δύσκολες συνθήκες, παρά τον κορωνοϊό και τον εγκλεισμό των τόσο ετών, γίνονται πράγματα τα οποία θα τα δούμε το επόμενο διάστημα. Για να μπορέσει από το χαρτί, να φτάσει στην πράξη ένα έργο απαιτείται πάρα πολύς χρόνος. Πάρα πολύ προσπάθεια, πολύ γραφειοκρατία.  Ένα μεγάλο αρνητικό που έχουμε είναι το μειωμένο προσωπικό. Το προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί πάρα πολύ. Δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις. Είναι ένα σοβαρότατο θέμα όχι μόνο για το δικό μας Δήμο αλλά γενικότερα για τους Δήμους, γενικότερα για τη λειτουργία του κράτους.  Όταν δεν υπάρχουν άτομα να κάνουν τη δουλειά, δυστυχώς πολλά πράγματα μένουν πίσω.

(Πηγή φωτογραφίας Facebook Δήμου Καβάλας)

Προηγούμενο άρθρο

Νέα επιστολή των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ στην Κυβέρνηση για τους συμψηφισμούς

Επόμενο άρθρο

Δήλωση Νίκου Παναγιωτόπουλου για τους υποψήφιους δημάρχους στην Καβάλα