Dark Mode Light Mode

Συνέντευξη τύπου για την Έκθεση «Σήκω ψυχή μου!» (φωτογραφίες)

Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιαστεί η Έκθεση ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ, του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία της Βουλής, η οποία θα εγκαινιαστεί το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στην Καβάλα, στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης.

Η Έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και μουσικές από τους τόπους ξεριζώθηκαν οι Έλληνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, η υπεύθυνη των Εκθέσεων του Ιδρύματος και επιμελήτρια της συγκεκριμένης Έκθεσης, Άννα Ενεπεκίδου, ο εικαστικός και καλλιτεχνικός επιμελητής της Έκθεσης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, καθηγήτρια του Παντείου, Ισμήνη Κριάρη.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος για την ιδιαίτερη τιμή που έκαναν στην Καβάλα, και επισήμανε ότι «η Έκθεση θέλει να μας μεταφέρει με φωτογραφικά και μουσικά στιγμιότυπα στην καθημερινότητα των Ελλήνων στις επτά ιδιαίτερες πατρίδες.

Στιγμιότυπα από τίς πατρίδες, απ’ τις οποίες ξεριζώθηκαν, από τον υποχρεωτικό εκπατρισμό και την προσφυγιά, και από την επόμενη μέρα της εγκατάστασής τους στη νέα πατρίδα. Είναι μια γροθιά στο στομάχι, όμως δεν πρέπει να κλαίμε, αλλά να αναλογιζόμαστε τα δικά μας σφάλματα που μας οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Το λιμάνι κι ο καπνός έκαναν την Καβάλα τόπο υποδοχής και εγκατάστασης σημαντικού αριθμού προσφύγων, δίνοντάς τους ευκαιρίες εργασίας είτε στα χωράφια, είτε στα καπνομάγαζα, είτε στο λιμάνι. Αυτός είναι κι ο λόγος που η Καβάλα επιλέχθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής, μαζί με τη Δράμα, για να φιλοξενήσουν την Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το σχετικό συνέδριο που διοργανώνει στις 2 πόλεις το Ίδρυμα της Βουλής στις 11, 12 και 13 Νοέμβρη, με σημαντικότατους ομιλητές.

Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι η Έκθεση και το Συνέδριο είναι «οφειλόμενη τιμή από το Ίδρυμα προς την περιοχή της Καβάλας και της Δράμας», δεδομένου ότι, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η περιοχή αυτή ήταν ο τόπος με τη μεγαλύτερη εγκατάσταση προσφύγων, οι οποίοι αποτέλεσαν το 70% του συνόλου των κατοίκων.

Όπως είπε, η Έκθεση δεν είναι θρήνος από το μεγάλο τραύμα, αλλά όσα αφορούν στην ταυτότητά μας, στο χτίσιμο της σύγχρονης Ελλάδας και στην κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόσφυγες. Η κ. Ενεπεκίδου μίλησε για τις 5 ενότητες της Έκθεσης, που τις συνδέει το νήμα της Μουσικής, όχι μόνον αυτής που δημιουργήθηκε πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά κι αυτή που γεννήθηκε μετά για να αποδώσει το τραύμα. Αλλά και την υπομονή των προσφύγων. Κάλεσε, δε, τους εκπαιδευτικούς να φέρουν τους μαθητές των σχολείων στην Έκθεση, όπως και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους -ιδίως τους προσφυγικούς- να φέρουν τα μέλη τους οργανωμένα.

Ο κ. Κυριτσόπουλος υπενθύμισε τους συντελεστές της Έκθεσης, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Διονύση Σαββόπουλο και τον μουσικό επιμελητή Λάμπρο Λιάβα. Όπως είπε, η Έκθεση δεν είναι ένα μνημόσυνο για τους πρόσφυγες, αλλά ευκαιρία για να μιλήσουμε για το κουράγιο και για τη δύναμη που είχαν για τη ζωή, με την οποία έχτισαν μια καινούργια Ελλάδα.

️️Ημέρες & ώρες λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή

10:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00

Σάββατο

10:00 – 13:00

Διάρκεια Έκθεσης

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου- Σάββατο 12 Νοεμβρίου

Η βραδιά των εγκαινίων θα «ντυθεί» με μουσικό δρώμενο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Καβάλα: Η Γαλάζια Πόλη με τη ξεχωριστή γοητεία (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Επιτυχημένη παρουσία του ΑΣΕΑ Καβάλας στο Open Βόλος 2022 (φωτογραφίες)