Πραγματοποιήθηκε χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, σε χώρο του ξενοδοχείου Εσπέρια το τρίτο και προ τελευταίο σεμινάριο για θέματα γαστρονομίας. Τα οργανώνει η Δημωφέλεια, επικεφαλής των εισηγητών είναι ο Καβαλιώτης σεφ κ. Φωτιάδης. Ο οποίος εργάζεται με μεγάλη επιτυχία σε εστιατόριο των Αθηνών. Χθες το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 20 επαγγελματίες της εστίασης. Κοντά τους ήταν σεφ και μάγειρες τοπικών ξενοδοχείων. Οι εισηγήσεις αφορούσαν το κρασί και το σερβίρισμα. Για το κρασί και το φαγητό μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Τσάλκος και για την τέχνη του σερβιρίσματος η κ. Τσαλουχίδου του ΙΕΚ. Το τελευταίο μέρος του σεμιναρίου αφορούσε μαγειρική, έγινε με την παρουσία του κ. Φωτιάδη.
Μιλώντας στην Πρωινή ο κ. Φωτιάδης χαρακτήρισε τα σεμινάρια πετυχημένα, με συμμετοχή μεγαλύτερη του αναμενομένου. Θετική σχολιάζει την αντίδραση των επαγγελματιών που τα παρακολουθούν αφού όπως είπε στη διάρκεια τους αναπτύσσεται διάλογος. Λύνονται απορίες, γίνονται συζητήσεις. Το τελευταίο σεμινάριο της σειράς θα γίνει στις 21 Μάρτη. Όλα δείχνουν ότι τα σεμινάρια θα ξαναγίνουν, φυσικά σε περίοδο εκτός τουριστικής κίνησης. Φθινόπωρο ή Χειμώνα του 2018 και του 2019.
Η προσπάθεια της δημοτικής επιχείρησης είναι σε δύο κατευθύνσεις. Εκτός από την διαδικασία του σεμιναρίου, υπάρχει η προβολή της γαστρονομίας της Καβάλας στην πρωτεύουσα. Από τις 19 έως 23 Μάρτη ο κ. Φωτιάδης και η Δημωφέλεια θα βρίσκονται σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών. Εκεί θα παρουσιαστούν καβαλιώτικες συνταγές. Αυτές θα παρουσιαστούν σε δημοσιογράφους αυτής της κατηγορίας αλλά και στους πελάτες του καταστήματος. Οι δημοσιογράφοι θα προσκληθούν να επισκεφθούν την Καβάλα.
Για όλα αυτά ο κ. Φωτιάδης μας είπε χθες: « Η εκδήλωση της Αθήνας είναι οργανωμένη για να γίνει σε εστιατόριο που επιμελούμαι εγώ. Θα προσκαλέσουμε δημοσιογράφους της γεύσης. Την πρώτη μέρα θα απευθύνεται στους δημοσιογράφους, για να μπορέσουν να προβάλουν τη γαστρονομία της Καβάλας. Μαζί μου θα είναι εκπρόσωποι της δημοτικής επιχείρησης και του Δήμου. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να έρθουν και ντόπιοι παραγωγοί. Θέλουμε με την ευκαιρία να προβληθούν και αυτοί. Να προβληθούν στην Αθήνα τα προϊόντα που παράγουν. Μας ενδιαφέρει μαζί με τα φαγητά να προβάλουμε τους παραγωγούς και την πόλη μας. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι θα προσκληθούν να επισκεφθούν την πόλη της Καβάλας. Να δουν την Καβάλα, τα εστιατόρια, τους παραγωγούς και τις τουριστικές της υποδομές. Τον Ιούνιο θα υπάρξει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Travel Guide του περιοδικού Αθηνόραμα».
Σχετικά με τα σεμινάρια ο κ. Φωτιάδης τόνισε: « Αν και στην αρχή υπήρχε πρόβλημα κατανόησης από τους συναδέλφους, ενδεχομένως να είχαν δίκιο αφού ότι προϋπήρξε ήταν σπασμωδικές κινήσεις- τώρα υπάρχει μια συνέχεια και συνέπεια, τα σεμινάρια πάνε πάρα πολύ καλά. Από την πρώτη φορά μέχρι σήμερα υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτή έγκειται στην προσέλευση, κυρίως στη συμμετοχή. Υπάρχουν ερωτήσεις κτλ. Στα σεμινάρια καλώ στο πάνελ συναδέλφους, τους έχω δίπλα μου αν και είναι εδώ για να παρακολουθήσουν κι έτσι κάνουμε μαζί την πρακτική. Θεωρώ ότι τα σεμινάρια πηγαίνουν πολύ καλά. Στην αρχή υπολογίζαμε 3-4 συμμετοχές ως το τέλος, ώστε να κεντρίσουν τους άλλους, υπάρχει μια συμμετοχή της τάξης των 30 ανθρώπων. Κάτι σημαντικό για την πόλη μας. Θεωρώ ότι την επόμενη φορά θα είναι ακόμη πιο πολλοί».
*Η εκδήλωση που ετοιμάζει η Δημωφέλεια στην Αθήνα, θα γίνει στο Balcony restaurant – bar. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό βρίσκουμε σε πρόσφατο αφιέρωμα στο κατάστημα γνωστής ιστοσελίδας: Στο μπαλκόνι ενός υπέροχου νεοκλασικού του 1920 στη Βεΐκου, στο πολυσύχναστο πλέον Κουκάκι, με θέα στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη και την Ακρόπολη, θα βρείτε μια πραγματική όαση δροσιάς, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μεσημεριανό σας και το δείπνο σας με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας. Το κτίριο άλλοτε ήταν κατοικία,όμως πριν γίνει εστιατόριο,υπήρξε φροντιστήριο Αγγλικών και μάλιστα από τα πρώτα της περιοχής.
Στον πρώτο όροφο, λοιπόν, σας περιμένει ένας καλαίσθητος χώρος, με το χρώμα της ελιάς να κυριαρχεί στους τοίχους και τα γήινα χρώματα στα έπιπλα. Στο επόμενο επίπεδο, θα συναντήσετε ένα κομψό μπαρ και το λιτό μπαλκόνι με την μοναδική θέα, που θα σας καθηλώσει. Οι ιδιοκτήτες του, ο Χάρης Μιχαλάκης, ο Βασίλης Σπηλιόπουλος και Γιώργος Τρεπιτσκάς, τρεις φίλοι που ξεκίνησαν την καριέρα τους σε άλλους κλάδους, πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισαν να συνεταιριστούν και να δημιουργήσουν αυτό τον ιδιαίτερο χώρο, για να μυήσουν τους πελάτες τους στα μυστικά της τοπικής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας μέσα από μια μοντέρνα και δημιουργική προσέγγιση.