Dark Mode Light Mode

Συντήρηση και επέκταση μέτρων που διευκολύνουν άτομα με αναπηρία

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ κ. Σμάραγδος Κρεμύδας είναι καθημερινά σε ετοιμότητα και για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.

Την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, παγκόσμια και διεθνή μέρα και αυτών των ατόμων, έριξε μια αναλυτική ματιά στο τι συμβαίνει στην πόλη μας σήμερα. Κι αμέσως έθεσε τον νέο στόχο. Συντήρηση όσων έγιναν. Αύξηση τους. Ενίσχυση των υποδομών αλλά γρήγορα και όχι με καθυστέρηση.

Η συνέντευξη

Ερ: Άλλαξε κάτι τον τελευταίο χρόνο σχετικά με την ευκολία στη ζωή των ΑμεΑ, στην πόλη αλλά και στον υπόλοιπο νομό;

Απ: Η 3η του Δεκέμβρη είναι μια ημέρα που μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε ζητήματα που αφορούν το αναπηρικό κίνημα, την αναπηρική οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις. Συνήθως θεωρούμε και λέμε ότι είναι γιορτή. Βασικά είναι και μέρα υπενθύμισης, ημέρα ανάδειξης των ζητημάτων που μας απασχολούν. Ημέρα ανάδειξης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αυτών που έχει η χώρα μας κατοχυρώσει με σχετική νομοθεσία. Πολλές φορές είναι και η ημέρα διαμαρτυρίας για όλα αυτά που θα έπρεπε να γίνουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά που θα έπρεπε να υπάρχουν για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας και δεν έχουν γίνει μέχρι και σήμερα με τους ρυθμούς που θα θέλαμε και θα επιδιώκαμε. Όπως άλλωστε αυτό αρμόζει σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία. Αν θέλετε όλο αυτό το ζήτημα να το περιορίσουμε και να το προσεγγίσουμε σε τοπικό επίπεδο. Βλέποντας και το γενικό κάδρο, μπορούμε να πούμε ότι στην πόλη μας έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις. Έχουν εξαπλωθεί τα δίκτυα προσβασιμότητας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε δημόσια κτίρια. Η προσβασιμότητα από το 2015 στις παραλίες υπάρχει σε δυο ακτές της πόλης μας. Δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε το έργο και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Πρέπει να υπάρχει μια συντήρηση των έργων που έχουν γίνει στην πόλη μας. Θεωρούμε ότι είναι πολύ απλό πλέον γιατί υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία να αυξηθούν όλες αυτές οι υποδομές. Η πολιτεία η ίδια είχε βάλει όριο για την προσβασιμότητα των δημόσιων κτιρίων μέχρι το 2020. Από εκεί και μετά δόθηκαν σειρά παρατάσεων. Σήμερα -αυτή τη στιγμή- οι παρατάσεις που έχουν δοθεί είναι επ’ αορίστου ώστε οι δημόσιες υποδομές, τα δημόσια κτίρια να αποκτήσουν την προσβασιμότητα που πρέπει. Στην ουσία όλη αυτή η προσπάθεια που καταβλήθηκε για τα δημόσια κτίρια το προηγούμενο διάστημα είναι έωλη αυτή τη χρονική στιγμή.

Ερ: Στην πόλη της Καβάλας ποιο κτίριο από τα δημόσια κτίρια δεν έχει αυτή την προσβασιμότητα;

Απ: Σχετικά όλα τα δημόσια κτίρια έχουν κάνει κάτι. Αυτό το κάτι όμως θα πρέπει να το αξιολογήσουμε και να δούμε αν είναι αρκετό. Αυτό που έρχεται στο μυαλό μου είναι η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας. Διαθέτει έναν μηχανισμό, έμπροσθεν του κτιρίου, με τον οποίο αν χρειαστεί θα μετακινήσει ένα άτομο με κινητική αναπηρία στους εσωτερικούς χώρους της Λέσχης. Αυτό όμως δεν εξυπηρετεί σε όλα τα σκαλάκια άρα έγινε κάτι που όμως δεν είναι χρηστικό.

Προηγούμενο άρθρο

Κάθε χρόνο Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με θεματικό πάρκο

Επόμενο άρθρο

«Τις πιο φτηνές τιμές να βρεις στην αγορά, πάλι το ρεύμα είναι ακριβό!»