Dark Mode Light Mode

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας : Τηλεδιάσκεψη για το περιβάλλον

Την Παρασκευή 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με  τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό, Σωκράτης Φάμελλος και τη Βουλευτή Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, με θέμα το νόμο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση,με συνθήκες φίμωσης της Βουλής, και χαρακτηρίστηκε από τους κοινωνικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ ως περιβαλλοντικό έγκλημα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν  ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας& Θάσου, Γιώργος Γκαϊτατζής,ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος,ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Φώτης Στεφανής, ο πρόεδρος του ΓΕΩ-ΤΕΕ ΑΜ, Ζαφείρης Μυστακίδης, το μέλος του ΔΣ του ΤΕΕ Καβάλας, Κωνσταντίνος Πέικος, ο διευθυντής ερευνών ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ, Μάνος Κουτράκης, ο προϊστάμενος του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων του Δασαρχείου Καβάλας, Διαμαντής Σταγγίδης, ενώ τους εργαζόμενους των δύο φορέων προστατευόμενων περιοχών εκπροσώπησε η Αναστασία Μιρλή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν οι δύο πρώην βουλευτές Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης, ο συντονιστής της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, Δημήτρης Καρβούνης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Θόδωρος Μπόνος.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας και Θάσου, Άρης Βέρρος και Δημήτρης Θεοδωρίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, Δημήτρης Λυμπεράκης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εκφράστηκε από την πλευρά των φορέων η έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει  ο νόμος στον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Ιδιαίτερα, από τους προέδρους των δύο καταργούμενων φορέων διαχείρισης και της εκπροσώπου των εργαζομένων σε αυτούς, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργησή τους,η οποία επιφέρει αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και τη βεβαιότητα σε όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος ότι η αλλαγή αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη προστασία και τη διατήρηση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον τουρισμό της περιοχής μας, δεδομένου ότι αυτός αποτελεί τη βασική πηγή εισοδημάτων της περιοχής, μιας και το φυσικό περιβάλλον είναι ένα από μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της και θα πρέπει να είναι η βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχτεί το τουριστικό προϊόν.

Οι αλλαγές που επιφέρει ο νόμος, που ψηφίστηκε, στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μπορούν να φέρουν την καταστροφή για πολλαπλάσιες, κυρίως τοπικές, επιχειρήσεις.Η αποδόμηση του κράτους δικαίου και η εισαγωγή πρακτικών ανισοτιμίας στην τοπική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη και την εργασία.

Δεν μπορεί να θεωρείται εκσυγχρονισμός η κατάργηση των κυρωμένων δασικών χαρτών, αλλά πισωγύρισμα. Όπως πισωγύρισμα είναι η διακοπή των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες περιβάλλοντος, που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά και καινοτόμα για τον πολίτη και των επιχειρηματία, και η παραχώρηση των φορέων και υπηρεσιών περιβάλλοντος σε ιδιώτες!

Ο νόμος αυτός στερεί επίσης το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν με ποιον τρόπο θα αναπτυχθούν και ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν στην περιοχή τους, αφού καταργεί την υποχρεωτική γνωμοδότηση από την πλευρά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις περιοχές Natura 2000.

Από την πλευρά μας,πιστεύουμε ότι την περίοδο που η περιβαλλοντική κρίση προκαλεί όλο και περισσότερες καταστροφές είναι ευθύνη όλων μας να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την καταστροφή του,γι αυτό και δηλώσαμετην πλήρη αντίθεσή μας στο Νόμο και στη διαδικασία ψήφισής του, τα οποία και μας οδήγησαν και στην αποχώρηση μας από την διαδικασία ψηφοφορίας. Πρόθεσή μας είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει ο συγκεκριμένος νόμος στο περιβάλλον του τόπου μας και στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Στην κατεύθυνση αυτή,σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για τις επιπτώσεις του νόμου, με στόχο την ανάδειξή τους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αποτροπή  των αντι-περιβαλλοντικών συνεπειών που αυτός θα επιφέρει.

 

Καβάλα,11/05/2020

Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Τετάρτη ανοίγει το Πάρκο Φαλήρου, κλειδωμένες θα μείνουν οι παιδικές χαρές σε αυτό

Επόμενο άρθρο

Στοίχημα: Combo στο Γκομέλ!