Dark Mode Light Mode

Σύσκεψη για το παλιό Νοσοκομείο

Ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή για το σχέδιο αξιοποίησης του παλαιού Νοσοκομείου. Συμφωνεί όπως όλα δείχνουν στην μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Εν τω μεταξύ η δήμαρχος καλεί το απόγευμα στο γραφείο της τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων. Θα συζητήσουν το ίδιο θέμα τόσο ως προς την αξιοποίηση του κτιρίου όσο και ως προς την δικαστική του διεκδίκηση από το δημόσιο.

Φαίνεται ότι συμφωνεί ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης με την ιδέα λειτουργίας ξενοδοχείου

Δύο είναι οι εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου που τέθηκαν υπόψη του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατόπιν της γνωμοδότησης και της διαμορφωθείσας κατάστασης αναφορικά με την εξ’ ολοκλήρου ιδιοκτησία από το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η αξιοποίηση του κτηρίου θα γίνει με αμιγώς κοινωφελή χαρακτήρα και χωρίς οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε το δημόσιο να παραχωρήσει στο δήμο το οίκημα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η αξιοποίηση του κτηρίου μπορεί να αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα στη λειτουργία ξενοδοχείου όπως προτείνει ο δήμος Καβάλας, μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται συμμετοχή του δημοσίου στα κέρδη.

Ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης που έχει ήδη συζητήσει με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη για το θέμα, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ σημείωσε: «Είτε υιοθετηθεί η πρώτη εκδοχή, είτε η δεύτερη, θα πρέπει να εκπονηθεί ολοκληρωμένο πλάνο εκ μέρους του δήμου Καβάλας προκειμένου να προχωρήσει το θέμα. Μόνο μέσω αιτημάτων γενικού περιεχομένου δε θα πρέπει να αναμένεται πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα».

Βεβαίως, υπάρχει και η σταθερή άποψη πρώην δημάρχων όπως ο κ. Εριφυλλίδης και ο κ. Σιμιτσής, που επιμένουν ότι το 80% του κτηρίου ανήκει ιδιοκτησιακά στο δήμο και δε θα πρέπει να διστάσει η διοίκηση να ακολουθήσει τη νομική οδό μέχρι τη δικαίωσή της. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης γνωρίζει τη δυνατότητα της δικαστικής διεκδίκησης του κτηρίου έτσι υπογράμμισε:

«Είναι γνωστοί οι αργόσυρτοι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η ελληνική δικαιοσύνη ενώ υπάρχει πάντοτε και θέμα επισφάλειας στην πραγμάτωση της επιδίωξης του δήμου. Επειδή ο χρόνος σε κάθε περίπτωση λειτουργεί αρνητικά κι επειδή προτεραιότητα έχει η αξιοποίηση σε όποιον κι αν ανήκει το κτήριο, πιστεύω ότι δεν έχει διαφορά εάν η εκμετάλλευση γίνει από το δημόσιο ή από το δήμο. Εξάλλου, το ποσοστό που θα ζητηθεί θα είναι τόσο χαμηλό ώστε να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά στην όποια επενδυτική προοπτική.

Δε θα έλεγα όχι στην αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου με τη λειτουργία κάποιου ξενοδοχείου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όμως. Όπως για παράδειγμα η συμβατότητα με το περιβάλλον και η αισθητική που αρμόζει σε ένα ιδιαίτερο και κομβικό σημείο της πόλης. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται η χερσόνησος της Παναγιάς κι άρα θα πρέπει να εξασφαλισθεί μια «σύμμετρη συνομιλία» στην αισθητική των δύο χώρων. Ο τόπος μας χρειάζεται τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων προκειμένου να ανταποκριθεί στο διογκούμενο τουριστικό κύμα. Όποια λύση προκριθεί πάντως θα πρέπει να αντέχει και να εξασφαλίζει στοιχεία υπεραξίας στον τόπο μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Φωτιά (και) στα Αμισιανά!

Επόμενο άρθρο

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο