Dark Mode Light Mode

Συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου για τα επιπλέον κίνητρα της Θράκης

Συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Χαρίτου (φωτογραφία) σχετικά με τα διαφορετικά αναπτυξιακά κίνητρα μεταξύ των 3 νομών της Θράκης.

Απαντώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαθανάσης απέρριψε τους ισχυρισμούς του βουλευτή. Επιμένοντας ότι τα κίνητρα, επιπλέον σε σχέση με αυτά της Ανατολικής Μακεδονίας, είναι ίδια και στους τρεις Νομούς. Αποσπάσματα από τη συζήτηση είναι αυτά που ακολουθούν κι έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Δημήτρης Χαρίτου: «Όμως, εσείς και με τα διαφοροποιημένα επενδυτικά κίνητρα ανάμεσα στους νομούς της Θράκης στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο έρχεστε να δημιουργήσετε πρόσθετα προβλήματα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις όπου τα ποσοστά των άμεσων επιχορηγήσεων είναι στο 60% στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, ενώ μειώνονται στο 30% σε Ροδόπη και Ξάνθη, με το υπόλοιπο ποσοστό να είναι έμμεσες ενισχύσεις.

Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στον Έβρο θα λαμβάνουν επιπρόσθετα προσαύξηση στη βαθμολογία 10%, έναντι 5% σε Ροδόπη και Ξάνθη. Κύριε Υπουργέ, μέχρι σήμερα σε όλους τους αναπτυξιακούς νόμους τα κίνητρα για επενδύσεις στη Θράκη ήταν ενιαία. Με βασικό κριτήριο να διασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξή της, αντιμετωπιζόταν πάντα ως ένας ενιαίος χώρος, αφού κοινά είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της.

Στη Θράκη οι περιφερειακές ενότητες έχουν σχεδόν τα ίδια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μεγάλης απόστασης από τα αστικά κέντρα, τις ίδιες σοβαρές οικονομικές πιέσεις που δέχονται εξίσου από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτόνων μας. Και ενώ τα χαρακτηριστικά είναι ενιαία, τα προβλήματα κατά βάση ίδια, γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για ποιον λόγο στις ρυθμίσεις του νόμου διαφοροποιούνται τα επενδυτικά κίνητρα ανάμεσα στους νομούς της Θράκης.

Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο οι διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης ανάμεσα στους νομούς της Θράκης να οδηγήσουν σε διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ τους». «Αυτό που υπάρχει κατά την άποψή μου, κύριε Υπουργέ, είναι οικονομικά συμφέροντα φίλων σας, ένα λόμπι Βουλευτών που επηρεάζει τις αποφάσεις και τις προτεραιότητες στη Θράκη. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι αναλαμβάνετε και τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ισόρροπη ανάπτυξη της Θράκης και δυστυχώς να διευρυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που σας περιέγραψα προηγουμένως».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): «Εκεί στρέψαμε την προσοχή, στις ακριτικές μας περιοχές, κύριε Χαρίτου. Στρέψαμε την προσοχή στην ακριτική Ξάνθη, στην ακριτική Ροδόπη, στον ακριτικό Έβρο. Το ίδιο ύψος παίρνουν όλοι στο επίπεδο των κινήτρων. Δεν διαφοροποιείται η Θράκη, είναι πιο πάνω από όλη την Ελλάδα. Υπάρχει μόνο μία μικρή διαφοροποίηση για τις μεσαίες επιχειρήσεις -όχι για τις μικρές, πολύ μικρές στις οποίες αναφερθήκατε, καμία διαφοροποίηση εκεί- που λαμβάνουν στο μείγμα του συνολικού κινήτρου παραπάνω επιχορήγηση με λιγότερα φορολογικά κίνητρα έναντι των άλλων νομών που λαμβάνουν το ίδιο ύψος πάλι με ένα διαφορετικό μείγμα επιχορήγησης και φορολογικών κινήτρων».

Η ανακοίνωση του βουλευτή Ροδόπης

Ο βουλευτής της Θράκης κ. Χαρίτου εξέδωσε σχετικό με τη συζήτηση δελτίο τύπου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την διαφοροποίηση των επενδυτικών κινήτρων στη Θράκη Καμία απάντηση από τον αν. υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ποια αντικειμενικά κριτήρια έγινε διαφοροποίηση των επενδυτικών κινήτρων στη Θράκη

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ισόρροπη ανάπτυξη της Θράκης και να διευρυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για τη διαφοροποίηση των επενδυτικών κινήτρων ανάμεσα στις ΠΕ της Θράκης στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022, απάντησε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ο βουλευτής κος Χαρίτου απευθυνόμενος στον αν. υπουργό του σημείωσε αρχικά ότι «η ανάπτυξη της Θράκης, περιοχή με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, προφανώς δεν εξαρτάται μόνο από τα επενδυτικά κίνητρα, αλλά από ένα σύνολο δημόσιων πολιτικών για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού της δυναμικού, τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης, στην ύπαρξη βιομηχανικής πολιτικής, στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης. Δημόσιες πολιτικές που σήμερα είναι ζητούμενο γιατί δεν έχετε ως κυβέρνηση. Αλλά εσείς και με τα διαφοροποιημένα επενδυτικά κίνητρα ανάμεσα στους Νομούς της Θράκης, στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο, τον 4887, έρχεστε να δημιουργήσετε πρόσθετα προβλήματα.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις όπου τα ποσοστά των αμέσων επιχορηγήσεων είναι στο 60% στην Π.Ε. Έβρου, ενώ μειώνεται στο  30% σε Ροδόπη και Ξάνθη, με το υπόλοιπο ποσοστό να είναι οι έμμεσες ενισχύσεις. Όπως επίσης τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιούνται στον Έβρο θα λαμβάνουν επιπρόσθετα προσαύξηση στη βαθμολογία 10% έναντι 5% σε Ροδόπη και Ξάνθη».Ο βουλευτής είπε με έμφαση ότι «μέχρι σήμερα σε όλους τους Αναπτυξιακούς Νόμους τα κίνητρα για επενδύσεις στη Θράκη ήταν ενιαία με βασικό κριτήριο να διασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξή της. Αντιμετωπιζόταν πάντα ως ένας ενιαίος χώρος αφού κοινά είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της.

Στη Θράκη οι περιφερειακές ενότητες έχουν σχεδόν τα ίδια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, της μεγάλης απόστασης από τα αστικά κέντρα, τις ίδιες σοβαρές οικονομικές πιέσεις που δέχονται εξίσου από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτόνων μας.

Προηγούμενο άρθρο

Οι μαθηματικοί της Καβάλας συνεχίζουν μια προσπάθεια που άρχισε τη δεκαετία του ‘70

Επόμενο άρθρο

5 λόγοι για να ταξιδέψετε στην Καβάλα