Συνέντευξη τύπου έδωσε χθες στο γραφείο του στον 4ο όροφο του διοικητηρίου, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και πολιτισμού Γιώργος Γερομάρκος. Πριν από δύο ημέρες έφθασε σε πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανώνυμο email με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Ψάξτε το, ο Γερομάρκος ως δημόσιος υπάλληλος είχε κάνει αίτηση στο υπουργείο παιδείας για να πάρει άδεια συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΝΑΚ, που είναι ανώνυμη εταιρία. Δεν έδωσαν άδεια ούτε από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Τους αγνόησε και έγινε πρόεδρος αμειβόμενος, χωρίς άδεια για άσκηση αμειβόμενης εργασίας εκτός υπηρεσίας. Μάλιστα έγινε και πρόεδρος της Α.Ε. κάτι που απαγορεύεται από το νόμο. Πως δεν του έγινε ακόμη καμιά καταγγελία; Είναι παράνομο».
Ο αντιπεριφερειάρχης αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του ανώνυμου email θεώρησε σωστό να δώσει συνέντευξη τύπου και να εξηγήσει τι είχε συμβεί. Όπως όλα δείχνουν επέλεξε το 2011 ν΄ ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία σχετικά με τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΝΑΚ ενώ είχε σχετική αλληλογραφία με την υπηρεσία του κι ενώ έλαβε αρνητική απάντηση κατ΄ αρχήν από το υπηρεσιακό συμβούλιο, άφησε το θέμα ως έχει, δεν προσέβαλε – όπως ήταν το σωστό – την αρχική απάντηση που πήρε. Ταυτόχρονα συμμετείχε κανονικά στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΝΑΚ, ως πρόεδρος με αμοιβή – μέχρι και πρόσφατα – 500 ευρώ το μήνα.
Ο Γιώργος Γερομάρκος είπε στους δημοσιογράφους: «Οφείλω να εξηγήσω την ιστορία» τόνισε και παρέθεσε στους δημοσιογράφους τα γεγονότα που αρχίζουν τον Απρίλιο του 2011, όταν και εξελέγη πρόεδρος της ΑΕΝΑΚ, Νωρίτερα είπε στους δημοσιογράφους «έλαβε υπόψη του νομικές συμβουλές, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κανένα κώλυμα». Επικαλέστηκε δε το καταστατικό της ΑΕΝΑΚ. Για λόγους όμως που έχουνε σχέση με την υπηρεσία του ευσυνειδησία, για λόγους τυπικούς όπως είπε, ζήτησε με γραπτό αίτημά του να πάρει σχετική άδεια από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καβάλας – εφόσον είναι δάσκαλος – ειδικότερα από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Στις 29 Αυγούστου του 2011 πήρε απάντηση επί του αιτήματός του, την οποία την χαρακτήρισε ιδιαίτερα σύντομη, αρνητική ως προς το αίτημά του, «χωρίς καμία – όπως είπε – αιτιολόγηση».
Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο της όλης ιστορίας. Αντί να συνεχίσει να προσβάλει αυτή την απάντηση, αντί να εξηγήσει ότι άλλη άδεια ζήτησε και για άλλη άδεια του έστειλαν αρνητική απάντηση, άφησε το θέμα από αυτή του την πλευρά ως έχει. Ο Γ. Γερομάρκος είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι άλλο πράγμα ζήτησε από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Φαίνεται όμως το υπηρεσιακό συμβούλιο ακόμη κι αν απάντησε για κάτι άλλο από αυτό που περιείχε ως αίτημα το έγγραφο Γερομάρκου, συμβουλεύτηκε πριν απαντήσει στον περιφερειακό σύμβουλο το υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του είχε τη σχετική γνωμοδότηση. Ο Γ. Γερομάρκος εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΝΑΚ παρά το ότι αφορούσε τη θέση του προέδρου, φρόντισε να μην έχει καμμία ουσιαστική λειτουργία. Δηλαδή όπως είπε χθες δεν είχε καμμία διαχειριστική και εκτελεστική αρμοδιότητα. Επανέλαβε ότι και γι΄ αυτό ακολούθησε συμβουλές δικηγόρων.
Για την αμοιβή του, των 500 ευρώ το μήνα, είπε ότι με βάση το καταστατικό μειώθηκε σ΄αυτό το ποσό από τα 1000 ευρώ το μήνα. Αυτό συνέβη για 16 μήνες όπως είπε, στη συνέχεια εκχωρήθηκε στον Μάκη Παπαδόπουλο, από τον Αύγουστο του 2012.
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γ. Γερομάρκος είπε ότι η ΑΕΝΑΚ υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είπε ότι απευθύνθηκε στην υπηρεσία του από άγνοια. Αναγνώρισε το λάθος του που δεν προσέβαλε την αρνητική απάντηση που πήρε. Είπε ότι αυτή την προσβολή του πρώτου εγγράφου της υπηρεσίας θα επιχειρήσει να την κάνει έστω και τώρα.
«Αυτό που έκανα εγώ το κάνουν κι άλλοι» είπε ο Γ. Γερομάρκος, σημειώνοντας ως παράδειγμα τον συνάδελφό του δάσκαλο Σάββα Εμφιετζή, για τον οποίο άφησε να εννοηθεί ότι όσο ήταν μέλος στη σχολική επιτροπή του Δήμου Καβάλας, πριν προωθηθεί και γίνει αντιδήμαρχος, εισέπραττε αμοιβή, χωρίς να ενημερώσει την υπηρεσία του.
Σε ερώτηση για το μισθό που έπαιρνε σε αντιδιαστολή με την κριτική που άσκησε για παρόμοια περιστατικά επί Θόδωρου Καλλιοντζή, απάντησε, ότι εκείνη η κριτική αφορούσε το ύψος των μισθών που έπαιρναν οι τότε νομαρχιακοί σύμβουλοι και το πλήθος των αμειβομένων θέσεων.
«Όποιος έστειλε το email πρέπει να βρεθεί. Μπορεί να προσφύγω στη δικαιοσύνη», είπε επίσης ο Γ. Γερομάρκος. Επανέλαβε ότι απευθύνθηκε στην υπηρεσία κάτι που θεωρεί περιττό τελικά, από υπηρεσιακό καθήκον. Ακόμη δήλωσε ότι τα χρήματα που εισέπραξε ως πρόεδρος της ΑΕΝΑΚ δηλώθηκαν στην εφορία και γι΄ αυτά φορολογήθηκε κανονικά.