Dark Mode Light Mode

Τ. Ελευθεριάδου: Η Καβάλα δεν ξεχνά το μαζικότερο έγκλημα της ανθρώπινης Ιστορίας

Ο δρ Νεότερης Ιστορίας Βασίλης Ριτζαλέος γράφει:

“Στις 7 και 8 Μαρτίου 1943 έφτασαν στην Καβάλα 15 στρατιωτικά οχήματα από την Ξάνθη και ανέλαβαν τη μεταφορά των Εβραίων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας. Από εκεί μετά από μεγάλο ταξίδι τους οδήγησαν στο στρατόπεδο εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία.”

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος είναι το ετήσιο ορόσημο για το μαζικότερο έγκλημα της ανθρώπινης Ιστορίας, την πλέον συνειδητά προγραμματισμένη και φονική μορφή ανορθολογισμού.

Ενός εγκλήματος που αφάνισε την εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας, καθώς από τα 2.100 μέλη που αριθμούσε προπολεμικά, επέζησαν μόνο τα 42. Η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη οφείλει να είναι διαρκής. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο αγώνας απέναντι στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Η Καβάλα πολέμησε και κέρδισε τις φωνές μισαλλοδοξίας και μίσους, όποτε αυτές εκφράστηκαν. Άλλωστε, παραμένουν νωπές οι μνήμες της καθυστέρησης κατασκευής του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, όπως και εκείνες του βανδαλισμού του από ακροδεξιά στοιχεία.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και των υμνητών των ναζί παγκοσμίως, δημιουργεί αποστροφή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και την ηθική υποχρέωση καθημερινά, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, να αντιστεκόμαστε σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τον εφιάλτη του παρελθόντος.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας, παίρνοντας στα χέρια μας το νήμα των αγώνων.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Ένας δρόμος ξεβράκωσε τον κρατικό μηχανισμό ! - Κάναμε την Τρίτη και την Τετάρτη , Κυριακή για να ξεμπλοκάρουμε ! - Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ εξαγόρασε την ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων …

Επόμενο άρθρο

Το υψηλό στυλ της πολιτικής