Dark Mode Light Mode

Τ. Ελευθεριάδου: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνειδητά τη δημόσια υγεία

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

Σημείωσε πως πρόκειται για νομοσχέδιο-τομή προς όφελος των ΣΔΙΤ, των μην κερδοσκοπικών οργανώσεων και των ιδιωτικών συμφερόντων εταιρικών αλλά και προσωπικών, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αναθέτει σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, δηλαδή σε συμβούλους επιχειρήσεων και σε μη  κυβερνητικές οργανώσεις, κεντρικό ρόλο για τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Σε ό,τι αφορά την έξαρση του κορονοϊού, ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας ότι «δεν είναι θέμα ευσέβειας ή πίστης, δεν είναι θέμα θρησκευτικό ή εκκλησιαστικό, είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης και δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία».

Τέλος, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα που δεν προνοούν για «κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους που πρέπει να μείνουν προληπτικά στο σπίτι,  κανένα μέτρο προστασίας για εργαζόμενους που εξαναγκάζονται σε «ευέλικτα» ωράρια ή σε τηλεργασία».

Η ομιλία

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

καταρχάς να πω στον συνάδελφο, τον κ. Μαραβέγια, ότι πρώτα θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να αποκηρύξει τα στελέχη της και τους πρωτοκλασάτους Υπουργούς της, οι οποίοι υποστηρίζουν τη λύση να βάλουμε τους πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά, στα ξερονήσια και όσους δεν καταδικάζουν τα τάγματα εφόδου και ενισχύουν της ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές και μετά να μιλήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ με λίγα λόγια την έξαρση του κορονοϊού που άλλωστε μονοπωλεί τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων σήμερα. Εμείς δεν ασκήσαμε όπως είδατε ανεύθυνη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία, παρόλο που τα λειτουργικά κενά και οι αστοχίες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού είναι εμφανή και αναμφισβήτητα.

Εμείς δεν επικεντρωθήκαμε στην κριτική και στην καταγγελία, όπως στο παρελθόν έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κικίλιας λέγοντας ότι ο Ξανθός και ο Πολάκης είναι ανίκανοι και σκοτώνουν κόσμο, όταν είχαμε τριάντα εννέα νεκρούς από την κοινή γρίπη και ενώ φέτος έχουμε ογδόντα οκτώ νεκρούς. Δεν είδα κανέναν από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να δείχνει την ίδια ευαισθησία. Δεν βλέπω να ασχολείται κανείς με αυτούς τους νεκρούς. Να πείτε τουλάχιστον ένα συγγνώμη στους δύο πρώην Υπουργούς. Νομίζω το οφείλετε.

Και δεν το κάναμε αυτό συνειδητά γιατί εμείς δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο άμεσο ή έμμεσο να εκμεταλλευθούμε την έξαρση του ιού, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που χωρίς καμία ντροπή πρόλαβε να κάνει δηλώσεις εχθές και να προσπαθήσει να εξαπατήσει τον κόσμο για να κρύψει την ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησής σας. Γιατί το να συνδέεται από το στόμα του Πρωθυπουργού ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας έπεσε από 2,2% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε 1,6% το δεύτερο εξάμηνο του 2019 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, το να προσπαθεί αυτό να το συνδέσει με τον κορονοϊό είναι απάτη και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Να σας θυμίσω λοιπόν επ’ αυτού ότι το πρώτο κρούσμα στην Κίνα εμφανίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό σας επιτελείο για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, νομίζω ότι ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος σας το είπε ξεκάθαρα ότι είναι πάρα πολύ λίγα τα χρήματα και ότι αυτός αν ήταν σήμερα Υπουργός, θα έδινε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ και είναι λογικό γιατί έχουμε μία τρομερή έξαρση του ιού, όπως όλοι ομολογήσαμε σήμερα και θα πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Όσον αφορά την ενίσχυση των ήδη πληγέντων ανθρώπων και επιχειρήσεων, τα μέτρα είναι λίγα, θετικά μεν αλλά λίγα, αποσπασματικά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Αφορούν μόνο επιχειρήσεις των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου που έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω του κορονοϊού. Κανένα μέτρο προστασίας για επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πληγεί σημαντικά στον τζίρο τους, αλλά δεν έχουν κλείσει. Επίσης, αφορούν μόνο εργοδότες. Κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους που πρέπει να μείνουν προληπτικά στο σπίτι,  κανένα μέτρο προστασίας για εργαζόμενους που εξαναγκάζονται σε «ευέλικτα» ωράρια ή σε τηλεργασία, πράγμα που επικροτεί η Κυβέρνησή σας. Καμία κύρωση για εργοδότες που δεν εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους τα κατάλληλα είδη προστασίας. Καμία πρόβλεψη για εργαζόμενες και εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στην εργασία τους γιατί έχουν κλείσει τα σχόλια των τέκνων τους.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τον κορονοϊό, η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος και οι λόγοι για τους οποίους το λέει αυτό, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας που έχουν την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών. Δηλαδή στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γιατί αναστέλλονται ή τροποποιούνται τα τελετουργικά της Εκκλησίας; Ποια η διαφορά τους με εμάς; Γιατί δεν τολμάει η Πολιτεία να ξεστομίσει το αυτονόητο και να πάρει ξεκάθαρη θέση; Είναι διατεθειμένη η Νέα Δημοκρατία να ρισκάρει τη δημόσια υγεία για να μην έχει πολιτικό κόστος;

Ελπίζω σήμερα τουλάχιστον να πάρει εδώ μέσα σε αυτή την Αίθουσα ο Υπουργός μια επίσημη θέση και να καταδικάσει δηλώσεις των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που γίνονται καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Και εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Λοβέρδο της Νέας Δημοκρατίας που μίλησε πριν, ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προσέχουν τις δηλώσεις τους και θα περίμενα να καταδικάσει ο κ. Λοβέρδος στην ομιλία του και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη Θεία Κοινωνία και από τη συνάθροιση σε εκκλησίες. Δεν είναι θέμα ευσέβειας ή πίστης, δεν είναι θέμα θρησκευτικό ή εκκλησιαστικό. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης και δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία.

Το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση του κορονοϊού, σας το είπε όσο πιο αναλυτικά γινόταν ο εισηγητής μας ο κ. Ξανθός, ο οποίος πραγματικά έχοντας βαθιά γνώση και εμπειρία σας ανέλυσε το τι πρέπει να πράξει η Κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν το άκουσα από τους δικούς σας Υπουργούς.

Επιγραμματικά, πρέπει να εμπιστευτούμε τους ειδικούς επιστήμονες, να εμπιστευτούμε το ΕΣΥ που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κατάστασης, να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, να ενισχυθούν άμεσα οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα ΤΕΠ και οι ΜΕΘ, να γίνει προκήρυξη μόνιμου προσωπικού. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση σε προκηρύξεις που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Να συσταθεί διακομματική επιτροπή,  η οποία θα ελέγξει τις διαδικασίες ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και σε χρήμα στο ΕΣΥ. Να παρθούν μέτρα προστασίας και ενημέρωσης του προσωπικού. Να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο τετραμήνου ή εξαμήνου τουλάχιστον και να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με άλλες χώρες και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προετοιμασία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προμήθεια φαρμάκων, ώστε όλες οι χώρες και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο σίγουρα δεν είναι τομή, σίγουρα όχι τομή προς όφελος της δημόσιας υγείας. Ίσως είναι νομοσχέδιο-τομή προς όφελος των ΣΔΙΤ, των μην κερδοσκοπικών οργανώσεων και των ιδιωτικών συμφερόντων εταιρικών αλλά και προσωπικών.

Υποβαθμίζετε ή ακόμα και καταργείτε γνωμοδοτικά όργανα και κρατικές δομές. Μια επιτροπή, που η πλειοψηφία των μελών της θα επιλέγεται από τον Υπουργό, η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, θα σχεδιάζει την πολιτική σας και οι εθελοντές πολίτες θα υλοποιούν. Σε αντίθεση με αυτήν, εμείς είχαμε θεσπίσει το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, το οποίο καταργείτε, στο οποίο συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι από τους σημαντικότερους εμπλεκόμενους φορείς.

Μας κατηγορήσατε για την εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο ήταν ένα ζήτημα πρωτοφανές και οι συνθήκες, οι οποίες επέβαλαν τη συνδρομή μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, ήταν συνθήκες κρίσης, που το κράτος αντικειμενικά, όπως και εσείς φαντάζομαι πλέον αποδέχεστε, αδυνατούσε να αντιμετωπίσει μόνο του πλήρως.

Και εσείς τι κάνετε με το παρόν νομοσχέδιο; Αναθέτετε σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, δηλαδή σε συμβούλους επιχειρήσεων και σε μη  κυβερνητικές οργανώσεις, κεντρικό ρόλο για τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Θέλετε να καλύψετε με τους ιδιώτες την υποχρέωσή σας να ενισχύσατε ποσοτικά και ποιοτικά με ανθρώπινο δυναμικό τις υφιστάμενες δημόσιες δομές και χρηματοδοτείτε, μάλιστα, ιδιώτες εθελοντές.

Τέλος, ανοίγετε τον δρόμο στα ΣΔΙΤ για την αγορά κυρίως των διαγνωστικών εξετάσεων.

Κατά τα λοιπά, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι ένα συνονθύλευμα δηλώσεων και ευχών, που οι διατάξεις του υποβαθμίζουν για ακόμα μια φορά τη δημόσια υγεία εις βάρος των πολιτών.

Προηγούμενο άρθρο

Κλείνουν και τα φροντιστήρια με απόφαση Κεραμέως

Επόμενο άρθρο

Αναστέλλεται η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου & των Φιλαρμονικών Ορχηστρών Καβάλας - Κρηνίδων μέχρι τις 25/3