Dark Mode Light Mode

Τ. Ελευθεριάδου στην Ολομέλεια της Βουλής: Δεν νοείται πόρισμα για τη Θράκη χωρίς την Αν. Μακεδονία (video)

Στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου, τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με το πόρισμα της ΝΔ, που αφορά-αποκλειστικά-στην ανάπτυξη της Θράκης.

Επανέλαβε ότι η εξαίρεση της Αν. Μακεδονίας από το πόρισμα ήταν το αίτημα του πρωθυπουργού, το θέμα της πρόσκλησης, το αντικείμενο για το οποίο συστάθηκε η επιτροπή και αυτό ήταν το επίδικο όλης της διαδικασίας.

Ένας εμβόλιμος υπότιτλος για την Αν. Μακεδονία- ούτε στο εξώφυλλο, ούτε καν στην πρώτη σελίδα- και ελάχιστες προσχηματικές αναφορές για έργα δήθεν θα γίνουν στην Καβάλα και στη Δράμα δεν είναι αρκετό για να παραμυθιάσουν τους πολίτες. Και ξέρουν να διαβάζουν και καταλαβαίνουν τι διαβάζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των διαδικασιών στην αρμόδια επιτροπή, ότι δεν νοείται πόρισμα για τη Θράκη χωρίς την Αν. Μακεδονία. Ζητήσαμε, άλλωστε, να φέρουμε στην Ολομέλεια αίτημα για να επεκταθεί η εντολή και να περιλαμβάνει το τελικό πόρισμα, ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Η Κυβέρνηση το αρνήθηκε.

Ενδεικτικά-και όχι περιοριστικά- αναφέρθηκε σε ζητήματα της Καβάλας που δεν καταγράφονται καθόλου στο πόρισμα, όπως:

– μετατροπή του λιμανιού Καβάλας σε διαμετακομιστικό κέντρο

– επιτάχυνση δημιουργίας υδατοδρομίου

– αναβάθμιση του λιμανιού στο Λιμένα Θάσου

– αντιπλημμυρική προστασία Τεναγών Φιλίππων

– πρόγραμμα κινήτρων για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής ελιές, το λάδι, το μέλι, τα ακτινίδια, τα σπαράγγια κ.α.

«Οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, ή δεν κατάλαβαν τι διάβασαν ή κρύβονται πίσω απ’ το δάκτυλό τους. Η κομματική προσήλωση δεν πρέπει να φτάνει στο σημείο να χειροκροτούμε το “τίποτα” εις βάρος της περιοχής που εκλεγόμαστε», σημείωσε.

Οι βασικές αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων καταπατώνται. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής διατήρησε ένα παλαιωμένο μοντέλο που αντιμετώπιζε τη Θράκη ως αποσπασμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα τμήμα της χώρας.

Το ίδιο ακριβώς μοντέλο που οδήγησε στη διαφοροποίηση στον Αναπτυξιακό νόμο των κινήτρων στα επενδυτικά σχέδια για τις μεσαίες επιχειρήσεις ανάμεσα στις ΠΕ ΑΜ-Θ. Τα ποσοστά αμέσων ενισχύσεων να είναι στο 30% στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης και στο 60% στην ΠΕ Έβρου, με τις υπόλοιπες ενισχύσεις μέχρι το 100% να είναι έμμεσες, δηλαδή φοροαπαλλαγές. Με τα bonus που δίνονται για τα επενδυτικά σχέδια στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης να είναι 5%, για την ΠΕ Έβρου στο 10%, ενώ για την Καβάλα και την Δράμα 0%.

Τέλος, η βουλεύτρια αναφέρθηκε στην λανθασμένη προοπτική λουκέτου του τμήματος Φυσικής στην Καβάλα, μετά από εκείνο της Γεωλογίας.

Κλείνοντας σημείωσε: «σταματήστε να φτωχοποιείτε την Καβάλα και την Δράμα, γιατί θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που επιδιώκεται: δεν θα αναπτυχθεί καμία Π.Ε. της ΑΜ-Θ και οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό, θα είστε εσείς».

 

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

ΑΟΚ – ΑΕΛ 0-1: Πληγώνει την παραμονή το «Ανθή Καραγιάννη»… (φωτογραφίες-video)

Επόμενο άρθρο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας καλωσορίζει την Άνοιξη σ' ένα απολαυστικό εργαστήρι για παιδιά