Μια υπόθεση που είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές της Καβάλας τον Γενάρη του 2015, δικάστηκε χθες (μετά από αρκετές αναβολές) στο Μονομελές Καβάλας. Δύο κάτοικοι της πόλης μας (πατέρας και γιος) καταδικάστηκαν για κλοπή 4 κινητών τηλεφώνων Iphone 6. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες της ιστορίας που έχουν ως εξής: Εκείνο το διάστημα ο ένας κατηγορούμενος (γιος) παρήγγειλε από εταιρία της Άρτας 4 κινητά τηλέφωνα Iphone6. Η αξία των οποίων ξεπερνούσε το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα τηλέφωνα στάλθηκαν από την Άρτα με κούριερ και τη διαδικασία της πληρωμής με αντικαταβολή.
Η εταιρία κούριερ που τα παρέλαβε στην Καβάλα επικοινώνησε με τον παραλήπτη (γιο), δόθηκε ραντεβού σε περιοχή επί της οδού 7ης Μεραρχίας. Ο κούριερ προσήλθε κανονικά και έδωσε τα δύο πακέτα στον γιο. Δίπλα του ήταν ο πατέρας του. Ο γιος ζήτησε λίγο χρόνο, πήρε τα πακέτα στο αυτοκίνητο του (ήταν παρκαρισμένο σε μικρή απόσταση) κι επέστρεψε μετά από λίγη ώρα. Δήλωσε στον κούριερ (στον οποίο επέστρεψε τα πακέτα) να τον ακολουθήσει στο τραπεζικό κατάστημα. Εκεί θα έκανε ανάληψη των χρημάτων για να τον πληρώσει.
Όταν βρέθηκαν στην τράπεζα (στο κέντρο της πόλης) ο κατηγορούμενος προφασίστηκε ουρά και αυξημένη κίνηση στο ταμείο. Έδωσε ραντεβού με τον κούριερ στην ίδια τράπεζα, στη 1 το μεσημέρι. Στο ραντεβού δεν εμφανίστηκε ποτέ. Τα πακέτα με τα κινητά τηλέφωνα επανήλθαν στην εταιρία κούριερ της Καβάλας, εκεί οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι ήταν «πειραγμένα». Τελικά μέσα στα κουτιά δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα αλλά μασούρια με κέρματα. Τα κέρματα και στα δύο κουτιά είχαν συνολική αξία 10 ευρώ.
Η εταιρία κούριερ αμέσως κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία (τμήμα Ασφαλείας). Αυτή γρήγορα βρήκε τα στοιχεία των δραστών αλλά όχι τους ίδιους. Τους εντόπισε δύο μήνες μετά στην Ν. Ηρακλείτσα. Ο γιος μόλις αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν στην κατοικία του (διέμενε μαζί με τον πατέρα του) τράπηκε σε φυγή ενώ ο πατέρας (κούρευε το γκαζόν εκείνη την ώρα, κατέθεσε ο αστυνομικός) αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε καμία κλοπή κινητών. «Ο γιος έχει απασχολήσει κι άλλη φορά την υπηρεσία μας» υποστήριξε ο αστυνομικός. Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο μάρτυρες κατηγορίας (περιγράφοντας όλα τα πιο πάνω)και οι δύο εκπρόσωποι της κούριερ.
Η δίκη έγινε χωρίς την παρουσία των κατηγορούμενων. Ο συνήγορος υπεράσπισης τους αρνήθηκε την κατηγορία. Ζήτησε αναβολή για να παραστεί στη δίκη εκπρόσωπος της εταιρίας της Άρτας ώστε να δηλώσει το περιεχόμενο των δύο πακέτων. «Αυτό δεν χρειάζεται, ξέρουμε ότι μέσα στα πακέτα υπήρχαν τηλέφωνα» απάντησε η κ. Εισαγγελέας. Το αίτημα απορρίφθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου. Κατά τους ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης, άλλη ήταν η παραγγελία (όχι κινητά τηλέφωνα) του πελάτη του. Αναφέρθηκε σε αγορά χρυσών λιρών. Από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας ο συνήγορος επέμενε ότι κανείς δεν είχε δει, ώστε να το βεβαιώσει, ότι μέσα στα πακέτα υπήρχαν κινητά τηλέφωνα.
Το δικαστήριο καταδίκασε και τον γιο και τον πατέρα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών. Δηλώθηκε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο κι έτσι εξασφάλισαν και οι δύο αναστολή 3 ετών.
Ο άτυχος μηχανικός
Οι υποθέσεις που χθες απασχόλησαν το Τριμελές ήταν όλες για χρέη στο δημόσιο. Ξεχώρισε αυτή με κατηγορούμενο μηχανικό από τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε έδωσε το πτυχίο του σε ντόπιο συνάδελφο του, δημιουργήθηκε κοινοπραξία που άφησε χρέη στο δημόσιο περίπου 500.000 ευρώ. Η κοινοπραξία αφορούσε εκτέλεση δημόσιου έργου που έγινε στην πόλη μας. Ο μηχανικός κατηγορούμενος είπε ότι έδωσε το πτυχίο στον συνάδελφο του ως εξυπηρέτηση κι εξ αυτού του λόγου έμπλεξε. Είπε επίσης ότι στο πρόσφατο παρελθόν σε άλλη παρόμοια δίκη για την ίδια κοινοπραξία αθωώθηκε. Αυτήν την φορά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή.