Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος ρωτήθηκε χθες από την Πρωινή για το περιστατικό που αναφέρεται σε μαθητή Λυκείου, ο οποίος 4 φορές βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάτι αληθινό. Το οποίο και εξήγησε. Ο κ. Σωτηρόπουλος είναι αισιόδοξος ότι με την πανδημία όπως τη ζήσαμε δύο χρόνια, τελειώνουμε.
Η συνέντευξη
Ερ: Υπάρχει ένας μαθητής Λυκείου εδώ στην Καβάλα ο οποίος μέσω των τεστ ισχυρίζεται και επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του, ότι έχει νοσήσει από κορωνοϊό τέσσερεις φορές!
Απ: Δεν αποκλείεται. Δεν το αμφισβητώ. Θα μπορούσε αυτό να γίνει. Έτσι και αλλιώς η παραλλαγή «Όμικρον» έχει τις περισσότερες επαναλοιμώξεις από τα προηγούμενα στελέχη.
Ερ: Παίζει ρόλο αν ο μαθητής έχει εμβολιαστεί ή όχι;
Απ: Βεβαίως παίζει ρόλο. Επαναλοίμωξη θεωρείται το να ξαναμολυνθεί κάποιος από τον ιό, με επιβεβαιωμένο από μοριακό τεστ φυσικά, τρεις μήνες τουλάχιστον από την προηγούμενη μόλυνση. Αυτό μπορεί να γίνει γιατί ο κορωνοϊός κάνει μεταλλάξεις. Κάνει διάφορες παραλλαγές στην αρχή της μόλυνσης, μπερδεύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, καθυστερεί να επέμβει και έτσι ο άνθρωπος μολύνεται. Αν και σε δεύτερη φάση αναλαμβάνει άμυνα, συνήθως αυτές οι επαναλοιμώξεις είναι ελαφριές και εντοπίζονται μόνο στο ανώτερο αναπνευστικό. Αυτό γίνεται.
Ερ: Αν όμως είναι κάποιος εμβολιασμένος;
Απ: Η πιθανότητα επαναλοίμωξης είναι παρά πολύ μικρή. Συνήθως οι επαναλοιμώξεις αφορούν μόνο ανεμβολίαστους. Όταν εμβολιαστείς μειώνεται 5-6 φορές η πιθανότητα να ξαναμολυνθείς. Όχι ότι αποκλείεται αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Από την αρχή του χρόνου το 10% των κρουσμάτων θεωρείται επαναλοιμώξεις.
Ερ: Πως γίνεται ένα παιδί με αυτή την απόσταση τριών μηνών, η μια λοίμωξη από την άλλη; Επειδή είναι παιδί;
Απ: Κοιτάξτε να δείτε με την «Όμικρον» είναι και πιο κοντινά τα διαστήματα ανάμεσα στις λοιμώξεις. Με τις προηγούμενες μεταλλάξεις της παραλλαγής ήταν τρεις μήνες. Έχουμε δει και δυο μήνες με την Όμικρον να ξαναμολυνθεί. Μάλιστα τώρα που η «Όμικρον» έχει υπό παραλλαγές όπως έχετε ακούσει, το λεγόμενο και αόρατο το οποίο έχει αρχίσει και επικρατεί. Μετά την αρχική μορφή της «Όμικρον» υπάρχει η δεύτερη μορφή της «Όμικρον», οπότε υπάρχει και η πιθανότητα και η δυνατότητα να ξαναμολυνθείς. Οι δεύτερες λοιμώξεις που αφορούν συνήθως τους ανεμβολίαστους, είναι πολύ ήπιες ή και ασυμπτωματικές. Οι μαθητές οι οποίοι είναι ομάδα πληθυσμού με μεγάλη κινητικότητα και συνωστίζονται μέσα σε πολύ κόσμο, κάνουν συχνά ελέγχους λόγω των κανόνων που έχουνε θεσπιστεί και πολλές φορές τα παιδιά με ελάχιστα συμπτώματα μπορούν να βγουν θετικά.
Ερ: Με τους μεγαλύτερους σε ηλικία τι γίνεται όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις;
Απ: Θεωρητικά θα μπορούσε σε κάθε στέλεχος που εμφανίζεται να κάνεις μια λοίμωξη. Σε κάθε κύμα θα μπορούσε να κάνει κάποιος και μια λοίμωξη. Κάθε φορά που υπάρχει επαναλοίμωξη τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ ελαφριά και ίσως μόνο με το τεστ πολλές φορές θα μπορούσαν να ανιχνευτούν. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα για την ανοσία της αγέλης. Όταν στα πρώτα στελέχη που κάνανε υπολογισμούς οι αρμόδιοι επιστήμονες και λέγανε πόσο τις εκατό πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, γιατί τότε οι πιθανότητες προστασίας που προσέφεραν τα εμβόλια από τις λοιμώξεις ήταν γύρω στο 90% ενώ τώρα έχει γύρω στα 60%. Στα αρχικά λοιπόν στελέχη υπήρχε η οδηγία και η ελπίδα ότι με το 60% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί θα υπάρχει ανοσία της αγέλης, πλέον με την «Όμικρον» με την τόση μεγάλη διασπορά, με την τόση μεγάλη μεταδοτικότητα η πιθανότητα επαναλοίμωξης και 100% να εμβολιαστεί και να νοσήσει ο κόσμος πάλι μπορεί να υπάρχει η πανδημία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναλοίμωξης και να είναι πολύ πιο ελαφριά τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Ερ: Η κατάσταση βελτιώνεται, τη βλέπουμε σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Πάμε καλύτερα όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο.
Απ: Βεβαίως πάμε καλύτερα. Αυξάνεται ο εμβολιασμός. Αυτή τη στιγμή έχουμε το 71% του γενικού πληθυσμού και το 80% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο πλήρως. Υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό πληθυσμού το οποίο ήδη έχει νοσήσει άρα λοιπόν να έχουμε βαριά περιστατικά θα είναι όλο και περισσότερο πιο σπάνιο. Δεν αποκλείεται ακόμη και την «Όμικρον» που θεωρητικά είναι μια ήπια μετάλλαξη, μια ήπια παραλλαγή, μπορεί να έχουμε σοβαρά περιστατικά σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανεμβολίαστοι. Το βλέπουμε κάθε μέρα.
Ερ: Μπορεί ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος να κάνει μια εκτίμηση για το Φθινόπωρο του 2022, ενόψει του Χειμώνα που θα είναι πάρα πολύ κοντά;
Απ: Είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να συμβούν μέχρι τότε. Μπορεί να υπάρξει μια μετάλλαξη νέα η οποία μπορεί να μην είναι αθώα και να είναι πιο επικίνδυνη θεωρητικά. Δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς αυτό. Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τότε θα έχει εμβολιαστεί ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού, θα έχει νοσήσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άρα θεωρώ ότι η πανδημία δε θα αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομία του κράτους.