Dark Mode Light Mode

Τα δάκρυα των παιδιών μας

9 Ιανουαρίου 2025

Όχι μόνο υφίστανται την εξόντωση, αλλά και την ακύρωση, την διαγραφή των ονομάτων τους. Τα κορίτσια και τα αγόρια της Παλαιστίνης έχουν ένα όνομα, ζωντανά και νεκρά.

Malak Mattar (Gaza, Occupied Palestinian Territory), Prematurely Stolen, 2023.

Ο υπότιτλος είναι δικός μου. Ο μεγάλης αξίας ινδός συγγραφέας, διανοούμενος και ακτιβιστής, όπως πολλοί άνθρωποι και πολλοί λαοί στον Παγκόσμιο Νότο, θεωρεί την παλαιστινιακή ανθρωπιά ως δική του ανθρωπιά. Εξ ου και «τα παιδιά μας».

Η ενσυναίσθηση και η συμμέτοχη συμπόνια όσων προέρχονται από τον κόσμο που καταπιέζεται από αιώνες αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού του Παγκόσμιου Βορρά. Το Ισραήλ είναι ένα κομμάτι της Δύσης, γεννημένο, υποστηριζόμενο, οπλισμένο, προστατευμένο από τη συλλογική Δύση, με πρωταγωνιστή επικεφαλής την Ευρώπη και τις Ηπα.

Και θυμόμαστε τη μαρτυρία του αμερικανού ηπα χειρουργού εβραϊκής καταγωγής Mark Perlmutter που χειρούργησε στη Γάζα παιδιά που χτυπήθηκαν στο κεφάλι ή στο στήθος από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Στο άρθρο μου του νοεμβρίου 2023 Το Ισραήλ, το παλαιστινιακό ζήτημα και η τεράστια υποκρισία της Δύσης έγραφα «Ο ύπνος της λογικής πάντα παράγει τέρατα. Βία για βία, φρίκη για φρίκη.

Αλλά με τη σαφή διαφορά ότι τα παλαιστίνια παιδιά που τεμαχισμένα κάτω από τις ισραηλινές βόμβες θεωρούνται μικρά μυρμήγκια. Όμοια με τα βιετναμέζικα μυρμήγκια, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης κ.λπ. και τα λοιπά.

Δεν είναι σαν τους νεκρούς και τα σκοτωμένα παιδιά, κομπλέ με όνομα και επίθετο, ισραηλινούς και δυτικούς γενικότερα. Απέραντη υποκρισία της Δύσης» (Τζόρτζιο Ριόλο-Giorgio Riolo).

Τον περασμένο δεκέμβριο βγήκε μια μελέτη που με έκανε να κλάψω. Με τίτλο «Μελέτη αναγκών: Αντίκτυπος του Πολέμου στη Γάζα σε Παιδιά με Ευπάθειες και Οικογένειες» (Needs Study: Impact of War in Gaza on Children with Vulnerabilities and Families), διεξήχθη από το Κοινοτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων (CTCCM) στη Γάζα, Community Training Centre for Crisis Management.

Γραμμένο σε ιατρικό-κλινικό ύφος, τίποτα στη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δεν θα έπρεπε να με είχε επηρεάσει όπως έκανε. Όμως τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν συγκλονιστικά. Εδώ είναι μερικά από τα γυμνά και ωμά γεγονότα:

Το 79% των παιδιών στη Γάζα υποφέρουν από εφιάλτες.

Το 87% από αυτούς έχει έντονο φόβο.

Το 38% αναφέρει ότι κατουριέται στο κρεβάτι.

Το 49% των φροντιστών δήλωσε ότι τα παιδιά τους ένιωθαν ότι θα πέθαιναν στον πόλεμο.

Το 96% των παιδιών στη Γάζα ένιωθε ότι ο θάνατος ήταν επικείμενος.

Με απλά λόγια, κάθε παιδί στη Γάζα αισθάνεται ότι πρόκειται να πεθάνει.

Galal Yousif Goly, Sudan, Untitled, 2024. (Via Tricontinental: Institute for Social Research)

Αυτό το ενημερωτικό δελτίο, το πρώτο του 2025, θα μπορούσε να έχει τελειώσει μετά την τελευταία γραμμή. Τι άλλο να πει κανείς; Αλλά υπάρχουν περισσότερα να πούμε. Τον μάρτιο του 2024, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα της παιδικής ηλικίας εξέδωσε μια πολύ σαφή δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στο Σουδάν μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, που υποστηρίζονται και οι δύο από μια σειρά ξένων δυνάμεων. Αυτή η δήλωση ανέφερε πολύ σοβαρά γεγονότα:

24 εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν – σχεδόν τα μισά από τους 50 εκατομμύρια κατοίκους της Χώρας – κινδυνεύουν από μια «γενεαλογική καταστροφή».

19 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

4 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτοπισμένα.

3,7 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται σοβαρά.

Το πρώτο σημείο αναφέρεται σε όλα τα παιδιά του Σουδάν, τα οποία κινδυνεύουν όλα από μια «γενεαλογική καταστροφή». Αυτή η έννοια, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να περιγράψει το τραύμα και τις αναποδιές, την οπισθοδρόμηση που υπέστησαν τα παιδιά λόγω των περιορισμών του COVID-19, σημαίνει ότι τα παιδιά του Σουδάν δεν θα συνέλθουν από τη δοκιμασία, τον γολγοθά που τους έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Θα χρειαστούν γενιές πριν επιστρέψει στη χώρα οτιδήποτε μοιάζει με κανονικότητα.

Pacita Abad, Philippines, Water of Life, 1980. (Via Tricontinental: Institute for Social Research)

Μια επιστημονική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα βαθιά παιδικά τραύματα μπορούν να σημαδέψουν ένα άτομο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Τα τραύμα επαναπροσανατολίζει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών, καθιστώντας τα σε υψηλή εγρήγορση και άγχος ακόμη και δεκαετίες αργότερα.

Αυτή η διαδικασία, γράφουν οι συγγραφείς, δημιουργεί έναν μηχανισμό που ονομάζεται «ενισχυμένη επεξεργασία της απειλής». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μελέτες επί των παιδιών που έχουν ζήσει προηγούμενους πολέμους δείχνουν ότι υποφέρουν δυσανάλογα από ιατρικές παθήσεις, μεταξύ των οποίων καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Τον μάρτιο του 2022, πέντε γιατροί από το Αφγανιστάν, την Ινδία, την Ιρλανδία και τη Σρι Λάνκα έγραψαν μια συντετριμμένη επιστολή στο The Lancet, στην οποία υπενθύμιζαν στον κόσμο τα δεινά των αφγανών παιδιών.

Το 2019, κάθε παιδί στο Αφγανιστάν γεννήθηκε και μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κανένα τους δεν γνώρισε την ειρήνη. Οι συγγραφείς πρόσεξαν ότι «οι μελέτες των ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων στα παιδιά και εφήβους αφγανούς είναι σπάνιες και τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει είναι χαμηλής ποιότητας».

Στη συνέχεια πρότειναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης για παιδιά από το Αφγανιστάν που βασίζεται στην τηλεματική βοήθεια και σε μη ιατρικούς επαγγελματίες. Σε έναν άλλο κόσμο, το σχέδιο μπορεί να είχε συζητηθεί παντού.

Μερικοί από τους πόρους που είχαν πλουτίσει τους εμπόρους όπλων κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου θα δαπανούνταν αντ’ αυτού για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Αλλά αυτό δεν είναι το μονοπάτι που ακολουθούμε στον κόσμο μας.

Mahoud Ahmad, Iraq, Title Not Known, “Ahmad 9,” 1976

Η δήλωση για τους εμπόρους όπλων δεν γίνεται τυχαία. Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) του δεκεμβρίου 2024, οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών στον κόσμο αύξησαν τα συνδυασμένα έσοδα όπλων κατά 4,2% το 2023, φτάνοντας το απίστευτο νούμερο των 632 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέντε εταιρείες με έδρα τις Ηπα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των εσόδων. Μεταξύ 2015 και 2023, αυτές οι 100 εταιρείες αύξησαν τα συνολικά τους έσοδα από όπλα κατά 19%.

Αν και οι πλήρεις αριθμοί για το 2024 δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι, αν παρατηρήσουμε τα τριμηνιαία έγγραφα των μεγάλων εμπόρων θανάτου, τα κέρδη τους έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Δισεκατομμύρια για τους πολεμοκάπηλους, αλλά τίποτα για τα παιδιά που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες.

Το 2014, ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων παιδιών. Δύο περιστατικά τον ιούλιο ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Πρώτα, το Ισραήλ εκτόξευσε έναν πύραυλο που έπληξε το Fun Time Beach Café (Waqt al-Marah) στο Khan Younis στις 23:30 στις 9 ιουλίου.

Στο μπαρ, μια αυτοσχέδια κατασκευή περίπου τριάντα μέτρα από τη Μεσόγειο Θάλασσα, αρκετοί άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2014 μεταξύ Αργεντινής και Ολλανδίας.

Ήταν όλοι πραγματικοί ποδοσφαιρόφιλοι. Ο ισραηλινός πύραυλος σκότωσε εννέα νέους: Musa Astal (16 ετών), Suleiman Astal (16 ετών), Ahmed Astal (18 ετών), Mohammed Fawana (18 ετών), Hamid Sawalli (20 ετών), Mohammed Ganan (24 ετών), Ibrahim Gan (25 ετών) και Ibrahim Sawalli (28 ετών). Ποτέ δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη νίκη της Αργεντινής στα πέναλτι ή τη νίκη της Γερμανίας σε έναν πολύ τεταμένο αγώνα λίγες μέρες αργότερα.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ, εν τω μεταξύ, δεν έχουν σταματήσει. Τρεις μέρες αργότερα, στις 16 ιουλίου, κάποια αγόρια έπαιζαν ποδόσφαιρο –σαν να ξαναέπαιζαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην παραλία της Γάζας– όταν ένα πλοίο του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού πυροβόλησε πρώτα σε μια προβλήτα και στη συνέχεια, καθώς τα αγόρια έφευγαν τρέχοντας από την έκρηξη εναντίον τους, το Ισραήλ σκότωσε τέσσερα από αυτά – τους Ismail Mahmoud Bakr (9 ετών), Zakariya Ahed Bakr (10 ετών), Ahed Atef Bakr (10 ετών) και Mohammad Ramez Bakr (11 ετών)– και τραυμάτισε άλλα.

Ismail Shammout, Gaza, Occupied Palestinian Territory, We Will Not Leave, 1987. (Via Tricontinental: Institute for Social Research)

Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα το 2014 σκότωσε τουλάχιστον 150 παιδιά συνολικά. Όταν η ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem (πλήρες όνομα B’Tselem – Το Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα) δημιούργησε ένα στιγμιότυπο για τη μετάδοση των ονομάτων των παιδιών στην ισραηλινή τηλεόραση, η ισραηλινή υπηρεσία εκπομπής και μεταδόσεων την απαγόρευσε.

Ο Βρετανός ποιητής Μάικλ Ρόζεν απάντησε στις δολοφονίες και την απαγόρευση με το όμορφο ποίημα «Don’t Mention the Children», μην δίνετε τα ονόματα των παιδιών’.

Μην αναφέρετε τα παιδιά.

Μην αναφέρετε τα νεκρά παιδιά.

Ο λαός δεν πρέπει να ξέρει τα ονόματα

των νεκρών παιδιών.

Τα ονόματα των παιδιών πρέπει να κρύβονται.

Τα παιδιά πρέπει να είναι δίχως όνομα.

Τα παιδιά πρέπει να αφήσουν αυτόν τον κόσμο

ανώνυμα.

Κανείς δεν πρέπει να γνωρίζει τα ονόματα

νεκρά παιδιά.

Κανείς δεν πρέπει να προφέρει τα ονόματα των

νεκρών παιδιών.

Κανείς δεν πρέπει να σκέφτεται καν πως τα παιδιά

έχουν ένα όνομα.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα ήταν επικίνδυνο

να γνωρίζει τα ονόματα των παιδιών.

Ο λαός πρέπει να προστατεύεται από

το να γνωρίζει τα ονόματα των παιδιών.

Τα ονόματα των παιδιών θα μπορούσαν να εξαπλωθούν

σαν μια πυρκαγιά.

Οι άνθρωποι δεν θα ήταν ασφαλείς αν ήξεραν

τα ονόματα των παιδιών.

Μην αναφέρετε τα νεκρά παιδιά.

Μην θυμάστε τα νεκρά παιδιά.

Μην σκέφτεστε τα νεκρά παιδιά.

Μην λέτε: «πεθαμένα παιδιά».

Ναι, τα παιδιά έχουν ονόματα. Θα συνεχίσουμε να ονομάζουμε όλα όσα καταφέρνουμε να θυμόμαστε. Δεν θα τα ξεχάσουμε. Τον σεπτέμβριο του 2024, το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε μια ενημερωμένη λίστα με τα ονόματα των παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη γενοκτονία Ηπα-Ισραήλ από τον οκτώβριο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024. Η λίστα περιλαμβάνει 710 νεογνά των οποίων η ηλικία αναφέρεται ως μηδέν. Πολλά από αυτά είχαν μόλις δεχτεί το όνομα.

Αν και ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος για να αναπαραχθεί εδώ, η ιστορία των Ayssel και Asser Al-Qumsan είναι εμβληματική. Στις 13 αυγούστου 2024, ο Mohammed Abu Al-Qumsan έφυγε από το διαμέρισμά του στο Deir al-Balah, στην κεντρική «ασφαλή ζώνη» της Γάζας, για να καταγράψει τη γέννηση των δίδυμων γιων του Ayssel και Asser. Άφησε τα δίδυμα με τη μητέρα τους, τη γιατρό Jumana Arfa (29), η οποία τα είχε γεννήσει τρεις μέρες νωρίτερα στο νοσοκομείο Al-Awda στο Nuseirat. Η ιατρός Jumann Arfa ήταν φαρμακοποιός που εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar της Γάζας. Λίγες μέρες πριν φέρει στο φως τα παιδιά της, έγραψε στο Facebook ότι το Ισραήλ στοχοποιεί τα μωρά, επικαλούμενη μια συνέντευξη με τον εβραίο-αμερικανό χειρουργό Δρ Mark Perlmutter σε ένα δυνατό ρεπορτάζ ​​του CBS με τίτλο Children of Gaza (Παιδιά της Γάζας). Όταν ο Μοχάμεντ επέστρεψε αφού κατέγραψε τα δίδυμα, διαπίστωσε ότι το σπίτι τους είχε καταστραφεί και ότι η γυναίκα του, τα νεογέννητα παιδιά και η πεθερά του είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή επίθεση.

Ayssel Al-Qumsan.

Asser Al-Qumsan.

Πρέπει να δώσουμε ένα όνομα στα νεκρά παιδιά.

Malak Mattar, Gaza, Occupied Palestinian Territory, Tiger Embracing the Boy, 2024.

 

ΜιχάληςΜίκεΜαυρόπουλος    La Bottega del Barbieri

Le lacrime dei nostri bambini

Προηγούμενο άρθρο

Κοπή πίτας Σωματείου Επαγγελματιών Θάσου (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Κοπή της βασιλόπιτας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (φωτογραφίες)