Dark Mode Light Mode
3 αντιδημάρχους όρισε ο Λευτέρης Κυριακίδης στο Δήμο Θάσου
ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ» ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΗΤΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Δήλωση Χ. Τοψίδη για την συνεργασία παρατάξεων στην ΠΑΜΘ

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ» ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΗΤΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Ο Δήμος Καβάλας «ταξίδεψε» και φέτος στο Καστελλόριζο, στο ανατολικότερο άκρο του Αιγαίου και της Ελλάδας, προσφέροντας τα δώρα στα σαράντα παιδιά του ακριτικού νησιού που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού ΝτοκιμαντέρΚαστελλορίζου, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου Μεγίστης και της Βουλής των Ελλήνων.

Η γεν. γραμματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Καστελλορίζου  επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα ΝεοελληνικώνΣπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κ. Ειρήνη Σαρίογλουευχαρίστησε θερμά το Δήμο Καβάλας, την απερχόμενη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα καθώς και το νέο δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη για την υποστήριξη στο θερμό του Φεστιβάλ αλλά κυρίως για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση προς τα παιδιά του νησιού να συνεχίζουν κάθε καλή προσπάθεια.

«Βασική μας φιλοδοξία», υπογράμμισε η κ. Σαρίογλου, «είναι τα εντάξουμε τα παιδιά του Καστελλορίζου σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια. Πιστεύουμε στα παιδιά, στις δυνατότητες που έχουν. Θέλουμε να επενδύσουμε στα παιδιά, να τα φέρουμε πιο κοντά στην τέχνη, στον πολιτισμό, την ιστορία. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, να τα παρακινήσουμε, να τα δώσουμε κίνητρα, ερεθίσματα κι εμπειρίες ώστε ν’ αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και παραστάσεις στη ζωή τους. Μόνο έτσι τα παιδιά, που είναι το μέλλον αυτού του νησιού, θα βοηθήσουν το νησί τους να το κάνουν καλύτερο. Για όλους αυτούς τους λόγους κάθε χρόνο, εδώ τεσσερα χρόνια, μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνουμε πολλές δράσεις για τα παιδιά γιατί τα θεωρούμε και είναι το πιο δραστήριο και σημαντικό κομμάτι αυτού του πολιτιστικού θεσμού».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μια μητέρα του νησιού, με τους 250 μόνιμουςκατοίκους και τα  40 παιδιά, η κ. Ειρήνη Χούλη,ευχαρίστησε με λόγια καρδιάς το Δήμο Καβάλας, την κ. Τσανάκα και το νέο δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη για το ενδιαφέρον τους προς το ακριτικό νησί τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν την έμπρακτη επιβράβευση των προσπαθειών τους από μια δημοτική αρχή και μια κοινωνίαανθρώπων στην άλλη άκρη της πατρίδας μας.

Λίγο πριν από την επίδοση των δώρων στα παιδιά,στο χώρο του φεστιβάλ, παρουσία όλων των κατοίκων του νησιού και δεκάδων προσκεκλημένων,προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο φιλμάκι με τις ομορφιές και τα μνημεία της Καβάλας που επιμελήθηκε ο Καβαλιώτης Στέλιος Πολυχρονίδης.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Καστελλορίζου

Φέτος, από τις 25 Αυγούστου έως τις 1 Σεπτεμβρίου, στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, στο πανέμορφο Καστελλόριζο,  φιλοξενήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» (Beyond the Borders).

Εκεί, κάτω από τον έναστρο ουρανό, με θέα το υπέροχο φυσικό λιμάνι του νησιού, στο μέσον της πλακόστρωτης πλατείας και δίπλα σ’ ένα από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς σπίτια, Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι μαζί με τους λιγοστούς ντόπιους κατοίκους παρακολούθησαν για μια ακόμη χρονιά ένα διαφορετικό φεστιβάλ. Χωρίς προβολείς και κόκκινα χαλιά. Χωρίς μακροσκελείς λόγους. Χωρίς επίσημο ένδυμα και φωτογραφικά  φλάς.

Κι όμως, η απλότητα του χώρου σε συνεπαίρνει. Οι πράξεις των ανθρώπων μεταμορφώνονται σε αρχοντιά. Η θαλασσινή αύρα σε ταξιδεύει καθώς το ένα μάτι σου κοιτάει τις ταινίες που προβάλλονται και το άλλο κοντοστέκεται στην άκρη του λιμανιού πάνω στο κάστρο. Η συνάντηση αυτή διαφορετικών ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη γίνεται μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλής ομορφιάς, εκεί, στην άκρη του Αιγαίου και της Ελλάδας. Τα λόγια τους είναι τόσα όσα θα έπρεπε για να περιγράψουν τα νοήματα. Τίποτα σε αυτή συνύπαρξη φύση, τέχνης, πολιτισμού και ανθρώπινης δημιουργίας δεν είναι παραπάνω από όσο θα έπρεπε.

Οι ταινίες που διαγωνίζονται  και οι παράλληλες εκδηλώσεις

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο φυσικό, κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον διαγωνίστηκαν φέτος 25 ξένα και ελληνικά ντοκιμαντέρ υψηλής καλλιτεχνικής αξίας προερχόμενα από 18 διαφορετικές χώρες. Τα έργα διαγωνίστηκαν για το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ, καθώς και για το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.

Το «Πέρα από τα Σύνορα» πλαισιώθηκε και φέτος από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όσοι βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο νησί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας για τους ANZAC (ευγενική παραχώρηση της Πρεσβείας της Αυστραλίας), να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Νόστος, Η επιστροφή του Οδυσσέα» του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και να απολαύσουν μοναδικές μουσικές συναυλίες από τον Μπάμπη Τσέρτο και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

3 αντιδημάρχους όρισε ο Λευτέρης Κυριακίδης στο Δήμο Θάσου

Επόμενο άρθρο

Δήλωση Χ. Τοψίδη για την συνεργασία παρατάξεων στην ΠΑΜΘ