Dark Mode Light Mode

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

Η πρόταση. Αρχείο Δήμου Καβάλας.

Πρωί- πρωί εν μέσω σφοδρού καύσωνα σταθμεύω στο πάρκιγκ του Αγίου Ιωάννη και προχωρώ στη Βενιζέλου. Με έκπληξη διαπιστώνω ότι δεν ζεσταίνομαι σε καμία πλευρά του δρόμου, καθώς τα πεζοδρόμιά της σκιάζονται από πλατάνια και κουτσουπιές. Τα δένδρα φυτεμένα το 2016, πριν δηλαδή οκτώ χρόνια, έχουν ψηλώσει και φτάνουν το ύψος του πρώτου ορόφου των πολυκατοικιών βοηθώντας στο δροσισμό και των διαμερισμάτων!

Και η κυκλοφορία είναι ικανοποιητική, αλλά κυρίως το μικροπεριβάλλον που δημιουργήθηκε σ’ αυτόν τον κάποτε πιο επιβαρυμένο δρόμο της Καβάλας, είναι εντυπωσιακό.  Και δυστυχώς σταματά στην οδό Δαγκλή, καθώς η επέμβαση στο δρόμο, σταματούσε εκεί.

 

Πρόκειται για την εφαρμογή της μελέτης με τον τίτλο «Βιοκλιματική αναβάθμιση στο κέντρο της Καβάλας», στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ερυθρού. Σταυρού, Βενιζέλου και Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, καθώς και των πάρκινγκ Ροδόπης και Διοικητηρίου και του Πάρκου Φαλήρου, εφαρμόζοντας σύγχρονες  βιοκλιματικές λύσεις.  Τοποθετήθηκαν ειδικοί κυβόλιθοι στα πεζοδρόμια και άσφαλτος,  φυτεύτηκαν δέντρα και φυτά, τοποθετήθηκαν καθιστικά και νέα φωτιστικά LED χαμηλής κατανάλωσης. Τα  πεζοδρόμια διαπλατύνθηκαν, κατασκευάστηκαν θέσεις στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων μπροστά από τα ξενοδοχεία,  υπογειώθηκαν  τα δίκτυα ΟΤΕ και ΔΕΗ,  ξανασχεδιάστηκαν οι  χώροι στάθμευσης στο Διοικητήριο, στη «Ροδόπη» και στην Ερυθρού Σταυρού. Η μελέτη εκπονήθηκε από τη συνάδελφο Σουζάνα Νικολαΐδη το 2013, επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή και εφαρμόστηκε το 2016 επί δημαρχίας Δήμητρας Τσανάκα.

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της μελέτης είναι η πυκνή φύτευση των δένδρων, που δροσίζουν αποτελεσματικά τα πεζοδρόμια αλλά και τμήματα των δρόμων. Με διαφορά τα πλέον κατάλληλα δένδρα αναδείχτηκαν στην περιοχή της Τράπεζας Πειραιώς, οι μουριές που δεν καρπίζουν, και αμέσως μετά τα πλατάνια που ανέφερα. Αυτά τα δύο δένδρα θα πρέπει να φυτευτούν πυκνά σε όλα τα πεζοδρόμια. Αρκετά πλέον τα παραδείγματα των αναπλάσεων, αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι μόνο  δένδρα στα πεζοδρόμια, τα οποία οι καταστηματάρχες οφείλουν να τα υιοθετήσουν και να τα ποτίζουν, όπως κάνει εδώ και καιρό το εξαιρετικό κομμωτήριο δίπλα στο πάρκινγκ του Αγιαννιού. Κύριοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, οφείλεται να τρέξετε! Ο χρόνος όλων για ανθρώπινη Καβάλα είναι ελάχιστος!

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ στη συνάδελφο Σουζάνα Νικολαΐδη για την εκπόνηση της μελέτης «Βιοκλιματική αναβάθμιση στο κέντρο της Καβάλας» και στον πολιτικό μηχανικό Βασίλη  Στυλιανίδη για τη σωστή και γρήγορη εφαρμογή της!

Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Προηγούμενο άρθρο

Η Καβάλα «κλείνει ραντεβού» με τον Σωκράτη Μάλαμα στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival

Επόμενο άρθρο

Παρουσίαση του Προέδρου και των μελών του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Καβάλας (videos)