Dark Mode Light Mode

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

Εικόνα 1 Η Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τη Σχολή της Χάλκης την επισκέφτηκα πρώτη φορά το 1985  με τον άντρα μου στο γαμήλιο ταξίδι μας. Ο τότε σχολάρχης Μάξιμος, μας ξενάγησε και ακόμη έχω την ανάμνηση της Αίθουσας του Δεσποτικού της με τα πορτραίτα του Παύλου Στεφάνοβιτς Σκυλίτση, χορηγού της Σχολής και των σχολαρχών της. Και 39 χρόνια αργότερα, την Τετάρτη  04/09/2024, αξιώθηκα τη μεγάλη τιμή να παρουσιάσω σ αυτή την αίθουσα, το χρονικό της μελέτης και κατασκευής του περικαλλούς μητροπολιτικού ναού της Καβάλας του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Η εισήγηση έγινε υπό το βλέμμα του Στεφάνοβιτς Σκυλίτση, ενώπιον του παναγιωτάτου οικουμενικού πατριάρχου, κ. Βαρθολομαίου του Έλληνα πρέσβη κ. Κ. Κούτρα στην Κωνσταντινούπολη και της ιεραρχίας του οικουμενικού πατριαρχείου συμπεριλαμβανομένου του Αμερικής Ελπιδοφόρου, αλλά και πολλών αγαπημένων φίλων που συνόδευσαν την αποστολή της Ιερής Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Ήταν εκδήλωση υψηλού επιπέδου και συμβολισμών, ενταγμένη στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της μητρόπολης μας, που ξεκίνησε με μοναδικό τρόπο στη Χάλκη. Ευτυχείς όσοι τη ζήσαμε!

Εικόνα 2. Ο ναός Σεργίου και Βάκχου σε καταπράσινη περιοχή
Εικόνα 3. Ο ναός της Σχολής της Χάλκης, η Αγία Τριάδα

Ξεκινήσαμε με καραβάκι για τη Χάλκη από μια εντυπωσιακά καταπράσινη Κωνσταντινούπολη, που λες και δεν την άγγιξε η κλιματική αλλαγή που έχει αποξηράνει τη χώρα μας. Φτάσαμε στο νησί, όλοι οι φορείς της Καβάλας, αλλά και απλοί Καβαλιώτες και αρχικά παρακολουθήσαμε στον περικαλλή ναό της Αγίας Τριάδας της Σχολής, το συγκινητικό μνημόσυνο προς τιμήν των τριών Χαλκιτών μητροπολιτών της μητρόπολης μας, Ιωακείμ Σγουρού, Χρυσοστόμου και Αλεξάνδρου, του ιερέως του Λιμένα Θάσου Γεωργίου Διαμαντοπούλου και των θεολόγων Ιωάννη Βαρδαβούλια, συμμαθητή του οικουμενικού Πατριάρχη, Ιπποκράτους Φιντάνη και Διμητρίου Καπράκη. Ακολούθησε η ημερίδα της μητρόπολης με την παρουσίαση  και δύο άλλων εισηγήσεων με μεγάλο ενδιαφέρον από το μητροπολίτη Χαλκηδόνας κ. Μελίτωνα στο ενδεδειγμένο ιεροπρεπές ύφος για τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και του ιερομονάχου κ. Μελετίου Στεφανάτου για τον μητροπολίτη Αλέξανδρο.

Εικόνα 4. Η εισήγηση στο Δεσποτικό της Σχολής

Η δική μου εισήγηση είχε ως αντικείμενο το μητροπολιτικό ναό μας, έργο του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, αρχιτέκτονα και της Μονής της Χάλκης, την οποία μελέτησε σε σχήμα Π, προς τιμή του Σκυλίτση, με πρότυπο τον Ιουστινιάνειο ναό της Αγίας Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για νεοβυζαντινό ναό που διαφέρει από τους υπόλοιπους σύγχρονους του ναούς  της χώρας μας, που ακολουθούν τον ελληνοβυζαντινό ρυθμό, τον επίσημο αρχιτεκτονικό ρυθμό του Ελληνικού κράτους και αυτό οφείλεται, τόσο στον Πολίτη επίσημο αρχιτέκτονα του Πατριαρχείου Περικλή Φωτιάδη, αλλά και στον Χαλκίτη  μητροπολίτη Ιωακείμ Σγουρό της μητρόπολης Ξάνθης, όπου υπαγόταν η πόλη μας.

Εικόνα 5. Η πιόσχημη τραπεζαρία στήθηκε στον πράσινο περίβολο της Μονής

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, κατεβαίνοντας τα σκαλιά της Σχολής, μας περίμενε η έκπληξη: Στους καταπράσινους κήπους της Σχολής είχε στηθεί ομοίως τραπέζι σε σχήμα Π, όπου γευματίσαμε όλοι μαζί με επικεφαλής τον Πατριάρχη, όλους τους αρχιερείς, τους ιερείς της μητρόπολης μας και τους λαϊκούς. Εμπειρία σε όλα τα επίπεδα!

Εικόνα 6. Ο πατριάρχης, οι ιερείς και οι λαϊκοί συντρώγουν

Και ολοκληρώνοντας η νέα έκπληξη: Η συμβουλή του αρχιερατικού επιτρόπου Θάσου, κ. Παντελεήμονα: Από την επόμενη φορά, εισήγηση μόνο με θέμα την Θάσο! Ήταν σαν να άκουγα τον πατέρα μου! Αν ζούσε θα μου έλεγε ακριβώς το ίδιο! π. Παντελεήμονα ευχαριστώ για την πατρική συμβουλή! Θα προσπαθήσω!

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. ΣΤΕΦΑΝΟ, ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΠΙΩΝ ΠΑΥΛΟ ΚΑΙ Σ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ!

Σαπφώ Αγγελούδ-Ζαρκάδα

Προηγούμενο άρθρο

Καβάλα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι γιατί έριχναν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό

Επόμενο άρθρο

"Η Περιφέρεια να ανακαλέσει την απόφαση για τον Ζέφυρο"