Ο πρόεδρος συλλόγου των Κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος μίλησε στην Πρωινή για την φετινή ιδιαιτερότητα, το Πάσχα των Καθολικών να βρίσκεται σε μεγάλη χρονική απόσταση από το Πάσχα των Ορθοδόξων.
Εξήγησε το πως η αγορά εξυπηρέτησε την πρώτη εορτή και πώς προετοιμάζεται για τη δεύτερη. Μίλησε για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, για τους εμπόρους και φυσικά για τους καταναλωτές!
Ο Νίκος Δημόπουλος σημειώνει ότι το ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα εν τω μεταξύ μειώθηκε, επιμένοντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να δείχνουν εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη που γνωρίζουν. Για να αγοράζουν κρέας πραγματικά αυτό που αναφέρουν οι επιγραφές και ταμπέλες του.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως είναι οι κτηνοτρόφοι λίγο μετά το Πάσχα των Καθολικών και πριν το Πάσχα το Ελληνικό, το Ορθόδοξο;
Απ: Το Πάσχα είναι … Πάσχα. Φέτος έτυχε να είμαστε λίγο μακριά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μεταξύ των δύο εορτών έχουμε ένα μήνα σχεδόν διαφορά. Μέχρι τώρα έχουν φύγει αρκετά σφάγια στην Ιταλία, πιο πολύ από τη Νότια Ελλάδα αλλά και από εδώ. Οι τιμές ήταν σχετικά καλές γιατί αυτά τα ζώα έχουν μικρό κόστος, είναι σε λίγα κιλά, στα 6- 8 κιλά. Αυτά ζητάνε και από την Ιταλία και από άλλες περιοχές που είχαν Καθολικό Πάσχα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε το δικό μας Πάσχα. Οι έμποροι ήδη μαζεύουν ζώα. Αυτοί που περιμένουνε σχεδόν να πουλήσουν την τελευταία εβδομάδα, έχουν ένα ρίσκο. Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι στα 7 με 8 ευρώ. Τώρα οι έμποροι αρχίζουν τα γνωστά. Το ζώο είναι πολύ βαρύ, είναι πολύ ελαφρύ, είναι στραβό το πόδι του κτλ. Ξέρουμε πως είναι αυτή η διαδικασία, προσπαθούν όσο μπορέσουν να ρίξουν τις τιμές. Με επιστολή στον Υπουργό γνωστοποιήσαμε ότι έχουμε σχεδόν τα μισά ζώα από το 2015. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατό με τα μισά ζώα να εφοδιάζεται με τις ίδιες ποσότητες η αγορά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, κυρίως.
Ερ: Πόσα θα το αγοράζει ο καταναλωτής το αρνί και το κατσίκι; Αν το βρούμε βέβαια.
Απ: Θα το βρείτε. Το θέμα είναι αυτό που θα αγοράζετε, να είναι αυτό που λέει η ταμπέλα. Εάν σας πουλάνε Ελληνικό ή σας πουλάνε εισαγόμενο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα βούλησης του καθενός. Από που θα το αγοράζετε και τι είναι αυτό τελικά. Εάν έχετε εμπιστοσύνη σε ένα δικό σας κρεοπώλη, να πάτε στον κρεοπώλη. Αυτό κάνω και εγώ. Δεν θα πάω στη διαδικασία στα σούπερ μάρκετ. Η χώρα μας είχε τα περισσότερα γίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εισαγωγές από το εξωτερικό. Τα αρνιά είναι κυρίως αυτά που έρχονται από Ρουμανία, από Βουλγαρία, από Σκόπια. Είναι σημαντικό η εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη. Βέβαια και οι κρεοπώλες να λειτουργούν με τον σωστό τρόπο.
Ερ: Στηριζόμαστε στην εμπιστοσύνη, στηριζόμαστε και επιλέγουμε τον κρεοπώλη αλλά πόσο θα μας το πουλήσει ο κρεοπώλης;
Απ: Αυτό είναι θέμα το πώς δουλεύει ο καθένας. Αν κάποιος δουλεύει με μικρό ή μεγάλο κέρδος. Συνήθως το αρνί είναι κράχτης αυτή την περίοδο. Είναι μια τιμή λογική στα 11- 12 με 13 ευρώ. Εξαρτάται κι ο καθένας το πως θέλει να δουλέψει. Θέλει να δουλέψει με πολύ κόσμο; Θέλει να δουλέψει με λίγο κόσμο;