Dark Mode Light Mode

Τα εύσημα

 

 

Φωτογραφία: Γιώργος Μυτιληνός

 

Πρωινό του Σαββάτου στο ΙΑ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων, παρακολουθώ  τις  εργασίες του. Με ενδιαφέρον ανακαλύπτω την ανακοίνωση για το τοπικό καρνάγιο, με εισηγητή ναυπηγό-καθηγητή του ΕΜΠ, απόφοιτο των σχολών Ναυπηγών Μηχανικών και  Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

 

Ήξερα πολύ καλά το καρνάγιο μας και προσωπικά τους τωρινούς ιδιοκτήτες, γιατί ήταν φίλοι του άνδρα μου που ενώ καταγόταν από την Αετομηλίτσα, το  χωριό της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υψόμετρο, ήταν παθιασμένος ιστιοπλόος και λάτρης των ξύλινων σκαριών, οπότε  το ενδιαφέρον μου ήταν πολύ μεγάλο.

 

Κατάπληκτη  άκουσα ότι ο καθηγητής  συνεργάστηκε  την  τριετία 1988-1991 με την εταιρεία κατασκευής ξύλινων και πλαστικών σκαφών «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΠΕ» που έχει έδρα το καρνάγιο της πόλης μας. Επιπλέον διετέλεσε και διαχειριστής και τεχνικός υπεύθυνος της, γεγονός  που  τον  επιτρέπει  να συνδυάζει άριστα  τη θεωρία με την πράξη, απαραίτητο προσόν για  κάθε καθηγητή.

 

Μας έδειξε ξύλινα σκάφη που κατασκευάστηκαν τότε και τα οποία ήταν εξαιρετικά σχεδιασμένα, σπάνιο γεγονός για ένα ναυπηγείο του βορρά. Τόνισε το θαυμασμό του για την ύπαρξη «σχεδιαστικής σάλας» στο ναυπηγείο, κάτι που εμείς το ξέρουμε αλλά ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι  δεν είναι καθόλου συνηθισμένη στα άλλα καρνάγια.

 

Ο θαυμασμός του για το καρνάγιο μας ήταν ολοφάνερος. Πρότεινε λοιπόν, τη μεταφορά του  στο εμπορικό λιμάνι της Νέας Καρβάλης  και τη πλαισίωση του με συμπληρωματικές  δραστηριότητες, γιατί θεωρεί ότι όχι μόνο η επισκευή, αλλά και το κτίσιμο των ξύλινων σκαφών παρά τη διάδοση των πλαστικών σκαριών έχει ακόμη μέλλον. Και επιπλέον πιστεύει ότι το δικό μας καρνάγιο διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία και συχνά διορθώνει κακοσχεδιασμένα σκαριά!

 

Βρήκα εξαιρετική την πρότασή του, η οποία  σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα να κινητοποιήσει Καβαλιώτες ναυπηγούς μηχανικούς που δραστηριοποιούνται χρόνια στην Αθήνα, μπορεί να αποδώσει στο μέλλον πολύ θετικά αποτελέσματα.  Αξίζει να αναφέρουμε τους Καβαλιώτες διακεκριμένους ναυπηγούς: Γιάννη Κουρματζή, Θόδωρο Μερασεδόγλου και Πάνο Μάντζαρη, οι οποίοι έχοντας τεράστια εμπειρία, ξεκίνησαν ήδη τις πρώτες ενέργειες. Μακάρι λοιπόν  να συνεργαστούν όλοι, «εν τη ενώσει η ισχύς».

 

Είμαι σίγουρη  και το ΤΕΕ-ΑΜ θα βοηθήσει σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί θα είναι θαυμάσιο να έχουμε  στην Καβάλα ένα εκσυγχρονισμένο καρνάγιο, αντάξιο της βορειότερης ελληνικής πόλης-λιμάνι.

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΕΜΠ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ!

                                                                   Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Προηγούμενο άρθρο

Με την ευκαιρία της δίκης του παρέδωσε στην υπηρεσία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αντικείμενα!

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018