Dark Mode Light Mode

Τα εύσημα

 

 

Ο προπάππος του ήλθε από την Κωνσταντινούπολη στο Βόλο και ξεκίνησε την κατασκευή δερμάτινων παπουτσιών.

Ο παππούς του ήλθε στη Θάσο ψάχνοντας, πιθανόν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, το χαμένο αδελφό του Αλέξη, καθώς είχε πληροφορίες ότι αποβιβάστηκε στο νησί. Δεν τον βρήκε, αλλά ρίζωσε στο Θεολόγο όπου και παντρεύτηκε. Στο χωριό άνοιξε και ο ίδιος παπουτσάδικο. Ήταν όμως πνεύμα ανήσυχο και μετακινήθηκε στα Λιμενάρια, και μετά στην Καβάλα. Και όπως συνηθίζεται  στο νησί, οι Θασίτες του κόλλησαν το προσωνύμιο παπουτσής με αποτέλεσμα το επώνυμό του από Αλεξίου να γίνει Παπουτσής.

Ο πατέρας του γεννήθηκε στο Θεολόγο και από μικρός ασχολήθηκε με τον πατέρα του στο παπουτσάδικο. Ήταν κι αυτός ανήσυχος, γι αυτό μπάρκαρε και το 1967  ξενιτεύτηκε στη Γερμανία. Το 1976 γύρισε στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε βιοτεχνία κατασκευής παπουτσιών που τη λειτούργησε ως το 1989. Το έτος αυτό επέστρεψε στη Γερμανία και παρέμεινε ως το 1996, οπότε επέστρεψε στο Θεολόγο και άνοιξε το σημερινό μαγαζί παπουτσιών.

Ο ίδιος γεννήθηκε στη Γερμανία και στο Θεολόγο ήλθε το 2002. Στο χωριό ευτυχώς, παντρεύτηκε καπέλα από τον Ποτό, προσαρμόστηκε και συνέχισε το μαγαζί.

Ήταν το προηγούμενο Σάββατο όταν με τις κόρες μου φτάσαμε στο Θεολόγο, για να επισκεφτούμε τα ξωκκλήσια του. Στον κεντρικό δρόμο, είδαμε τη βιτρίνα του, όπου διατηρεί και ένα παπούτσι, κατασκευή των προγόνων του, και μπήκαμε. Όταν καταλάβαμε βλέποντας τη μηχανή, ότι κατασκευάζει ό ίδιος τα πέδιλα ενθουσιαστήκαμε. Κι ο ενθουσιασμός μας κορυφώθηκε με την προσεκτική παρατήρηση των δημιουργημάτων του. Κατασκευάζει χειροποίητα σανδάλια από δέρμα μοσχαριού, σε εξαιρετικά χρώματα και φόρμες. Κομψά, άνετα, εργονομικά, που δεν έχουν να ζηλέψουν τα αντίστοιχα των καταστημάτων της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Ο ίδιος μας περιποιήθηκε δεόντως, χαμογελαστός πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή του και τη δουλειά του.

Φυσικά αγοράσαμε πέδιλα και συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζηγιώργη. Κι εκεί στο υπόγειό του ξανά ενθουσιαστήκαμε, όταν είδαμε την παλιά μηχανή του παππού του και ένα παλιό σανδάλι που η οικογένεια του χάρισε στο μουσείο. Ε ναι λοιπόν ησύχασα, η παράδοση συνεχίζεται, υπάρχει ελπίδα!

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ!

Δρ. Σαπφώ Αγγελούδη

Προηγούμενο άρθρο

Ο «Ξενοφών» σαρώνει το Αιγαίο με ανέμους έως 9 μποφόρ - Δεν έκανε το δρομολόγιο του ο "Διαγόρας"

Επόμενο άρθρο

Στον Προμηθέα Πατρών ο Παναγιώτης Λογοθέτης που πέρσι αγωνίστηκε στον ΓΣΕ