Δευτέρα βράδυ, με μεγάλη ζέστη κατηφορίζουμε στο καρνάγιο. Στις υπέροχες παλιές Οθωμανικές καπναποθήκες με τις δίρριχτες στέγες, που εικονίζονται μοναχικές σε κάρτα του 1904, θα παρακολουθήσουμε παράσταση στα πλαίσια του φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Το θέμα της: το απαράδεκτο κόψιμο των παραδοσιακών σκαριών αλλά και η δύσκολη ζωή των Αιγυπτίων που δουλεύουν νυχθημερόν στα ψαροκάικα της πόλης μας, μακριά από την πόλη τους, την Ezbet El Borg, που και η ίδια έχει καϊκια και καρνάγια, όπως και η Καβάλα.
Φτάνουμε νωρίς. Η επιλογή του χώρου άριστη. Δίπλα του η σάλα του καρνάγιου και απέναντι από την είσοδο της παραθαλάσσιας μονάδας-θεάτρου δύο τμήματα ξύλινων σκαφών, φυσικό σκηνικό. Σιγά-σιγά καταφτάνουν γνωστοί και φίλοι και σύντομα εισερχόμαστε στον μικρό στεγασμένο χώρο που διαθέτει και υπερυψωμένη σκηνή.
Πρώτη έκπληξη, η αντιστροφή. Στη σκηνή οι θεατές και δίπλα στην είσοδο οι ηθοποιοί με απίθανο σκηνικό στο βάθος τα κομμένα καϊκια. Τι υπέροχη εμπειρία, να κάθεσαι με μια παρέα φίλων και μπροστά σου να παρακολουθείς παράσταση με ηθοποιούς, που τους ξέρεις με τα μικρά τους ονόματα, γιατί είναι συμμαθητές των παιδιών σου ή παιδιά συμπολιτών σου.
Και πόσες ευρηματικές λύσεις επί σκηνής, με το νάυλον, το νερό, το τραπέζι, τις σύγχρονες ψαροκασέλες, το σφινάκι με τη μαστίχα, τόσοι πολλοί συμβολισμοί. Αληθινά χειροποίητη παράσταση! Τι ταλαντούχα παιδιά που διαθέτει αυτή η χώρα, αυτή η πόλη και τι κρίμα να τα χάνουμε στην Αθήνα και στο εξωτερικό, όταν εδώ έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη από τη δροσιά, τη σεμνότητα και το ταλέντο τους! Μπράβο τους που όχι μόνο έπαιξαν, αλλά και η Εύα σκηνοθέτησε και την παράσταση.
Στο τέλος απήλαυσα την καθαρή ματιά των ηθοποιών καθώς τους συγχαίραμε και έμαθα ότι η αρχική ιδέα του θέματος της παράστασης ήταν του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, η φωνή του οποίου ακούστηκε στα αποσπάσματα από το «Ενιαύσιο θύμα» του Παπαδιαμάντη. Ο ίδιος επέλεξε και το συγκεκριμμένο χώρο. Τι μαγικός χώρος, επιβάλλεται να στεγάσει επειγόντως το Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο θα ήταν υπέροχο να καταλήγει το παρατείχιο μονοπάτι, που τόσες φορές έχουν προτείνει να κατασκευαστεί η ΕΦΑ Καβάλας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Ο νέος δήμαρχος έχει πεδίο δράσης λαμπρό!
ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΒΑΡΔΑ ΜΠΕΝΕ» ΕΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΒΑΜΒΑΚΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΚΕΔΟΥ, ΠΑΥΛΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΟΔΩΡΗ ΓΚΟΝΗ.
Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα