Dark Mode Light Mode

Τα εύσημα από τη Σαπφώ Αγγελούδη

Γεννήθηκε το 1975 στην Καβάλα. Ο πατέρας του ήταν ο παλιός πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Καβάλας Σταύρος Υφαντίδης. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης με υποτροφία. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ρώμης με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των Υπουργείων Εξωτερικών Ιταλίας και Γαλλίας.

Το 2003, σε ηλικία 28 ετών, χειροτονήθηκε κληρικός από τον μέντορά του σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιο (1937-2020), εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα. Το 2006 παρουσίασε την πρώτη του διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και το  2007, προήχθη στη θέση του Πρωτοσύγγελου της μητρόπολής του. Συνεχίζοντας την επιστημονική του δράση, παρουσίασε τη δεύτερη του διδακτορική διατριβή στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, η οποία δημοσιεύτηκε το 2012.

Το 2014 εξέδωσε το  εξαιρετικό βιβλίο του,  «Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Πολιτικές Δυνάμεις. Από την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης έως την εκλογή του Πατριάρχου Βασιλείου Γ΄», Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Καβάλα- Βενετία 2014, που έτυχε θερμής υποδοχής. Το βιβλίο, εκτός από το θερμό χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, περιλαμβάνει  θέματα που  σχετίζονται με τη διασφάλιση του πατριαρχικού θεσμού και του διεθνούς χαρακτήρα του. Βασίζεται κυρίως σε διπλωματικά και πατριαρχικά κείμενα, όλα σχεδόν ανέκδοτα, τα οποία προέρχονται από τις αρχειακές συλλογές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Βατικανού και των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, συνδυασμένα με την υπάρχουσα περιωρισμένη  βιβλιογραφία, αλλά και σε άρθρα και χρονικά από τον τύπο της εποχής.

Φυσικά δεν περιωρίστηκε στην επιστημονική του δράση, αλλά αντεπεξήλθε άριστα στα εκκλησιαστικά καθήκοντά του διακονώντας τον Οικουμενικό Θρόνο στην Βενετία με ευγένεια, προσήνεια και θεολογική κατάρτιση, καθώς αναδείχτηκε σε ισχυρή παρουσία στα πλαίσια της χριστιανικής Ευρώπης, αλλά και στο χώρο των ευρωπαϊκών Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δυστυχώς, το 2020 ήταν το δικό του έτος δοκιμασίας, καθώς έχασε τον πατέρα του Σταύρο Υφαντίδη αλλά και τον πνευματικό του πατέρα, μητροπολίτη Γεννάδιο. Η  απόφασή του να επιστρέψει  στα πάτρια, στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τιμά κυρίως την πόλη μας, γιατί είναι βέβαιο, ότι με βάση τον αγαπημένο του ναό του Αγίου Νικολάου, θα τη διακονήσει με τη συνέπεια και τη μεθοδικότητα που τον χαρακτηρίζει.

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ  ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΥΦΑΝΤΙΔΗ

Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Προηγούμενο άρθρο

Δήμος Θάσου: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης ασφαλτοστρώσεων στην Ποταμιά (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Καβάλα: Πώς οι ήρωες της επανάστασης του 1821 γίνονται πηγή έμπνευσης για μαθητές Λυκείου