Η βασική είδηση των προηγούμενων ημερών για την υπόθεση των 135 εργαζομένων στη ΒΦΛ αφορά τη συνάντηση που θα γίνει στο Υπουργείο Εργασίας. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, μάλλον θα είναι Τριμερής συνάντηση. Την οποία ζήτησε το σωματείο. Στο τραπέζι των απευθείας συζητήσεων θα βρεθούν οι δύο πλευρές και το Υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκλήθηκε από την επικοινωνία του βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη με τον αρμόδιο Υπουργό Βρούτση. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει ίσως και εντός της εβδομάδας.
Στη σύσκεψη της Κυριακής στο Δημαρχείο (με αρκετούς απόντες) η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη όταν ο Γιάννης Πασχαλίδης επικοινώνησε με το Δήμαρχο και τον ενημέρωσε για τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Ο Δήμαρχος μετέφερε την πληροφορία. Εργαζόμενοι φέρονται να επικοινώνησαν αργότερα την Κυριακή με τον κ. Πασχαλίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε και την παρέμβαση του και το αποτέλεσμα αυτής.
Θα βρεθεί λύση στην Τριμερή, αν όντως γίνει; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Δημιουργείται πάντως μια ευκαιρία διαλόγου. Μέχρι τώρα ΒΦΛ και σωματείο είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες ή αντάλλαξαν e mail. Σημείο της διαφωνίας τους φαίνεται να παραμένει το ίδιο. Το σωματείο ζητά να επικαιροποιηθεί η συμφωνία του Δεκέμβρη του 2017 ενώ η εταιρία είτε το αρνείται, είτε δεν το θεωρεί απαραίτητο.
Ικανοποίηση των εργαζόμενων στη ΒΦΛ από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο
Ικανοποιημένοι αποχώρησαν από το Δημαρχείο, το μεσημέρι της Κυριακής, οι 135 εργαζόμενοι της ΒΦΛ. Η σύσκεψη φορέων που προηγήθηκε είχε για αυτούς δύο κέρδη. 1) Το ραντεβού στο Υπουργείο Εργασίας που φαίνεται ότι θα υπάρξει με τη μεσολάβηση του Γιάννη Πασχαλίδη 2) Το ψήφισμα που εκδόθηκε, το οποίο είναι πολύ κοντά στις απόψεις και τα επιχειρήματα τους.
Στην έναρξη της συζήτησης ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης έθεσε τον στόχο, ο Δήμος Καβάλας και οι φορείς να μεσολαβήσουν ώστε να γίνει απευθείας διάλογος. Ο Νίκος Βογιατζίδης ουσιαστικά ζήτησε αυτό να επιδιωχθεί να γίνει στο αρμόδιο Υπουργείο. Λες και τον άκουσε ο Γιάννης Πασχαλίδης (δεν ήταν στη σύσκεψη). Τηλεφώνησε την ώρα της σύσκεψης στον κ. Μουριάδη, στον οποίο μίλησε για τη μεσολάβηση του στο Υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Μουριάδης μετέφερε τα λόγια του κι οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν ότι ένας απόντας από τη σύσκεψη τους βοήθησε για αυτό που είχαν στα πλάνα τους. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε προέκυψε στην πορεία, ήταν αίτημα των εργαζόμενων. Οι παρόντες φορείς δεν το αρνήθηκαν.
Ποιοι ήταν και ποιοι δεν ήταν στη σύσκεψη; Απουσίαζαν οι της ΝΔ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί με τη βουλευτή και τους πρώην βουλευτές. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ακόμη και η υποψήφια βουλευτής κ. Παναγιωτίδου: Από τη σύσκεψη απουσιάζαν οι 3 βουλευτές της ΝΔ, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Αντωνιάδης, η παράταξη της κ. Τσανάκα αλλά και το Επιμελητήριο(δεν υπήρχαν ούτε καν εκπρόσωποι τους). Στη σύσκεψη συμμετείχαν Δήμαρχος με τους συνεργάτες του, η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων (Μ. Παπαδόπουλος, Β. Παππάς, Άρης Βέρρος), ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης, ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, η πρόεδρος του ΕΥΚ, το ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι του ΜΕΡΑ25, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιμιτσής αλλά και οι τρεις πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Εμμανουηλίδης- Μορφίδης- Παπαφιλίππου. Ο Χρήστος Ποτόλιας απουσίαζε λόγω ασθένειας. Η αίθουσα στην οποία έγινε η σύσκεψη ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τους εργαζόμενους και μέλη των οικογενειών τους. Ακόμη και μικρά παιδιά. Ήταν επίσης αρκετοί συνταξιούχοι του εργοστασίου.
Ο κ. Βογιατζίδης μιλώντας πρώτος ζήτησε να μεσολαβήσουν Δήμος Καβάλας και φορείς ώστε να γίνει τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο ενώ η Τάνια Ελευθεριάδου τόνισε ότι με τα συμφωνητικά του Δεκέμβρη του 2017 που ισχύουν κακώς οι εργαζόμενοι δεν είναι στη δουλειά τους. Το συμφωνητικό εκείνο προβλέπει τι θα γίνει σε περίπτωση δημιουργίας νέας εταιρίας, είπε. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΒΦΛ.