Tα μη κρατικά Πανεπιστήμια με Νόμο πια θα μπουν στη ζωή μας. Το άρθρο 16 του Συντάγματος στην παράγραφο 6 τα απαγορεύει αλλά… Η Κυβέρνηση περιχαρής μας λέει ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά θα αναβαθμίσουν την Παιδεία μας, μη φοβάστε.
Θα έρθουν οι ξένοι δηλαδή να βάλουν τα χρήματά τους δίχως να επιδιώξουν το κέρδος. Το εύχομαι από καρδιάς. Αξίωμα όμως της Ελεύθερης Οικονομίας είναι επενδύω με απώτερο σκοπό να αυγατίσω το κεφάλαιο που επενδύω.
Καμιά φορά είναι αλήθεια μια επένδυση μπορεί να μην αναμένει χρηματικό κέρδος από μια επένδυση αλλά στοχεύει σε πολλαπλάσια αμοιβή αφανή του κεφαλαίου της που δε θα μπορούσε να επιτευχθεί από την κανονική οδό.
Υπάρχουν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη 20.000 Πανεπιστήμια με πρώτο το Harvard και δεύτερο το ΜΙΤ των ΗΠΑ. Τα Ελληνικά Κρατικά Πανεπιστήμια βρίσκονται μέσα στα πρώτα 2000 καλά Πανεπιστήμια του κόσμου με πρώτο το Καποδιστριακό των Αθηνών στην 278 σειρά και τελευταίο το Πολυτεχνείο της Κρήτης στην 1950 θέση.
Έκανα μια απλή έρευνα σε ένα γνωστό σε εμένα Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εκεί σπούδασε ο μεγάλος μου γιος, το NYU, παλιότερη ονομασία του Polytechnic University, 20 στην Παγκόσμια σειρά κατάταξης με το Μετσόβιο στην 578 σειρά.
Το Πανεπιστήμιο αυτό άλλαξε το όνομά του σε Tanton School of Engineering μετά από μια μεγάλη χορηγία του Ranjan Tanton απόφοιτου αυτού του Πανεπιστημίου, 100 Εκατομμυρίων δολαρίων. Το Πανεπιστήμιο αυτό επένδυσε το 2022 500 εκατομμύρια δολάρια στη Σχολή μηχανικών για να βελτιώσει τα εργαστήρια για έρευνες σε νέες δομές και τις εγκαταστάσεις των φοιτητών.
Την φετινή χρονιά θα επενδύσει άλλο ένα δις δολάρια με στόχο να προσλάβει 40 άτομα Διδακτικό Προσωπικό για την προώθηση των προγραμμάτων Κυβερνοασφάλειας και τεχνητής Νοημοσύνης. Για να μπορέσει να παρακολουθήσει ένας σπουδαστής κάποια Σχολή του Πανεπιστημίου αυτού, τα δίδακτρα που πρέπει να πληρώσει ανά εξάμηνο, ανάλογα με την Σχολή, ανέρχονται από 15.538$ ως 51.498$.
Για τις Σχολές των Μηχανικών πάντως το ύψος της δαπάνης ανά εξάμηνο ανέρχεται σε 38.500$. Το Πανεπιστήμιο αυτό φημίζεται για την ποιότητα των Μηχανικών που βγάζει, οι οποίοι είναι περιζήτητοι και ο πρώτος τους μισθός δεν είναι το λιγότερο 150.000$ δολάρια το χρόνο.
Αρκετοί από τους μηχανικούς αυτούς κάνουν δικές τους δουλειές και είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Παράδειγμα ο Tanton που σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα κέρδισε τόσα που του περίσσεψαν και 100 εκατομμύρια για να τα δώσει χορηγία στο Πανεπιστήμιο του.
Οι Αμερικανοί Πολίτες αν το θέλουν, δανείζονται από το κράτος για να σπουδάσουν και είναι υποχρεωμένοι να αποπληρώσουν το δάνειο στα επόμενα 40 χρόνια της ζωής τους πληρώνοντας ένα 3% με αρχή από τον πρώτο μισθό που θα εισπράξουν.
Το NYU κάνει επένδυση και σε «Μυαλά». Παρέχει υποτροφίες σε ντόπιους και ξένους, οι οποίοι σπουδάζουν δωρεάν και συνήθως μένουν στο Πανεπιστήμιο σα διδακτικό προσωπικό ή στις ΗΠΑ με ιδανικές συνθήκες εργασίας και μισθού.
Θα πρέπει να τονίσω ότι αριστούχοι Έλληνες φοιτητές υπάρχουν πολλοί σήμερα στα καλύτερα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και τιμούν τη χώρα μας αργότερα σαν επιστήμονες και ερευνητές. Είναι πράγματι απορίας άξιο πως τα παιδιά αυτής της μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα να πρωτοπορούν εκεί έξω στις Επιστήμες και στα γράμματα και να συναγωνίζονται τα παιδιά από χώρες σαν την Κίνα και την Ινδία, με τα δισεκατομμύρια των πολιτών τους.
Αν τέτοια Πανεπιστήμια έρθουν στη χώρα μας και προσφέρουν τέτοιας ποιότητας σπουδές και δε θα επιδιώξουν το κέρδος καλώς να ορίσουν. Αλλά το NYU έχει μόνο δύο παραρτήματα στο εξωτερικό, ένα στην Σαγκάη, στην Κίνα, που τα δίδακτρα ανά εξάμηνο αρχίζουν από 92.000$ και ένα στο Αμπού Ντάμπι με δίδακτρα 58.000$.
Αλλού δεν το συνέφερε και δεν πήγε. Μακάρι όμως να έρθουν ξένα Πανεπιστήμια στη χώρα μας με σκοπό να επενδύσουν στην Παιδεία μη επιδιώκοντας το κέρδος. Θα μπορέσουν όμως να ξεφύγουν και να μη μπουν στο Ελληνικό κατεστημένο του γρήγορου πλουτισμού με υποβιβασμένη ποιότητα υπηρεσιών;
Μήπως μοιράζοντας χαρτιά δίχως περιεχόμενο υποβαθμίσουν αντί να ανεβάσουν την παρεχόμενη ποιότητα στην εκπαίδευση; Εμείς εδώ στην Καβάλα έχουμε ένα αξιόλογο παράδειγμα μιας τέτοιας Ιδιωτικής Εκπαιδευτικής Μονάδας, της Egnatia Aviation Academy, τη γνωστή Σχολή Αεροπορίας.
Η Σχολή αυτή είναι στην Καβάλα εδώ και πολλά χρόνια και έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που ασχολούνται μ’ αυτήν τη δραστηριότητα για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Είναι μια από τις καλύτερες σχολές του είδους στην Ευρώπη.
Οι περισσότεροι των εκπαιδευόμενων είναι αλλοδαποί και παρέχουν οικονομικό όφελος στην πόλη μας κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Καβάλα. Η Εταιρεία εξάλλου έχει δεσμευτεί να επενδύσει ένα σοβαρό ποσό στο παλιό Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα αναμορφώνοντας το. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ασφαλώς καλοδεχούμενες γιατί προσφέρουν σε πολλούς τομείς .
Παναγιώτης Φώτου