Ο διευθυντής Υγείας (Νομίατρος) της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος επανέρχεται στα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σχολιάζει τη σημερινή κατάσταση στο Ν. Καβάλας και ζητά απαραίτητα ένα και βασικό πράγμα από τους γονείς. Όταν το παιδί είναι αδιάθετο να μένει σπίτι. Να μην πηγαίνει στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Τονίζει αυτήν την παράμετρο μιας και όπως γνωρίζει συχνά συμβαίνει το αντίθετο.
Η συνέντευξη Παπαδόπουλου
Ερ: Από υγειονομικής πλευράς, ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Ν. Καβάλας;
Απ: Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ίδια με την κατάσταση της υπόλοιπης Ελλάδας, της Ευρώπης. Έχουμε αρκετά κρούσματα καθημερινά. Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Όχι αυτή που ξέραμε. Οφείλεται όχι μόνο στον κορωνοϊό αλλά και στη γρίπη που έχει επανακάμψει. Τις προηγούμενες δύο χρονιές ουσιαστικά είχε εξαφανιστεί. Έχουμε λοιπόν ένα μίγμα ιώσεων που οδηγεί σε αρκετές νοσήσεις. Δεν είναι θέμα μόνο ο κορωνοϊός. Έχουμε μεν πολλά κρούσματα κορωνοϊού αλλά όχι βαριές περιπτώσεις. Έχουμε να κάνουμε με ιώσεις που είχαν εξαφανιστεί ουσιαστικά λόγω των μέτρων που πάρθηκαν. Ειδικά η γρίπη. Να ξέρουμε ότι είναι και επικίνδυνη. Ειδικά για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.
Ερ: Μας λένε εκπαιδευτικοί ότι πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία
Απ: Η μάσκα είναι μέτρο που χρησιμοποιούνταν από χρόνια στις Ασιατικές χώρες. Κυρίως για τη γρίπη. Η μάσκα βοηθά. Στα σχολεία βέβαια υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να την εφαρμόσουν όπως πρέπει. Μειώνεται εξ αυτού του λόγου η αξία της. Θα έλεγα ότι για τα σχολεία είναι προτιμότερο ένας μαθητής που έχει συμπτώματα να μην πάει στο μάθημα. Αυτό οι γονείς δε το κάνουν. Γιατί θέλουν να πάνε στη δουλειά, γιατί αναρωτιούνται ποιος θα μείνει με το παιδί σπίτι… Οπότε το παιδί ξυπνά με μια αδιαθεσία, ξυπνά «κομμένο» και το πηγαίνουν στο σχολείο. Εκεί είναι που μεταδίδει το παιδι…
Ερ: Εν τω μεταξύ μειώθηκαν πολύ οι εμβολιασμοί.
Απ: Ναι. Κατ’ αρχήν αρκετός κόσμος έκανε και την 3η και την 4η δόση. Από ένα σημείο και μετά ο κόσμος κουράζεται. Δεν μπορεί να του λες κάθε τρεις, κάθε πέντε μήνες να κάνει δόσεις κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά το βάρος μετατοπίστηκε και σε άλλες ιώσεις. Θα έλεγα ότι όσοι έχουν μήνες, ή και χρόνο να κάνουν δόση εμβολίου θα ήταν καλό να εμβολιαστούν. Ειδικά όταν είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα βέβαια με το εμβόλιο της γρίπης. Ή και άλλα εμβόλια.
Ερ: Φαίνεται να χαλαρώσαμε αλλά τα πράγματα είναι και πιο ήπια.
Απ: Ναι, είναι πιο ήπια αλλά συνεχίζουμε να έχουμε θανάτους από τον κορωνοϊό. Συνήθως είναι μεγάλης ηλικίας άτομα. Συχνά διαβάζουμε και άλλες περιπτώσεις, μικρότερες ηλικίες. Εξακολουθεί η λοίμωξη του κορωνοϊού να είναι μια λοίμωξη που δεν είναι απλό συνάχι. Δεν είναι όπως ήταν, συμφωνώ. Αλλά δεν είναι να την πάρεις εντελώς αψήφιστα. Μπορεί κάποιος να κολλήσει και να το περάσει ήπια αλλά μπορεί το ίδιο πρόσωπο να το μεταδώσει σε άλλον που δεν θα το περάσει ήπια.