Dark Mode Light Mode

Τα πρώτα βήματα του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ

Προ μηνών ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, ως ο νέος Δ. Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ, είχε μιλήσει στην Πρωινή.

Είχε περιγράψει τα σχέδια και τους στόχους. Σήμερα όλα είναι πιο συγκεκριμένα αν και παραμένουν στο ξεκίνημα τους. Είναι πιο ξεκάθαρα τα πρώτα βήματα του Οργανισμού. Άρα και πιο «εύκολες» οι απαντήσεις Τσαταλμπασίδη στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Η συνέντευξη

Ερ: Ποια είναι τα νέα του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Απ: Αυτήν τη στιγμή ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι σε μια φάση όπου έχει προκηρύξει την πρώτη του ουσιαστικά προγραμματική σύμβαση. Θα κάνουμε προσλήψεις. Συνολικά γύρω στους 10 μηχανικούς. Συμβάσεις για συγκεκριμένο έργο και μελέτες που θα εκπονήσουμε. Αφορά 10 μελέτες οδικής ασφάλειας, δυο ανά Περιφερειακή Ενότητα. Διευκολύνουμε την Περιφέρεια. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει το έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Πέρασαν 10 χρόνια όπου υπήρχε υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και υπάρχει μια αδυναμία να τρέξει στο σύνολο όλο το έργο το οποίο απαιτείται και να μπορέσει να υπάρξει απορρόφηση από μεγάλα Ευρωπαϊκά  προγράμματα. Έρχεται ως βοηθητικό εργαλείο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός για να βοηθήσει και μπορεί η  Περιφέρεια να αναθέσει στον Αναπτυξιακό Οργανισμό μελέτες αλλά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτήν τη στιγμή μιλάμε για μια προκήρυξη που στην Καβάλα τα έργα που αφορά είναι ένας κυκλικός κόμβος στη Νέα Καρβάλη. Στην Ανατολική είσοδο της Ν. Καρβάλης όπου δημιουργείται ένα θέμα κυκλοφοριακό. Όσον αφορά την είσοδο του χωριού και το Ακόντισμα και το Εκθεσιακό Κέντρο. Επίσης (η δεύτερη μελέτη) αφορά το κομμάτι του δρόμου από την παλιά Εθνική έως το Αεροδρόμιο.

Ερ: Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιτυχία του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να ανοίξει τα φτερά του και να βρει άλλους πελάτες, πέρα από το φορέα που τον δημιούργησε και είναι η Περιφέρεια.

Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν βέβαια περιορισμοί. Δεν μπορεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός να λειτουργεί ανταγωνιστικά. Υπάρχει ένας περιορισμός που λέει ότι το 80% του κύκλου εργασιών πρέπει να προέρχεται από τους μετόχους του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Το 80% του έργου που θα αξιοποιήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, θα πρέπει να είναι από την Περιφέρεια. Ωστόσο μιλάμε με πολλούς φορείς με τους οποίος θα αναπτύσσουμε στο μέλλον συνεργασίες. Μάλιστα ήδη έχουμε υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση με το ινστιτούτο εργασιών «Αθηνά» το οποίο εδρεύει στην Ξάνθη. Υπάρχουν συζητήσεις και με άλλους φορείς για να προχωρήσουμε κάποια έργα.

Ερ: Οργανωθήκατε με γραφεία, τηλέφωνα, έδρα κλπ;

Απ: Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η οργάνωση. Η στελέχωση του Οργανισμού είναι ένα στοιχείο το οποίο είναι σε εξέλιξη και θα προχωρήσει. Είμαστε εδώ και μια εβδομάδα σε καινούργια γραφεία. Χρειάζονται πολλά πράγματα. Προχωράει γρήγορα η διαδικασία. Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων, των προμηθειών, υπάρχει η νομοθεσία που ακολουθούν όλοι οι Δήμοι. Εμείς ως φορέας έχουμε το δικαίωμα να υλοποιούμε μελέτες και έργα, προχωρώντας σε συμβάσεις μίσθωσης έργου. Εκεί είναι το σημείο που μπορούμε να κερδίσουμε πολύ χρόνο. Όλες οι διαδικασίες είναι πολύ πιο σύντομες και πολύ πιο γρήγορες, αυτό είναι αλήθεια.

Προηγούμενο άρθρο

ΑΕΚ Καβάλας: Ιστορική συμμετοχή του γυναικείου τμήματος στη Γ' Εθνική

Επόμενο άρθρο

Ο Δήμος απομακρύνει κάθε μέρα κλαδιά και χόρτα, ζητά από τον κόσμο να κάνει υπομονή