Dark Mode Light Mode

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες

Περίπου δύο ώρες χθες το πρωί στο Δασαρχείο οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών ανέλυαν την από εδώ και πέρα διαδικασία. Αυτήν της διατύπωσης αντιρρήσεων επί των 6 νέων δασικών χαρτών. Ο δρόμος είναι στρωμένος με… αγκάθια.

Υπάρχουν ζητήματα με τις μη καλλιεργούμενες επί έτη αγροτικές εκτάσεις, τα στοιχεία που ο Δήμος Καβάλας δεν έστειλε στη Διεύθυνση Δασών (για περιοχές όπως ο Άγιος Τρύφωνας), την διόρθωση απλών λαθών μέσω της Τοπογραφικής Υπηρεσίας και φυσικά τα παράβολα και λοιπά έξοδα. Αρκεί το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών για διατύπωση των αντιρρήσεων;

Η διαδικασία και η δυσκολία των αντιρρήσεων

Η Διεύθυνση Δασών Καβάλας είχε την πρωτοβουλία χθες, για μια πρώτη αναλυτική ενημέρωση επί της διαδικασίας που αφορά την ανάρτηση έξι δασικών χαρτών. Ουσιαστικά ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους, κυρίως μηχανικούς και δικηγόρους, για το πώς θα υποβληθούν οι αντιρρήσεις σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώσουν στους χάρτες που αναρτήθηκαν λάθη. Η αίθουσα εκδηλώσεων του δασαρχείου ήταν κατάμεστη από κόσμο. Εισηγητές ήταν ο Γιάννης Καπετανγιάννης και ο Διαμαντής Σταγγίδης, ενώ εισαγωγικά μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, ο βουλευτής Κ. Μορφίδης, η Αν. Ιωσηφίδου, ο Άρης Βέρρος. Τη διαδικασία παρακολούθησε ο Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ζαφείρης Μυστακίδης, πολλοί μηχανικοί, τοπογράφοι και δασολόγοι, αλλά και δικηγόροι. Κάποιοι μάλιστα κρατούσαν σημειώσεις γι΄ αυτά που επρόκειτο να γίνουν από δω και πέρα.

Η ενημέρωση που είχε και υποβολή ερωτήσεων, που απαντήθηκαν όλες, κράτησε περίπου δύο ώρες. Προκύπτει ότι ναι μεν προβλέπεται διαδικασία αντιρρήσεων, επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν, ανακύπτουν όμως προβλήματα, τα οποία θα δούμε πως θα λυθούν, αν θα λυθούν στην πράξη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Θ. Μαρκόπουλου, που είπε ότι ανακύπτουν προβλήματα για τους πολίτες, ως προς τη διόρθωση λαθών. Το όφελος – συμπλήρωσε – είναι μεγαλύτερο, γιατί επιτέλους και η Ελλάδα αποκτά επικυρωμένους δασικούς χάρτες.

Ο Θ. Μαρκόπουλος και ο Κ. Μορφίδης έδωσαν συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Δασών, γιατί συνέταξαν κι ανάρτησαν τους δασικούς χάρτες έξι περιοχών του Νομού Καβάλας. Έτσι είπε ο Κ. Μορφίδης λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα. Χαρακτήρισε την ενέργεια μεταρρύθμιση. Επιτέλους, είπε ο βουλευτής, θα αποκτήσουμε μια πραγματική εικόνα το τι είναι δάσος και τι όχι.
Ο Θ. Μαρκόπουλος είπε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεχωρίζει η δημόσια περιουσία. Ας δούμε τώρα κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες της υπόθεσης. Κατ΄ αρχήν οι αντιρρήσεις επί του περιεχομένου των χαρτών, διατυπώνονται μόνο ηλεκτρονικά. Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο ένας ιδιώτης να καταθέσει την αντίρρησή του εάν δεν συνεργαστεί με τοπογράφο μηχανικό, δασολόγο, ακόμη και δικηγόρο.

Σε πέντε περιπτώσεις οι αντιρρήσεις γίνονται ατελώς. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου η υπηρεσία έχει κάνει λάθη, που εύκολα διορθώνονται. Σ΄ αυτήν όμως την περίπτωση πρέπει ο πολίτης να προσκομίσει στο Δασαρχείο βεβαίωση της τοπογραφικής υπηρεσίας που δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει, δεν είναι σίγουρο ότι αυτές τις απαραίτητες βεβαιώσεις θα τις χορηγεί η τοπογραφική υπηρεσία.

Άλλο ζήτημα αφορά τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή αγροτικές εκτάσεις που δεν καλλιεργήθηκαν επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να  υπάρξει άλλη βλάστηση και τώρα να χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές. Αυτού του είδους τα προβλήματα φαίνεται ότι θα είναι τα περισσότερα.

Πολλοί αμφιβάλουν εάν είναι αρκετός ο χρόνος για την διατύπωση αντιρρήσεων. Δίνεται προθεσμία δύο περίπου μηνών, έστω κι αν υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης, ενώ η Δ/νση Δασών παρατήρησε ότι για περιπτώσεις όπως ο Άγιος Τρύφωνας, ο Δήμος Καβάλας δεν έστειλε τα απαραίτητα στοιχεία με αποτέλεσμα όλη η συνοικία, να λογίζεται μία δασική περιοχή. Επί της παρατήρησης και της παράλειψης του Δήμου Καβάλας, η κ. Αν. Ιωσηφίδου, που άκουσε αυτά τα λόγια από τους αρμοδίους της Δ/νσης Δασών, είπε ότι θα ενημερώσει το συνάδελφό της Φ. Φιλιππίδη.

Εξηγήθηκε χθες ότι δεν θα γίνονται δεκτές αντιρρήσεις για το ιδιοκτησιακό. Αυτές ειπώθηκε ότι θα πρέπει να απευθύνονται στο κτηματολόγιο. Οι αντιρρήσεις αφορούν δύο πλευρές του θέματος, τη γεωγραφική θέση του οικοπέδου και το χαρακτήρα του.

Είναι προτιμότερο κάθε αντίρρηση να υπογράφεται από δασολόγο, είπαν οι κύριοι Σταγγίδης και Καπετανγιάννης, τα δε παράβολα υπολογίζονται από 20 έως 3.600 ευρώ ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης.

Για κάθε διατύπωση αντίρρησης είναι απαραίτητο σε αυτήν να υπάρχουν οι συντεταγμένες της έκτασης και το παράβολο. Για τη διαχείριση των αντιρρήσεων θα λειτουργήσει γραφείο στη Διεύθυνση Δασών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Κατεδαφίσεις των παράνομων κατασκευών στην ακτή Καλαμίτσα ζητά η ΕΤΑΔ

Επόμενο άρθρο

Συνέλευση αγροτών