Dark Mode Light Mode

Τα τουριστικά και ακτοπλοϊκά νέα της Λήμνου που ενδιαφέρουν και την Καβάλα

Πολλά θέματα της Λήμνου ενδιαφέρουν και την Καβάλα. Η πόλη μας άλλωστε συνδέεται το συγκεκριμένο νησί με σειρά ακτοπλοϊκών δρομολογίων όλο το έτος.

Για τη συγκεκριμένη σύνδεση, τον τουρισμό και τις σχέσεις της Λήμνου με την Καβάλα μίλησε ο κ. Μάκης Ψαρράς. Είναι πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου αλλά και του φορέα (μη κερδοσκοπική εταιρία) που έφτιαξε το νησί για τα τουριστικά θέματα του.

Η συνέντευξη

Ερ: Είστε πρόεδρος στην ΑΜΚΕ Λήμνος. Τι είναι ακριβώς η ΑΜΚΕ;

Απ: Είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία απαρτίζεται από φορείς του νησιού και ασχολείται με τον τουρισμό. Με την προβολή του νησιού και γενικά με τα θέματα τουρισμού.

Ερ: Βλέπουμε ουρές αυτοκινήτων στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας και τα αυτοκίνητα, οι επιβάτες, έχουν προορισμό εδώ και μήνες, τη Λήμνο. Πάτε τόσο καλά τουριστικά;

Απ: Φέτος η Λήμνος πήγε πάρα πολύ καλά τουριστικά. Έφτασε σχεδόν στα επίπεδα του 2019 και ίσως να τα ξεπέρασε κιόλας. Ήταν από τις καλύτερες χρονιές του νησιού.

Ερ: Αυτό πως προέκυψε και που οφείλεται; Τι εξήγηση δίνετε;

Απ: Αυτό έχει στηθεί εδώ και τόσα χρόνια σε γερές βάσεις. Όταν το λέω αυτό εννοώ ότι έχουμε ποντάρει στην πρόθεση του νησιού στον ντόπιο τουρισμό και στους επισκέπτες από την Ελλάδα, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Προβάλλοντας και βλέποντας οι ίδιοι τα χαρακτηριστικά του νησιού και των ανθρώπων. Εκτός από αυτό να πούμε βέβαια ότι το νησί μας ήταν από τα λίγα που υπήρχαν σχεδόν ελάχιστα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ερ: Ακόμη και τώρα που έχετε πάρα πολλούς επισκέπτες δεν είχατε θέματα με τον κορωνοϊό;

Απ: Όχι δεν είχαμε. Είναι ελάχιστα, σχεδόν μηδαμινά τα κρούσματα τα οποία απομονώνονται κατά την άφιξη τους και δεν δημιουργούνε διασπορά.

Ερ: Τι άνθρωποι είναι αυτοί που σας επισκέπτονται; Είπατε ήδη για Έλληνες από τη Βόρεια Ελλάδα;

Απ: Γενικά έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες απ` όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Φέτος έχουμε και από τη Νότια Ελλάδα , αρκετό κόσμο. Από το εξωτερικό δεν είχε τόσο πολύ. Μόνο από τις Βαλκανικές χώρες. Από την Αγγλία όπου ήταν η ροή των επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια λόγω του ότι άργησε να ξεκινήσει από εκεί, δεν είχαμε φέτος κόσμο, ιδιαίτερα.

Ερ: Θέλετε αυτή τη σύνδεση με την Καβάλα η οποία σας εξυπηρετεί περισσότερο ή ίσως η Αλεξανδρούπολη ή Θεσσαλονίκη;

Απ: Έχουμε και σύμβαση με την Αλεξανδρούπολη η οποία και αυτή συμβάλει με τη σειρά της. Θεωρώ όμως ότι η γραμμή της Καβάλας είναι η καλύτερη και η πιο σταθερή απ` όλες αυτές τις υπόλοιπες. Είναι η γραμμή η οποία φέρνει από τη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν το 80% της ροής των επισκεπτών. Είχαμε και από την Αλεξανδρούπολη. Συνεχίζει να υπάρχει και να υπάρχει μέχρι τον Οκτώβριο. Έχει και από εκεί κάποια ροή αλλά όχι όπως η Καβάλα.

Ερ: Παλαιότερα υπήρχε ένα αίτημα και εκφράστηκε αγανάκτηση από τον κόσμο της Λήμνου ότι θα θέλατε περισσότερο να ανήκετε στο νομό Καβάλας και όχι στο νομό Λέσβου. Δε ξέρω αν αυτό το έχετε υπόψη;

Απ: Το έχω ακούσει και το έχω στηρίξει και εγώ.  Θυμάμαι ότι ήμουν και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου. Το είχα στηρίξει βάση αρκετών επαφών που είχα και δημόσια. Με τη Λέσβο η επικοινωνία είναι σχετικά δύσκολη. Να φανταστείτε ότι με την Καβάλα αυτή τη στιγμή έχουμε νέα δρομολόγια ανά εβδομάδα και με τη Λέσβο είναι στα τρία τώρα και τον χειμώνα πέφτουν στα δύο. Εκτός από αυτό σαν νομός δεν έχουμε την αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχουμε έτσι νομίζουμε τουλάχιστον σε πολλά σημεία. Οπότε έχουμε εκφράσει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να είμαστε στο νομό Καβάλας.  Θα θέλαμε να είμαστε ένα νησί της Καβάλας.

Ερ: Από την Παρασκευή το Aqua Star δεν παρουσιάζει βλάβες.

Απ: Το Aqua Star είναι ένα καράβι το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο που έπαθε βλάβη. Από εκεί και πέρα η εταιρεία είχε βάλει σε ένα ενδιάμεσο διάστημα ένα ταχύπλοο σκάφος που ερχότανε και τώρα το αντικατέστησε και αυτό με το Aqua Star. Από την αρχή παρουσίασε κάποια προβλήματα τα οποία όμως δεν ήταν προβλήματα μηχανής. Ήταν διάφορα άλλα προβλήματα. Φαίνεται ότι από την Παρασκευή πάει καλύτερα. Έχει γίνει διαμαρτυρία στο Υπουργείο , εκεί πρέπει να γίνει η διαμαρτυρία αφού είναι η γραμμή επιδοτούμενη από το Υπουργείο. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του. Εμείς άμεση αντικατάσταση και του Aqua Star. Με ένα πιο αξιόπιστο καράβι με καμπίνες το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τους επισκέπτες αλλά και εμάς τώρα και τον χειμώνα.

Ερ: Για το χειμώνα έχετε ακούσει πιο πλοίο θα κάνει τα δρομολόγια και πόσα θα είναι; Θα είναι όπως πέρσι τον χειμώνα; Έχετε κάποια πληροφόρηση;

Απ: Λογικά θα είναι όπως πέρσι το χειμώνα δηλαδή στα πέντε δρομολόγια με Καβάλα. Αυτό που ζητάμε είναι να αλλάξουμε το πλοίο. Να έχει καμπίνες γιατί τον χειμώνα το ταξίδι όχι τόσο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στη Νότια Ελλάδα είναι αρκετές ώρες. Δεν είναι εύκολο να γίνει χωρίς καμπίνες.

Ερ: Στις 6 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα χειμερινά δρομολόγια και το πρώτο Σάββατο μετά από αυτή την ημερομηνία, το πρώτο δρομολόγιο θα γίνει από Θεσσαλονίκη.

Απ: Αυτό θα ισχύει για 1,5 μήνα. Κάθε Νοέμβριο αλλάζουν τα δρομολόγια. Είναι επιδοτούμενο αλλά σταματάει το καλοκαίρι.

Ερ: Αυτά τα πέντε δρομολόγια από την Καβάλα μέσα στο χειμώνα, σας εξυπηρετούν; Θα θέλατε κάτι παραπάνω;

Απ: Όχι, είναι εντάξει. Εξυπηρετούν αρκετά. Θα θέλαμε περισσότερα δρομολόγια αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούν να στηριχθούν παραπάνω δρομολόγια από άποψη κίνησης.

Ερ: Εδώ στη Θάσο, υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες Ελλήνων τουριστών για ακριβό προϊόν που πουλάνε οι Θάσιοι. Από πλευράς τιμών πως είναι οι επιχειρήσεις όχι μόνο της εστίασης στη Λήμνο;

Απ: Αυτό που βλέπουμε εμείς αλλά και το σημαντικότερο είναι αυτό που μας λένε οι επισκέπτες είναι ότι η Λήμνος είναι ένα σχετικά φθηνό νησί. Οι τιμές του είναι ποικίλες, μπορεί να βρει κάποιος φτηνό, μεσαίο και ακριβό. Ανάλογα αλλά αντικατοπτρίζουν την ποιότητα. Το πιο ακριβό σίγουρα προσφέρει στην ποιότητα. Οι επισκέπτες λένε ότι είναι ένα προσιτό, φτηνό νησί σε όλους τους τομείς και στην εστίαση και στα δωμάτια και στα ξενοδοχεία. Μπορείτε να βρείτε από φαγητό ότι θέλετε και από τοπικά προϊόντα και από τοπικές δημιουργίες σε διάφορα σημεία. Δεν είναι όλα σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί. Στα χωριά έχει πολύ καλές ταβέρνες και στη Μύρινα.

Προηγούμενο άρθρο

Πρώτες αναστολές συμβάσεων σε εργαζόμενους των Δήμων Καβάλας και Νέστου

Επόμενο άρθρο

Γνωστοποιήθηκε η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας