Το πρώτο βιβλίο του για το «Ελληνικό τυρί» ο Ηλίας Μαμαλάκης το κυκλοφόρησε το 2000, ξεκίνησε πρώτος μια έρευνα που κράτησε πάνω από τρία χρόνια για να καταγράψει τα τυριά της Ελλάδας , συνάντησε τυροκόμους, μίλησε με παππούδες και γιαγιάδες που έκαναν στο σπίτι τους τυρί με παραδοσιακές συνταγές και συνολικά γεύτηκε 300 διαφορετικά τυριά, ελληνικά και ξένα.
Στην εκπνοή του 2022 ο συγγραφέας, παρουσιαστής και chef κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός» μια χρησιμότατη μίνι εγκυκλοπαίδεια για να γνωρίσει ο Έλληνας τα τυριά που παράγει η χώρα του μια και η τέχνη της παρασκευής τυριού στην Ελλάδα έχει ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων.
Το βιβλίο το δούλευε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ηλίας Μαμαλάκης, επίπονη μελέτη, διορθώσεις, συμπληρώσεις, τυροκομήσεις με παραγωγούς, αμέτρητες γευσιγνωσίες επί τόπου και πολλά ταξίδια σε στάνες και τυροκομεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Συγκρίνοντας τα δυο βιβλία παρατηρούμαι πως από την ήδη υπάρχουσα καταγραφή του προηγούμενου βιβλίου έχουν προστεθεί τουλάχιστον 100 τυριά!!! Στο νέο βιβλίο θα βρείτε συγκεντρωμένα και αναλυτικά όλα τα μεγάλα τυριά της Ελλάδας, αλλά και τυριά με περίεργα ονόματα και τυροκομήσεις μικρής παραγωγής.
Η περιοχή του Παγγαίου έχει την δική της παρουσία στο βιβλίο με την Φάρμα Μουσθένης της οικογένειας Αδάλιαλη, που ιδρύθηκε το 2006 και εκτρέφει σταβλισμένα κατσικάκια της γαλλικής ράτσας Αλπίν που προέρχονται από τα Πυρηναία όρη.
Ο συγγραφέας κάνει ειδική αναφορά στη μοβ γραβιέρα της Φάρμας Μουσθένης, η οποία ωριμάζει μέσα σε οινολάσπες. Αν αγαπάτε το τυρί και παθιάζεστε μαζί του, τότε κρατάτε στα χέρια σας το καλύτερο βιβλίο που θα γίνει ο καλύτερος τυροδηγό σας.