Γράφει στην «Καθημερινή» η Τάνια Γεωργιοπούλου
Δήμοι χάνουν χρήματα από προγράμματα, δήμαρχοι αναγκάζονται να εφαρμόσουν τα τεχνικά προγράμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σε πολλά δημοτικά συμβούλια επικρατεί πολεμικό κλίμα, καθώς η πλειοψηφία των συμβούλων είναι εναντίον του εκλεγμένου δημάρχου.
Στο 1/3 των δήμων της χώρας ο εκλεγμένος δήμαρχος διαθέτει μειοψηφία δημοτικών συμβούλων ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής, του εκλογικού συστήματος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόστηκε στις τελευταίες εκλογές.
Τεράστια προβλήματα έχουν προκύψει στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχει πλαφόν ποσοστού για την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο, οι επικεφαλής παρατάξεων με ελάχιστο ποσοστό και μικρό αριθμό ψήφων εκλέγονται στο συμβούλιο.
Eτσι, σε πολλούς δήμους, δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εξελέγησαν με ελάχιστες –αναλογικά– ψήφους αναδεικνύονται σε ρόλο ρυθμιστή, μπλοκάροντας πολύ σημαντικές αποφάσεις.
Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την ψήφιση πολλών θεμάτων στην οικονομική επιτροπή του δήμου, με διατάξεις (νόμος 4623/2019) που ψηφίστηκαν τέσσερις μήνες μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάιος 2019), προχώρησαν κάποια βασικά θέματα, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.
Ο Θεόδωρος Μουριάδης, δήμαρχος Καβάλας, εξελέγη με 63% τη 2η Κυριακή και η παράταξή του έχει 9 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους. Ήταν θιασώτης της απλής αναλογικής, θεωρούσε ότι αυτό το σύστημα μπορούσε να φέρει νέους ανθρώπους και νέες ιδέες στον δήμο.
Όταν η υποψηφιότητα του δήμου –με σοβαρές προοπτικές επιτυχίας– για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, άλλαξε άποψη. «Όλοι θέλουν να εκλεγούν όχι για να κάνουν κάτι, αλλά για να εμποδίσουν τον άλλο να κάνει.
Στο δημοτικό συμβούλιο κάποιοι μπήκαν με 400 ψήφους. Με αυτά τα μυαλά δεν γίνεται», τονίζει. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο στην Καβάλα ψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση των δημοτικών τελών κατά 40%.
«Ποιος δεν θα ήθελε να το κάνει αυτό;» αναρωτιέται ο δήμαρχος, αν φυσικά γινόταν. «Όμως, τα έξοδα καθαριότητας δεν μπορούν να βγουν και έτσι προσέφυγα στην αποκεντρωμένη διοίκηση εναντίον της απόφασης του δημοτικού (μου) συμβουλίου», καταλήγει ο κ. Μουριάδης.
πηγή: kathimerini.gr