Dark Mode Light Mode

Τάχα «λογοδοσία» ενός αναξιόπιστου πρώην προέδρου

Το διάστημα που ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, μας έπεισε για δύο πράγματα: Για την έλλειψη αξιοπιστίας των λόγων και των ενεργειών του και για την ανικανότητα του να συνυπάρξει – να συνεργαστεί- με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της επιχείρησης. Ο ίδιος, όχι μόνο δεν παραδέχονταν τις συγκεκριμένες αδυναμίες του αλλά ακόμη και σήμερα επιμένει σε κάτι ακριβώς αντίθετο. Περιέγραφε και εξακολουθεί να περιγράφει την θητεία του ως μια πετυχημένη πορεία, στη διάρκεια της οποίας δεν έκανε λάθη. Λάθη έκαναν όλοι οι άλλοι.

Την Τετάρτη το βράδυ λοιπόν ένας αναξιόπιστος πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κάλεσε τους πολίτες σε μια διαδικασία που ο ίδιος την ονόμασε «δημόσια λογοδοσία». Στη διάρκεια της ομιλίας του επιβεβαιώσαμε τα πιο πάνω συμπεράσματα και αντιληφθήκαμε ότι τα περί λογοδοσίας ήταν απλά και μόνον μια δικαιολογία. Στόχος του είναι να «κρατηθεί» στην επικαιρότητα. Αποζητά την προβολή κι έτσι όχι μόνο επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λόγια και επιχειρήματα αλλά ταυτόχρονα τα συμπληρώνει με διάφορα, νέας έμπνευσης και αμφιβόλου κύρους, υπονοούμενα. Μεταξύ των οποίων και εκείνο, για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο Δήμο Καβάλας. Αυτήν την φορά ως υποψήφιος Δήμαρχος!

Χθες το πρωί η κ. Τσανάκα διέψευσε ευγενικά μια από τις πρώτες του φράσεις, στη …λογοδοσία της Τετάρτης. Ο κ. Ξανθόπουλος είπε στο ακροατήριο τα εξής: «Όταν ενημέρωσα τη κ. Δήμαρχο για τη σημερινή εκδήλωση, με ρώτησε: «Πας για Δήμαρχος;» Είπα στη Δήμαρχο ότι αν αποφασίσω κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη που θα το μάθει».

Η κ. Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε στο ράδιο Πρωινή ότι ο διάλογος δεν έγινε έτσι. Τόνισε ότι στην ερώτηση της, αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, έλαβε την αρνητική απάντηση του κ. Ξανθόπουλου. Ο οποίος- είπε η δήμαρχος- της ανακοίνωσε ότι εφόσον εκείνη θα είναι και πάλι υποψήφια δήμαρχος τότε και εκείνος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μαζί της.

Ο κ. Ξανθόπουλος με κάθε δημόσια εμφάνισή του ενισχύει τα επιχειρήματα όσων του κάνουν κριτική. Πείθει όλο και πιο πολλούς για την αναξιοπιστία του. Προχθές μάλιστα είπε το εξής κορυφαίο: « Το πρόβλημα με τα νιτρικά (στο Ζυγό) είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα». Με λίγα λόγια προσπάθησε να «βγάλει» τρελούς όλους τους κατοίκους οι οποίοι προ ημερών συμμετείχαν στη γνωστή λαϊκή συνέλευση του χωριού.

Η αίθουσα του ξενοδοχείου όπου ο κ. Ξανθόπουλος τελικά έκανε το εφέ του, είχε κόσμο. Συναδέλφους του της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράγοντες της τοπικής ΝΔ, λίγους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, επαγγελματίες στους οποίους όσο ήταν πρόεδρος έκανε απευθείας αναθέσεις και πολίτες. Απευθύνονταν κυρίως στους πολίτες, σα να γνωρίζει ότι είναι ψηφοφόροι του. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2014 βγήκε προτελευταίος δημοτικός σύμβουλος με 316 σταυρούς (σε τρισταυρία!). Πρόσφατα αυτός και η ομάδα του απέτυχαν παταγωδώς στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην υποτιθέμενη «λογοδοσία» παρευρίσκονταν και ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος. Η κριτική του οποίου προς τον κ. Ξανθόπουλο ήταν- ακόμη και πρόσφατα- δριμύτατη.

Ας δούμε τα σοβαρά ζητήματα της ΔΕΥΑΚ, τα οποία ο κ. Ξανθόπουλος όσο μπορούσε απέφευγε στην ομιλία του. Άσκησε κριτική στους υπαλλήλους για τη νοοτροπία τους αλλά δεν είπε ότι έδινε το ….καλό παράδειγμα. Χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο της υπηρεσίας για ιδιωτικές του μετακινήσεις, προσλαμβάνοντας για δίμηνη εργασία φωτογράφο που τον «βάφτισε» εργάτη αποχέτευσης. Και για τις δύο ενέργειες του δεν είχε καμία απολύτως συνέπεια από την υπερκείμενη αρχή.

Έθιξε τον προκάτοχο του Δ. Καζανίδη αφού όπως είπε πήγε στη ΔΕΥΑΚ μετά από ρεκόρ διακοπών νερού (Καλοκαίρι 2015). Για το πρόβλημα κακής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού στην Άσπρη Άμμο επέρριψε ευθύνες στη Δήμαρχο! Γιατί δεν του επέτρεψε την αναπροσαρμογή των τιμολογίων (αύξηση της τιμής του νερού), από την οποία θα προέκυπταν χρήματα για τις συντηρήσεις που εμμέσως παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν. Δεν είπε κουβέντα για την μηνυτήρια αναφορά του σωματείου και την ευρισκόμενη σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Δεν είπε κουβέντα για τα λάθη στους λογαριασμούς ύδρευσης, που επί των ημερών του ήταν συχνά. Αμφισβήτησε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΥΑΚ, ακόμη και το κοινωνικό της τιμολόγιο. Ουσιαστικά διαμαρτυρήθηκε που δεν αύξησε την τιμή του νερού και στο Χαλκερό και στο ύψωμα Βασιλάκη. Ψάχνοντας δικαιολογίες, επιρρίπτοντας μόνιμα αλλού τις ευθύνες ασχολήθηκε με τους εργαζόμενους, τον τύπο, τους προηγούμενους προέδρους, την αντιπολίτευση, το Δήμο Καβάλας και τη Δήμαρχο, τη νομοθεσία για τις ΔΕΥΑ.

Είναι βέβαιο παρά ταύτα ότι τον στόχο του τον πέτυχε. Επανήλθε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κι όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Μακάρι να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Αυτήν την φορά η διαδικασία λόγω των αλλαγών στον Καλλικράτη, θα είναι πιο εύκολη. Θα τολμήσει να ηγηθεί συνδυασμού; Δύο φορές το επιχείρησε (2010,2014) δύο φορές δεν έκανε τίποτα. Πάντως οι 35 ψήφοι των εκλογών του Επιμελητηρίου, οι 316 σταυροί των εκλογών του 2014 κι ο κόσμος που τον άκουσε του δίνουν το θάρρος να συνεχίσει. Άλλωστε δεν είναι μόνος του. Όπως είπε, υπάρχει κι η ομάδα του…

Προηγούμενο άρθρο

Έλεγχος στις θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν πελάτες φυσιοθεραπευτηρίων

Επόμενο άρθρο

Απλήρωτο προσωπικό ορισμένου χρόνου -Του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»